Dotyczy to też środkowej frakcji? Doświadczenie jednorazowe czy powtarzalne?winol pisze:Teraz kiedy destyluję na wyższej kolumnie, produkt ma zapach acetonu
Kolumna Wampira - prosze o opinie
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: aceton(?)
aceton(?)
Destylowałem tak 3 razy i zawsze było to samo. Po wykapaniu ok. 1/3 zapach troche sie poprawiał ale dalej było czuć zapach acetonu. Zmywaki były płukane w wodzie z dodadkiem środka myjącego LD 10, czyli takiego jak używa sie do mycia np. urządzeń w przemyśle spożywczym. Zacier był identyczny jak przy destylacji na niższej kolumnie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: aceton(?)
W zasadzie, to nie wiem za bardzo co ci poradzić. Dłuższa kolumna powinna dokładniej separować, tak aceton, jak i wszystkie inne brudy. To, że po 1/3 destylacji jest lepiej, spowodowane jest tym, że aceton to głównie składnik przedgonu. Nie sądzę, aby to dłuższa kolumna była winna. Jeśli masz jeszcze ten sam zacier, to puść go na krótką rurę. Koniecznie włóż tylko to nowo dodane wypełnienie i zobacz jaki wyjdzie z tego destylat.
Moonjava pisał na forum wino.org.pl: "aceton, czyli ferm. acetanowo-butanolowa, MD jest skażona". W domyśle miałeś skażony zacier bakteriami acetonowymi, ale skoro piszesz, że na krótkiej było OK, to sam już nie wiem
Moonjava pisał na forum wino.org.pl: "aceton, czyli ferm. acetanowo-butanolowa, MD jest skażona". W domyśle miałeś skażony zacier bakteriami acetonowymi, ale skoro piszesz, że na krótkiej było OK, to sam już nie wiem
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 81 gości