Termometr jaki ?
Instrukcja do termometru jest dość lakonicznie
napisana, z tego co pamiętam jest tam dwa
parametry do przestawiania. Na dole są wykresy
pokazujące przebieg temperatur i wiadomo
co jest do czego.
Z tej ilości cukru można było pewnie coś więcej
wycisnąć .Termometr w kegu informuje o tym
ile procent zostało w nastawie .
W końcówce dobrze jest trochę podpompować
towar trochę gorszy, ale do następnej destylacji akurat.
Po 20 tłoczeniach będzie lepiej .
napisana, z tego co pamiętam jest tam dwa
parametry do przestawiania. Na dole są wykresy
pokazujące przebieg temperatur i wiadomo
co jest do czego.
Z tej ilości cukru można było pewnie coś więcej
wycisnąć .Termometr w kegu informuje o tym
ile procent zostało w nastawie .
W końcówce dobrze jest trochę podpompować
towar trochę gorszy, ale do następnej destylacji akurat.
Po 20 tłoczeniach będzie lepiej .
Ostatnio zmieniony 2012-11-08, 21:20 przez robol69, łącznie zmieniany 3 razy.
Polak potrafi !!!
@krzysztof1021
Nie napisałeś jakie miałeś końcowe blg więc nie wiadomo czy nasaw był do końca wyfermentowany i nic o wydajności nie można powiedzieć. Ja z powodzeniem stosuję cukier "Królewski" z Kauflandu.
Nie napisałeś jakie miałeś końcowe blg więc nie wiadomo czy nasaw był do końca wyfermentowany i nic o wydajności nie można powiedzieć. Ja z powodzeniem stosuję cukier "Królewski" z Kauflandu.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...
- krzysztof1021
- 20%
- Posty: 23
- Rejestracja: 2012-07-13, 12:11
Witaj.
Wspomniałem w poście, że blg na minusie dokładnie trudno ocenić może -3 może -4, a początkowe +22. Tak, że wydaje mii się, że to ja robie gdzieś błąd tyle tylko, że nia mam pojęcia na jakim etapie.
A co do kalibracji macie jakieś pomysły? Czego można użyć jako wzorca wzarówno w niskich jak i wysokich temperaturach?
Pozdrawiam
krzysztof
[ Dodano: 2012-10-15, 07:23 ]
Z termometrem w kegu miałem właśnie problem. W połowie cyklu zbyt niedokładny port na sonde spowodował wydostawanie sie pary, więc wyjąłem sonde z gniazda i zakołkowałem tymczasowo otwór do momentu naprawy. Ale na tym etapie, trudności w stabilizacji kolumny pozwalają przypuszczać, że była to końcówka i wiele nie dałoby się pewnie wycisnąć.
Wyjaśnij mi proszę pojęcie "pompowania". NIe rozumiem tego.
Pozdrawiam
krzysztof
Wspomniałem w poście, że blg na minusie dokładnie trudno ocenić może -3 może -4, a początkowe +22. Tak, że wydaje mii się, że to ja robie gdzieś błąd tyle tylko, że nia mam pojęcia na jakim etapie.
A co do kalibracji macie jakieś pomysły? Czego można użyć jako wzorca wzarówno w niskich jak i wysokich temperaturach?
Pozdrawiam
krzysztof
[ Dodano: 2012-10-15, 07:23 ]
robol69 pisze:
Z tej ilości cukru można było pewnie coś więcej
wycisnąć .Termometr w kegu informuje o tym
ile procent zostało w nastawie .
W końcówce dobrze jest trochę podpompować
towar trochę gorszy , ale do następnej destylacji akurat.
Z termometrem w kegu miałem właśnie problem. W połowie cyklu zbyt niedokładny port na sonde spowodował wydostawanie sie pary, więc wyjąłem sonde z gniazda i zakołkowałem tymczasowo otwór do momentu naprawy. Ale na tym etapie, trudności w stabilizacji kolumny pozwalają przypuszczać, że była to końcówka i wiele nie dałoby się pewnie wycisnąć.
Wyjaśnij mi proszę pojęcie "pompowania". NIe rozumiem tego.
Pozdrawiam
krzysztof
Nie potrzebujesz dokładnego pomiaru bezwględnego temperatury tylko interesują Ciebie jej skoki.
Ja kalibrując te termometry używam kolumny w stanie równowagi - po zalaniu i odebraniu przedgonów następuje jej stabilizacja. Dla własnej wygody wtedy właśnie (daję jej tak przynajmniej z 1/2 godz. takiej pracy w równowadze) kalibruję sobie 3 czujniki znajdujące sie w wypełnieniu aby pokazywały to samo: 78.1°C. Ta wartość jest "umowna" i może zostać tu wprowadzona każda inna.
pzdr
Ja kalibrując te termometry używam kolumny w stanie równowagi - po zalaniu i odebraniu przedgonów następuje jej stabilizacja. Dla własnej wygody wtedy właśnie (daję jej tak przynajmniej z 1/2 godz. takiej pracy w równowadze) kalibruję sobie 3 czujniki znajdujące sie w wypełnieniu aby pokazywały to samo: 78.1°C. Ta wartość jest "umowna" i może zostać tu wprowadzona każda inna.
pzdr
- krzysztof1021
- 20%
- Posty: 23
- Rejestracja: 2012-07-13, 12:11
To nie tylko moje destylerskie obserwacje, ale przede wszystkim od zaprzyjaźnionych pszczelarzy. Na niemieckim cukrze pszczoły nie przeżywają zimy - mnóstwo ich pada z głodu na przednówku.krzysztof1021 pisze:[...] ale po blg wydaje mi się, że zawartość cukru w cukrze jest prawidłowa [....]
pzdr
PS - unikaj wielopoziomowych cytatów, bo one bardzo zaciemniają wypowiedź.
- krzysztof1021
- 20%
- Posty: 23
- Rejestracja: 2012-07-13, 12:11
Więc cukru też nie mogę wykluczyć? Dodatkowy element do sprawdzenia. A co do kalibracji w kolumnie to fajny pomysł. Tylko ja spróbuję ustawić na początek równe 78, a może nawet 77,9 bo różnica między głowicą a wypełnieniem u mnie to 0,4 stopnia.a_priv pisze: To nie tylko moje destylerskie obserwacje, ale przede wszystkim od zaprzyjaźnionych pszczelarzy. Na niemieckim cukrze pszczoły nie przeżywają zimy - mnóstwo ich pada z głodu na przednówku.
pzdr
pzdr
Ostatnio zmieniony 2012-10-15, 11:45 przez krzysztof1021, łącznie zmieniany 1 raz.
W końcówce kiedy nie możesz utrzymać temp. zamykaszkrzysztof1021 pisze:Wyjaśnij mi pojęcie "pompowania".
odbiór, koluma się stabilizuje, odkręcasz zawór na full i
odbierasz co leci, jak zaczyna lecieć słabsze, zamykasz zawór .. itd
Prosta sprawa.
Ostatnio zmieniony 2012-11-08, 21:17 przez robol69, łącznie zmieniany 1 raz.
Polak potrafi !!!
@krzysztof1021
Słuchaj - ja nie przejmowałbym się termometrami - dopóki pokazują temp. stabilną.
Z resztą jak chcesz to w Pamelu jest mozliwośc ich kalibracji.Ale nie to jest ważne.
Ważniejsze jest uszczelnienie portu w zbiorniku.Wtedy będziesz miał wgląd ile alkoholu zostało Ci w zbiorniku.
Druga podpowiedż - nie wiedząc jak masz wykonane porty ( zwłaszcza jeśli nie są na tyle głębokie ,żeby w nich zmieściła się cała metalowa końcówka sondy ) - proponuję Ci wejścia do nich ocieplić ( odizolować ) od warunków zewnętrznych. Po prostu doklej na nich dodatkowo pasek otuliny - tak aby widoczny był tylko przewód.
Co się tyczy kalibracji - weż duży garnek z wodą |( 5 litrów albo większy ) - zagotuj ją i włóż sondę . W ten sposób możesz zorientować się +- o wskazaniach termometrów. Jeśli różnica będzie ok. 0,5 stopnia ( np. pokazyje 100,45 albo 99, 65 ) - to możesz sobie odpuścić.Taka dokładność jest wystarczająca - ważne aby termometr pokazywał temp stabilnie bez zbędnych skoków.
Co do jakości cukru - spotkałem się z różnicą w ilości urobku dochodzącą do 0,9 litra spirytusu. Brylują w tym cukry z oferty.
Potwierdzam wypowiedż OLO69 Polski Cukier z biedronki pozwala uzyskać 5,6 l spirytu z 10 kg cukru.
Na Cukrze Królewski uzyskałem już powyżej 5,8 kg z 10 kg cukru.
Na innych urobek oscyluje zazwyczaj w okolicach 4,8- 4,9 l w porywach 5 litrów spirytusu.
Słuchaj - ja nie przejmowałbym się termometrami - dopóki pokazują temp. stabilną.
Z resztą jak chcesz to w Pamelu jest mozliwośc ich kalibracji.Ale nie to jest ważne.
Ważniejsze jest uszczelnienie portu w zbiorniku.Wtedy będziesz miał wgląd ile alkoholu zostało Ci w zbiorniku.
Druga podpowiedż - nie wiedząc jak masz wykonane porty ( zwłaszcza jeśli nie są na tyle głębokie ,żeby w nich zmieściła się cała metalowa końcówka sondy ) - proponuję Ci wejścia do nich ocieplić ( odizolować ) od warunków zewnętrznych. Po prostu doklej na nich dodatkowo pasek otuliny - tak aby widoczny był tylko przewód.
Co się tyczy kalibracji - weż duży garnek z wodą |( 5 litrów albo większy ) - zagotuj ją i włóż sondę . W ten sposób możesz zorientować się +- o wskazaniach termometrów. Jeśli różnica będzie ok. 0,5 stopnia ( np. pokazyje 100,45 albo 99, 65 ) - to możesz sobie odpuścić.Taka dokładność jest wystarczająca - ważne aby termometr pokazywał temp stabilnie bez zbędnych skoków.
Co do jakości cukru - spotkałem się z różnicą w ilości urobku dochodzącą do 0,9 litra spirytusu. Brylują w tym cukry z oferty.
Potwierdzam wypowiedż OLO69 Polski Cukier z biedronki pozwala uzyskać 5,6 l spirytu z 10 kg cukru.
Na Cukrze Królewski uzyskałem już powyżej 5,8 kg z 10 kg cukru.
Na innych urobek oscyluje zazwyczaj w okolicach 4,8- 4,9 l w porywach 5 litrów spirytusu.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości