W rozwinięciu tego co napisał @Brzydal mogę dodać, z własnej praktyki, że po pierwszej destylacji (rektyfikacji) nastawów zbożowych (po zacieraniu) otrzymany alkohol świetnie nadaje się do leżakowania - na starki (z żyta czy też pszenicy) lub na coś bourbonowatego (z kukurydzy).
Robienie w warunkach domowych zacierów zbożowych, z przeznaczeniem na czysty spirytus uważam za marnotrawstwo. Na rynku są dostępne na tyle dobre zestawy drożdżowe do przerobu cukru lub glukozy, pozwalające na bezproblemowe uzyskanie spirytusu czystego do nalewek, czy też maceracji ziół, że nie warto dokładać sobie roboty zacieraniem dla uzyskania takiego spirytusu.
pzdr
Moja pierwsza kolumna
Odgrzeje pulpeta,kolumna sprzedana nie wiem co się stało ze zdjęciami wiec wrzucę jeszcze raz na koniec.
Ostatnio zmieniony 2015-12-19, 08:45 przez szybki999, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 74 gości