Termometr jaki ?

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2012-10-14, 20:25

Instrukcja do termometru jest dość lakonicznie
napisana, z tego co pamiętam jest tam dwa
parametry do przestawiania. Na dole są wykresy
pokazujące przebieg temperatur i wiadomo
co jest do czego.

Z tej ilości cukru można było pewnie coś więcej
wycisnąć .Termometr w kegu informuje o tym
ile procent zostało w nastawie .
W końcówce dobrze jest trochę podpompować
towar trochę gorszy, ale do następnej destylacji akurat.
Po 20 tłoczeniach będzie lepiej . :wink:
Ostatnio zmieniony 2012-11-08, 21:20 przez robol69, łącznie zmieniany 3 razy.
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2012-10-14, 21:31

robol69 pisze:[...] Z tej ilości cukru można było pewnie coś więcej
wycisnąć [...]
O ile nie był to przypadkiem niemiecki cukier.

pzdr

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2012-10-15, 06:27

@krzysztof1021
Nie napisałeś jakie miałeś końcowe blg więc nie wiadomo czy nasaw był do końca wyfermentowany i nic o wydajności nie można powiedzieć. Ja z powodzeniem stosuję cukier "Królewski" z Kauflandu.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

Awatar użytkownika
krzysztof1021
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2012-07-13, 12:11

Post autor: krzysztof1021 » 2012-10-15, 07:14

Witaj.
Wspomniałem w poście, że blg na minusie dokładnie trudno ocenić może -3 może -4, a początkowe +22. Tak, że wydaje mii się, że to ja robie gdzieś błąd tyle tylko, że nia mam pojęcia na jakim etapie.
A co do kalibracji macie jakieś pomysły? Czego można użyć jako wzorca wzarówno w niskich jak i wysokich temperaturach?

Pozdrawiam
krzysztof

[ Dodano: 2012-10-15, 07:23 ]
robol69 pisze:
Z tej ilości cukru można było pewnie coś więcej
wycisnąć .Termometr w kegu informuje o tym
ile procent zostało w nastawie .
W końcówce dobrze jest trochę podpompować
towar trochę gorszy , ale do następnej destylacji akurat.
:wink:

Z termometrem w kegu miałem właśnie problem. W połowie cyklu zbyt niedokładny port na sonde spowodował wydostawanie sie pary, więc wyjąłem sonde z gniazda i zakołkowałem tymczasowo otwór do momentu naprawy. Ale na tym etapie, trudności w stabilizacji kolumny pozwalają przypuszczać, że była to końcówka i wiele nie dałoby się pewnie wycisnąć.
Wyjaśnij mi proszę pojęcie "pompowania". NIe rozumiem tego.

Pozdrawiam
krzysztof

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2012-10-15, 07:26

Nie potrzebujesz dokładnego pomiaru bezwględnego temperatury tylko interesują Ciebie jej skoki.
Ja kalibrując te termometry używam kolumny :shock: w stanie równowagi - po zalaniu i odebraniu przedgonów następuje jej stabilizacja. Dla własnej wygody wtedy właśnie (daję jej tak przynajmniej z 1/2 godz. takiej pracy w równowadze) kalibruję sobie 3 czujniki znajdujące sie w wypełnieniu aby pokazywały to samo: 78.1°C. Ta wartość jest "umowna" i może zostać tu wprowadzona każda inna.

pzdr

Awatar użytkownika
krzysztof1021
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2012-07-13, 12:11

Post autor: krzysztof1021 » 2012-10-15, 07:26

a_priv pisze:
robol69 pisze:[...] Z tej ilości cukru można było pewnie coś więcej
wycisnąć [...]
O ile nie był to przypadkiem niemiecki cukier.

pzdr
Rzeczywiście, cukier z Lidla. ale po blg wydaje mi się, że zawartość cukru w cukrze :) jest prawidłowa.

pzdr
krzysztof

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2012-10-15, 07:30

krzysztof1021 pisze:[...] ale po blg wydaje mi się, że zawartość cukru w cukrze :) jest prawidłowa [....]
To nie tylko moje destylerskie obserwacje, ale przede wszystkim od zaprzyjaźnionych pszczelarzy. Na niemieckim cukrze pszczoły nie przeżywają zimy - mnóstwo ich pada z głodu na przednówku.

pzdr

PS - unikaj wielopoziomowych cytatów, bo one bardzo zaciemniają wypowiedź.

Awatar użytkownika
krzysztof1021
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2012-07-13, 12:11

Post autor: krzysztof1021 » 2012-10-15, 07:39

a_priv pisze: To nie tylko moje destylerskie obserwacje, ale przede wszystkim od zaprzyjaźnionych pszczelarzy. Na niemieckim cukrze pszczoły nie przeżywają zimy - mnóstwo ich pada z głodu na przednówku.

pzdr
Więc cukru też nie mogę wykluczyć? Dodatkowy element do sprawdzenia. A co do kalibracji w kolumnie to fajny pomysł. Tylko ja spróbuję ustawić na początek równe 78, a może nawet 77,9 bo różnica między głowicą a wypełnieniem u mnie to 0,4 stopnia.

pzdr
Ostatnio zmieniony 2012-10-15, 11:45 przez krzysztof1021, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2012-10-15, 08:55

krzysztof1021 pisze:Wyjaśnij mi pojęcie "pompowania".
W końcówce kiedy nie możesz utrzymać temp. zamykasz
odbiór, koluma się stabilizuje, odkręcasz zawór na full i
odbierasz co leci, jak zaczyna lecieć słabsze, zamykasz zawór .. itd
Prosta sprawa.
Ostatnio zmieniony 2012-11-08, 21:17 przez robol69, łącznie zmieniany 1 raz.
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-10-15, 09:22

@krzysztof1021
Słuchaj - ja nie przejmowałbym się termometrami - dopóki pokazują temp. stabilną.
Z resztą jak chcesz to w Pamelu jest mozliwośc ich kalibracji.Ale nie to jest ważne.
Ważniejsze jest uszczelnienie portu w zbiorniku.Wtedy będziesz miał wgląd ile alkoholu zostało Ci w zbiorniku.
Druga podpowiedż - nie wiedząc jak masz wykonane porty ( zwłaszcza jeśli nie są na tyle głębokie ,żeby w nich zmieściła się cała metalowa końcówka sondy ) - proponuję Ci wejścia do nich ocieplić ( odizolować ) od warunków zewnętrznych. Po prostu doklej na nich dodatkowo pasek otuliny - tak aby widoczny był tylko przewód.
Co się tyczy kalibracji - weż duży garnek z wodą |( 5 litrów albo większy ) - zagotuj ją i włóż sondę . W ten sposób możesz zorientować się +- o wskazaniach termometrów. Jeśli różnica będzie ok. 0,5 stopnia ( np. pokazyje 100,45 albo 99, 65 ) - to możesz sobie odpuścić.Taka dokładność jest wystarczająca - ważne aby termometr pokazywał temp stabilnie bez zbędnych skoków.
Co do jakości cukru - spotkałem się z różnicą w ilości urobku dochodzącą do 0,9 litra spirytusu. Brylują w tym cukry z oferty.
Potwierdzam wypowiedż OLO69 Polski Cukier z biedronki pozwala uzyskać 5,6 l spirytu z 10 kg cukru.
Na Cukrze Królewski uzyskałem już powyżej 5,8 kg z 10 kg cukru.
Na innych urobek oscyluje zazwyczaj w okolicach 4,8- 4,9 l w porywach 5 litrów spirytusu.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 57 gości