1 szybkie krótkie pytanie

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Miły
80%
80%
Posty: 471
Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
Lokalizacja: Południe

Post autor: Miły » 2012-08-26, 10:17

No tak przy domowym hydroforze, gdzie ciśnienie może się znacznie zmieniać pewnie ma to znaczenie, ale przy sieci miejskiej raczej niewielkie. Nie zauważyłem nigdy u siebie aby następowały nagłe skoki temperatury na głowicy po ustabilizowaniu procesu więc przepływ wody jest raczej stabilny.

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-08-26, 10:36

W przypadku , problemu który podniosłem w tym temacie nie był motyw skoków temperatury występujący na głowicy w związku ze zmianami ciśnienia w wodociągu.
Bo u mnie taki problem nie występuje i wodę stosuję tylko do zasilania chłodnicy.Operuję systemem LM lub VM.
Stałe cisnienie wody jest mi potrzebne do czegoś innego.Ale o tym innym razem.

kizug
30%
30%
Posty: 47
Rejestracja: 2011-08-23, 23:34

Post autor: kizug » 2012-08-26, 14:04

a ja do tej pory puszczalem dosc ostro, nie na maxa, bo akurat w piwnicy cisnienie duze, ale na wyjsciu wode mialem mocno chlodna, i tak mysle,bo mam alkoholomierz dokladny z termometrem i surowka zawsze byla 95+, moje grzalki do 4kw

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-08-26, 14:24

Panowie...
Zaczynam odnosić wrażenie , że zaczynami mówić o dwóch różnych sprawach.
Ja opisałem użycie wody do celów chłodniczych w chłodnicy wewnętrznej systemu LM.
I w tym przypadku użycie wody nie nic wspólnego z mocą otrzymywanego destylatu, a tylko z chłodzeniem już gotowego destylatu z postaci pary na ciecz i jego powrotem na wypełnienie przy korzystaniu z wyliczonego współczynnika RR.
Z kolei stałość temperatury wody i jej ciśnienie ma wpływ na jakość i moc destylatu w systemie CM gdzie woda ta przepływa przez tzw. zimne palce bądż spiralę wewnętrzną spełniającą rolę deflegmatora.
I w tym przypadku jakiekolwiek skoki - czy to w wartości temperaturowej czy też ciśnienia powodującego szybkość jej przepływu przez deflegmator - mają wpływ na jakość i moc destylatu.

furman

Post autor: furman » 2012-09-07, 10:34

Panowie dręczy mnie jeden temat. Pomiar temperatury w KEGU. W swojej pierwszej kolumnie, i pierwszym Kegu dokonywałem pomiar, poprzez umieszczenie grotu czujnika tak, aby miał bezpośrednią styczność z nastawem. Po zmianie Kega na dwa kegi zespolone jako płaszcz :) Czujnik umieściłem w górnej pokrywie Kega. Ma on styczność z oparami. Jest jakieś 4,5 cm od lustra i teoretycznie temp. nastawu i oparów jest identyczna. Ale jeżeli gotuje gęste odległość wzrasta nawet do 30 kilku centymetrów. I teraz co zaobserwowałem. Temperatura zacieru ma się ni jak do temperatury oparów stykających się z czujnikiem. Wydaję mi się, iż jedynym trafnym pomiarem jest tylko pomiar bezpośredni nastawu/zacieru.

Czy myśli ktoś podobnie?

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2012-09-07, 11:39

Witam, mimo kilkukrotnych dyskusji i zapewnień opartych na podstawach naukowych (bez ironii) ja tak bezpodstawnie :D myślę i stosuję zawsze pomiar temperatury roztworu.
Nie zastanawiam się wtedy nad prawidłowością wskazań, bo SĄ prawidłowe.

Może gęsta pulpa ma wyższą temperaturę i dlatego fałszuje wskazania?
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

furman

Post autor: furman » 2012-09-07, 11:46

Też tak myślę. Może i ta odległość też ma znaczenie. W każdym bądź razie utwierdziłeś mnie w przekonaniu, iż pomiar bezpośredni roztworu jest najbardziej trafnym pomiarem.

Będę musiał zrobić taaaaaką długą sondę, umieścić w niej grot czujnika i wkręcać w mufę w pokrywie.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2012-09-07, 14:55

Astemio pisze:[...] Może gęsta pulpa ma wyższą temperaturę [....]
Na pewno w gęstej jest inny rozkład temperatur, gdyż jej duża gęstość uniemożliwia konwekcyjne wyrównanie temperatury w całej objętości, jak to ma miejsce np. przy wodzie.


pzdr

Brzydal
101%
101%
Posty: 363
Rejestracja: 2010-04-03, 04:26
Lokalizacja: 52°3'2N, 20°26'47E

Post autor: Brzydal » 2012-09-07, 17:54

He he, a czy to nie przypadkiem za przyczyną tego wykresu ta różnica w temperaturach [img]http://moonshine_still.republika.pl/images/Alcohol_curve.jpg[/img]
Moim zdaniem fioletowa (niebieska) linia to temp płynu, a czerwona to temp oparów. W zależności co mierzymy i jaką mamy zawartość alkoholu to pokazuje nam taka temperaturę.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2012-09-07, 19:14

Nie, tylko linia niebieska odpowiada temperaturze. Linia czerwona to zawartość etanolu w parze.

Brzydal
101%
101%
Posty: 363
Rejestracja: 2010-04-03, 04:26
Lokalizacja: 52°3'2N, 20°26'47E

Post autor: Brzydal » 2012-09-07, 19:21

Tak, ale chyba i temperatury tych par.

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-09-07, 20:37

Tylko i wyłącznie procentowość - czyli moc - w danej jednostce temperaturowej.
Przeanalizuj uważnie...
Ja np. dzięki tej tabeli ( z lenistwa , bo nie chciało mi się bez przerwy mierzyć mocy urobku przy destylacji prostej ) wiem ,że przy temp w głowicy ok.83-84 *C mam urobek o mocy ok. 78%.

Awatar użytkownika
kermit64
80%
80%
Posty: 423
Rejestracja: 2008-02-10, 19:45
Lokalizacja: małopolskie

Post autor: kermit64 » 2012-09-08, 12:56

Zabrakło mi pożywki dla drożdży a już nastawiłem sok jabłkowy.Nim dostanę minie parę dni. Co by im zadać w zastępstwie-przecier pomidorowy? Czy poczekać?
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...

Awatar użytkownika
berbelucha
101%
101%
Posty: 478
Rejestracja: 2008-01-18, 21:05

Post autor: berbelucha » 2012-09-08, 13:30

Możesz. Sam sok ma też coś w sobie.

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-09-08, 13:55

Vit B1 ok.50mg
Multivitamina 2-3 tabletki
To jest dawka mniej więcej na cały nastaw.

Zablokowany

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 50 gości