Chyba kolega miał na myśli 99,5*C?Mietek pisze:berbelucha
..Po przekroczeniu 98 stopni C zwykle zmniejszam moc grzania o 100 - 150W i odbiór do ok 20ml/min i to umożliwia w miarę przyzwoitą jazdę do końca tj. do 95.5 stopnia C w kegu.
Sterownik Carel
Po prostu odkręca. Na złączu sms czy clamp czy innym.
Spójrz na kolumny w/G Jarosłwa. Każda z nich ma złącze nad głowicą. Po co? Ano po to aby móc odkręcić sam skraplacz, założyć szczelny dekiel i odbierać przez Liebiga całość bez refluxu. Można oczywiście nie odkręcać skraplacza i odebrać przez LM.
Spójrz na kolumny w/G Jarosłwa. Każda z nich ma złącze nad głowicą. Po co? Ano po to aby móc odkręcić sam skraplacz, założyć szczelny dekiel i odbierać przez Liebiga całość bez refluxu. Można oczywiście nie odkręcać skraplacza i odebrać przez LM.
Pozdrawiam
Homo sum, humani nil a me alienum puto.
Homo sum, humani nil a me alienum puto.
Można. Z tym, że to technicznie nie jest takie proste (problem ze szczelnym zaślepieniem skraplacza). A tak odkręcamy powiedzmy skraplacz na złączu sms, zakładamy króciec złącza sms z zaspawanym daszkiem i skręcamy. Trwa to bardzo krótko i nie ma przy tym zbędnych komplikacji.
Pozdrawiam
Homo sum, humani nil a me alienum puto.
Homo sum, humani nil a me alienum puto.
Kol. @bolekr. pomylił się po prostu podając nieco wcześniej w swym poście wydajność.
Otóż wydajność jest taka sama jak jak podczas otrzymywania surówki "strippu".
i wynosi ok 6 litrów na godzinę przy mocy grzania w okolicach 2300-2500w.
Otrzymanie ok 8 litrów "strippu" trwa jak już wcześniej podawałem
po rozgrzaniu kega 40-50 min. trwa 1 godz. 20min.
Taka sama wartość odnosi się do odbierania pogonów, po zakończonej rektyfikacji metodą VM.
Czynność tą wykonuję aż do uzyskania 99.5-100 stopni Celsjusza na kegu.
To zależy od dokładności wskazań termometru. Nie mniej w kego nie pozostaje
już nic , co było by przez nas określane jako pijalne.
Reasumując. Odebranie reszty pogonu taką metodą do prawie przysłowiowego zera,
Trwa nie dłużej niż 15 minut.
Pozdrawiam
Otóż wydajność jest taka sama jak jak podczas otrzymywania surówki "strippu".
i wynosi ok 6 litrów na godzinę przy mocy grzania w okolicach 2300-2500w.
Otrzymanie ok 8 litrów "strippu" trwa jak już wcześniej podawałem
po rozgrzaniu kega 40-50 min. trwa 1 godz. 20min.
Taka sama wartość odnosi się do odbierania pogonów, po zakończonej rektyfikacji metodą VM.
Czynność tą wykonuję aż do uzyskania 99.5-100 stopni Celsjusza na kegu.
To zależy od dokładności wskazań termometru. Nie mniej w kego nie pozostaje
już nic , co było by przez nas określane jako pijalne.
Reasumując. Odebranie reszty pogonu taką metodą do prawie przysłowiowego zera,
Trwa nie dłużej niż 15 minut.
Pozdrawiam
sverige2
Witam, dzięki Wiking. Zbyszko mnie zmobilizował i troszkę pogrzebałem, poczytałem i chyba jest spoko. No i chyba jakiejś lepszej alternatywy nie ma !?? czekam na opinię:)! za tydzien planuje pierwsze destylowanie hihhihi wcześniej z 10 lat pracowałem na swoim pot-still wychodziło rewelacja ) (baniak 20l. kolumna 60 cm i wyjście do chłodnicy) ale niestety przypaliłem i nie nadaje się do niczego .
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 36 gości