Przedłużka do kolumny
-
- 30%
- Posty: 33
- Rejestracja: 2011-09-07, 09:33
Przedłużka do kolumny
Witam,
Mam kolumnę konstrukcji Aabratka o wysokości 120cm, zastanawiam się czy nie dorobić do niej przedłużki do max 160cm. Czy drodzy Koledzy mogą zweryfikować sens takiego przedłużania kolumny ? Chodzi oczywiście o polepszenie jakości, nie jestem pewien czy będzie jakaś zauważalna różnica. Koszt przeróbki niewielki, dwie wywijki 40cm rury fi 60 i jedna flaszka
Mam kolumnę konstrukcji Aabratka o wysokości 120cm, zastanawiam się czy nie dorobić do niej przedłużki do max 160cm. Czy drodzy Koledzy mogą zweryfikować sens takiego przedłużania kolumny ? Chodzi oczywiście o polepszenie jakości, nie jestem pewien czy będzie jakaś zauważalna różnica. Koszt przeróbki niewielki, dwie wywijki 40cm rury fi 60 i jedna flaszka
-
- 30%
- Posty: 33
- Rejestracja: 2011-09-07, 09:33
Zmywaki z Lidla.
Generalnie kolumna jest nowym nabytkiem destylowałem na niej kilka razy, ogólnie jadę curówkę taką niepełną rektyfikacją pierwszy raz, jedzie jajem bo nie mam jeszcze miedzi, po NaHCO3 i wodzie utlenionej następnego dnia jest już ok. Taką surówkę jadę drugi raz już dokładnie, błąd popełniłem ostatnio bo trochę pogonu mi wleciało do głównego gonu, zbieram wszystko do bańki 5L następnym razem końcówki będę odbierał do osobnych butelek.
Kolumna 120cm jest ok, ale może 160 będzie lepsza a może wcale nie.
Zdjątko kolumny:
Generalnie kolumna jest nowym nabytkiem destylowałem na niej kilka razy, ogólnie jadę curówkę taką niepełną rektyfikacją pierwszy raz, jedzie jajem bo nie mam jeszcze miedzi, po NaHCO3 i wodzie utlenionej następnego dnia jest już ok. Taką surówkę jadę drugi raz już dokładnie, błąd popełniłem ostatnio bo trochę pogonu mi wleciało do głównego gonu, zbieram wszystko do bańki 5L następnym razem końcówki będę odbierał do osobnych butelek.
Kolumna 120cm jest ok, ale może 160 będzie lepsza a może wcale nie.
Zdjątko kolumny:
- TeddyBeers
- 70%
- Posty: 326
- Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
- Lokalizacja: UK
Czy to przypadkiem nie ta kolumna, co sie nie mogla sprzedac przez kilka miesiecy na allegro, jak i tu na forum ?
Przedluzenie powinno poprawic jakosc, ale zapach jaja, to wina czegos innego.
Jesli to ta kolumna z forum, to chyba miala niewytrawione spawy od wewnatrz. To moze byc przyczyna.
Przedluzenie powinno poprawic jakosc, ale zapach jaja, to wina czegos innego.
Jesli to ta kolumna z forum, to chyba miala niewytrawione spawy od wewnatrz. To moze byc przyczyna.
Aabratek, V=50l, ø76mm, H=150cm, sprężynki by karp55, P=4.1kW, 4m karbowanej DN16
Przedłużka do kolumny
Witam.
Mam podobny problem.Zmieniłem zbiornik na większy i nie mieszcząc się w pomieszczeniu zrezygnowałem z 25 cm kolumny z wypełnieniem miedzianym/sprężynki Plipek/. Kolumna jest dzielona złączem clampowym na odcinki 125 cm + 25 cm. Na krótszej kolumnie w żaden sposób nie mogę uzyskać destylatu porównywalnego z destylatem z kolumny 125 +25. Kolumna zasadnicza wypełniona jest sprężynkami 3,6 /Plipek/, głowica puszkowa/Akas/, sterownik /Pamel/ , średnica kolumny 50mm.Proces prowadzę w oparciu o termometr umieszczony na 37 cm wypełnienia. Destylat uzyskiwany na obu kolumnach procentowo jest taki sam ale jakościowo występuje bardzo znacząca różnica.Po kilku próbach wracam do dłuższej kolumny.
Wygląda na to, że dłuższa kolumna umożliwia lepsze oczyszczenie destylatu.
Pozdrawiam
Mam podobny problem.Zmieniłem zbiornik na większy i nie mieszcząc się w pomieszczeniu zrezygnowałem z 25 cm kolumny z wypełnieniem miedzianym/sprężynki Plipek/. Kolumna jest dzielona złączem clampowym na odcinki 125 cm + 25 cm. Na krótszej kolumnie w żaden sposób nie mogę uzyskać destylatu porównywalnego z destylatem z kolumny 125 +25. Kolumna zasadnicza wypełniona jest sprężynkami 3,6 /Plipek/, głowica puszkowa/Akas/, sterownik /Pamel/ , średnica kolumny 50mm.Proces prowadzę w oparciu o termometr umieszczony na 37 cm wypełnienia. Destylat uzyskiwany na obu kolumnach procentowo jest taki sam ale jakościowo występuje bardzo znacząca różnica.Po kilku próbach wracam do dłuższej kolumny.
Wygląda na to, że dłuższa kolumna umożliwia lepsze oczyszczenie destylatu.
Pozdrawiam
-
- 30%
- Posty: 33
- Rejestracja: 2011-09-07, 09:33
Nie jest to ta kolumna, robiona niedawno przez znajomego spawacza, ma spawy w środku niewytrawione w głowicy, dostanę antox i spróbuję się pobawić, jak nie to na trawienie zanurzeniowe pojadę. Zapach jaja to wina niesklarowanego nastawu i braku miedzi IMHO.TeddyBeers pisze:Czy to przypadkiem nie ta kolumna, co sie nie mogla sprzedac przez kilka miesiecy na allegro, jak i tu na forum ?
Przedluzenie powinno poprawic jakosc, ale zapach jaja, to wina czegos innego.
Jesli to ta kolumna z forum, to chyba miala niewytrawione spawy od wewnatrz. To moze byc przyczyna.
Pytanie bardziej w kontekście czy warto się bawić w takie przedłużki.
@asir1960
Chyba jednak warto się pobawić w przedłużkę
- TeddyBeers
- 70%
- Posty: 326
- Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
- Lokalizacja: UK
Niesklarowany nastaw daje zapach acetonu.
Testowalem kilkukrotnie, wiekszosc forumowiczow takze ma podobne objawy nieklarowanych nastawow.
Miedzi takze nie posiadam i nie mam ani nawet minimalnych zapaszkow jaja (siarko pochodne).
Tak wiec to na pewno nie jest przyczyna.
Szukaj przyczyny w spawach, skoro masz nie wytrawione.
Jesli to nic nie da, to wtedy zmywaki zmien na sprezynki - co mozesz juz zrobic.
Kolumne tak czy siak mozesz wydluzyc, to na pewno da lepszy destylat.
Testowalem kilkukrotnie, wiekszosc forumowiczow takze ma podobne objawy nieklarowanych nastawow.
Miedzi takze nie posiadam i nie mam ani nawet minimalnych zapaszkow jaja (siarko pochodne).
Tak wiec to na pewno nie jest przyczyna.
Szukaj przyczyny w spawach, skoro masz nie wytrawione.
Jesli to nic nie da, to wtedy zmywaki zmien na sprezynki - co mozesz juz zrobic.
Kolumne tak czy siak mozesz wydluzyc, to na pewno da lepszy destylat.
Aabratek, V=50l, ø76mm, H=150cm, sprężynki by karp55, P=4.1kW, 4m karbowanej DN16
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Pisałeś, że to nieduży koszt, więc nie ma się nawet co zastanawiać - przedłużajpendzacy_jelen pisze:Pytanie bardziej w kontekście czy warto się bawić w takie przedłużki.
Zapach siarkowodoru jest zagadką. Nigdy przy cukrze nic podobnego nie miałem. Wspomniany zapach był wyczuwalny jedynie podczas fermentacji zboża. Do destylatu nigdy nie przechodził. Tu przedłużenie właściwie niewiele pomoże, ponieważ 125cm jest już wysokością zapewniającą dobrą separację niepożądanych składników.
Sklarowany nastaw, też daje zapach acetonu. Przecież to jeden z głównych składników przedgonu. Klarowanie jest w zasadzie ważne przy puszczaniu nastawu na pot-still. W przypadku kolumny (szczególnie przy podwójnej obróbce) nie jest to proces krytyczny pod względem jakości destylatu.TeddyBeers pisze:Niesklarowany nastaw daje zapach acetonu.
-
- 30%
- Posty: 33
- Rejestracja: 2011-09-07, 09:33
Prawdopodobnie wynikał z przegrzanego nastawu, już w nastawie było lekko czuć. Właśnie drożdże zjadły mi 10blg w circa 40l w ciągu doby ładnie się tam gotują zaraz im doleję trochę paszy, więc może w weekend uda się to puścić na rury, skoro klarowanie nie ma dużego znaczenia to po co czekaćCitizen Kane pisze: Zapach siarkowodoru jest zagadką. Nigdy przy cukrze nic podobnego nie miałem. Wspomniany zapach był wyczuwalny jedynie podczas fermentacji zboża. Do destylatu nigdy nie przechodził. Tu przedłużenie właściwie niewiele pomoże, ponieważ 125cm jest już wysokością zapewniającą dobrą separację niepożądanych składników.
Pytanie dodatkowe mam dwa kegi w jednym nastawiam na drugim gram, co myślicie o nastawianiu w obu naraz ? W jednym np. mniej cukru powiedzmy 17-18Blg żeby ten z grzałkami skończył szybciej a w drugim trochę więcej 21-24Blg żeby skończył po pierwszym wtedy mam 100l nastawu i powinno wyjść z tego kilkanaście litrów surówki na drugi raz.
A co Ty myślisz o jednej beczce plastikowej, takiej np 120l - w kwocie do 50 PLN?pendzacy_jelen pisze:mam dwa kegi w jednym nastawiam na drugim gram, co myślicie o nastawianiu w obu naraz ?
http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... beczka+120
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.
-
- 30%
- Posty: 33
- Rejestracja: 2011-09-07, 09:33
Nie miałbym gdzie tego ustawić, chyba że w piwnicy ale tachać to na pierwsze piętro też słaba opcja, a stawiać coś takiego w domu, żona mnie wygoni.
Ostatnio zmieniony 2011-11-17, 21:44 przez pendzacy_jelen, łącznie zmieniany 1 raz.
Mając dwa kegi rozumiem, że w jednym nastawiasz i po sklarowaniu zlewasz z nad osadu do drugiego i w nim gotujesz. Fermentując w dwóch na raz chyba nie masz zamiaru gotować z tym szlamem drożdżowym na dnie? Zakładam, że nie masz innego naczynia w tych gabarytach do zlania, dlatego nasunęło mi się to pytanie.pendzacy_jelen pisze:
Pytanie dodatkowe mam dwa kegi w jednym nastawiam na drugim gram, co myślicie o nastawianiu w obu naraz ?
-
- 30%
- Posty: 33
- Rejestracja: 2011-09-07, 09:33
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości