1 szybkie krótkie pytanie
1 szybkie krótkie pytanie
Mam 1 szybkie krótkie pytanie, czytałem że pierwsze 100ml spirytusu trzeba wylać, bo zawiera zbyt dużo metanolu moje pytanie to czy trzeba wylewać również używając kolumny rektyfikacyjnej???
Dobry temat na zadawanie takich krótkich pytań, bez przedłużających się dyskusji. Ja mam takie- czy przechowywanie wyrobów w butelce zakorkowanej korkiem naturalnym nie przyniesie jakichś niechcianych efektów smakowo zapachowych? Oczywiście nie wina tylko mocniejszych trunków.
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...
Wszystko jest możliwe.Patrz przykład win...
Dlaczego kelner daje do powąchania po otwarciu butelki korek i wlewa trochę wina do kieliszka...?
Po prostu aby wysondować czy napój nie przeszedł korkiem.Dopiero po pozytywnej akceptacji degustującego wino jest rozlewane współbiesiadnikom.
Dlatego moim zdaniem lepiej zdać się na konglomerat.
Dlaczego kelner daje do powąchania po otwarciu butelki korek i wlewa trochę wina do kieliszka...?
Po prostu aby wysondować czy napój nie przeszedł korkiem.Dopiero po pozytywnej akceptacji degustującego wino jest rozlewane współbiesiadnikom.
Dlatego moim zdaniem lepiej zdać się na konglomerat.
Korek naturalny, ale dobrze dobrany, bo te korki, mowa o tych niby lepszych, mają okres gwarancyjny, czyli ile lat w butelce. Wino hobby ma takie do win na długi okres leżakowania, które też podobno nadają się do mocnych trunków. Ważną rzeczą jest by butelki stały, to nie wino, ma stać, nie leżeć, korek nie ma mieć bezpośredniego kontaktu z mocnym alkoholem, tak mówi człowiek z wyspy http://www.kuchniaplus.pl/program/full/ ... slay_37058
Przepraszam , pomyliłem sklepy, one są w browamator http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... 9038709630 Ja kupiłem sobie takie co dają do drożej czystej, kupiłem bardzo dużo, bo cena była dobra, ale za odpowiednią ilość. Coś takiego tyle, że dużo niższa cena i używają go do wódki, ma wadę, gdy wciśniemy go na siłę do zbyt chudej szyjki, przy wyciąganiu ukręca się plastik. http://www.winohobby.biz/index.php?prod ... od_id=1018
Ostatnio zmieniony 2012-02-15, 22:34 przez magas, łącznie zmieniany 2 razy.
Zastanawiałem się nad wykorzystaniem butelek do wina, tanie, przyciemniane do nalewek, białe do owocówek, pojemność w sam raz, no i to zamknięcie korkiem ma coś w sobie, takiego przeciwnego do współczesnego odkręcania flachy. Myślałem też o toczonych z dębu i przypalanych od strony trunku, tylko czy nie było by to za dużo jak na butelkę. Taka namiastka beczki. Bez sprawdzenia się nie obejdzie. Biorę pod uwagę oczywiście pęcznienie.
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...
1 szybkie krótkie pytanie
Czy zawór bezpieczeństwa działa "w drugą stronę", jeżeli w bojlerze mam 160 litrów gorącej wody, ten bojler jest odcięty z obu stron i woda obniży swoją temperaturę, czy dotyczy go delikatna implozja? Czy zawór bezpieczeństwa zadziała?
Czy zawór bezpieczeństwa działa "w drugą stronę", jeżeli w bojlerze mam 160 litrów gorącej wody, ten bojler jest odcięty z obu stron i woda obniży swoją temperaturę, czy dotyczy go delikatna implozja? Czy zawór bezpieczeństwa zadziała?
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.
Dogryzał kocioł garnkowi- Ciągle pijecie przedgon, wszak nie jest możliwe całkowite oddzielenie przedgonu od wygonu. Aparaty które to potrafią ma około 2% użytkowników.
Można destylować (rektyfikować) wielokrotnie, ale robi to 5% użytkowników.
Można destylować (rektyfikować) wielokrotnie, ale robi to 5% użytkowników.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: krzychu666 i 26 gości