Kolumna Wampira - prosze o opinie

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: aceton(?)

Post autor: Citizen Kane » 2006-07-11, 22:23

winol pisze:Teraz kiedy destyluję na wyższej kolumnie, produkt ma zapach acetonu
Dotyczy to też środkowej frakcji? Doświadczenie jednorazowe czy powtarzalne?

Awatar użytkownika
pumex
101%
101%
Posty: 95
Rejestracja: 2006-05-09, 12:20

Post autor: pumex » 2006-07-11, 23:09

Miałem ten sam problem , po dokładnym wypraniu zmywaków smrodek ustąpił
Dla zdrowia ciała , umysłu i duszy .

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1748
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2006-07-12, 01:36

Być może wpływ na tę sytuację ma zacier. Czy ten, który puszczałeś na wyższej kolumnie był tej samej jakości co ten, który destylowałeś na niższej?

winol

aceton(?)

Post autor: winol » 2006-07-12, 10:52

Destylowałem tak 3 razy i zawsze było to samo. Po wykapaniu ok. 1/3 zapach troche sie poprawiał ale dalej było czuć zapach acetonu. Zmywaki były płukane w wodzie z dodadkiem środka myjącego LD 10, czyli takiego jak używa sie do mycia np. urządzeń w przemyśle spożywczym. Zacier był identyczny jak przy destylacji na niższej kolumnie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: aceton(?)

Post autor: Citizen Kane » 2006-07-12, 12:23

W zasadzie, to nie wiem za bardzo co ci poradzić. Dłuższa kolumna powinna dokładniej separować, tak aceton, jak i wszystkie inne brudy. To, że po 1/3 destylacji jest lepiej, spowodowane jest tym, że aceton to głównie składnik przedgonu. Nie sądzę, aby to dłuższa kolumna była winna. Jeśli masz jeszcze ten sam zacier, to puść go na krótką rurę. Koniecznie włóż tylko to nowo dodane wypełnienie i zobacz jaki wyjdzie z tego destylat.

Moonjava pisał na forum wino.org.pl: "aceton, czyli ferm. acetanowo-butanolowa, MD jest skażona". W domyśle miałeś skażony zacier bakteriami acetonowymi, ale skoro piszesz, że na krótkiej było OK, to sam już nie wiem :?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości