Ale powiem Ci szczerze spotkałem się kilka razy z określeniem tego typu dla frakcji występującej po przedgonie i przed gonem.
Nikt nie pisał sprostowań -- więc przyjąłem to jako właściwą kolejność procesu destylacji.

Wydaje się, że jeszcze lepsze efekty niż związane z obniżonym odbiorem w systemie VM można osiągnąć podczas realizacji tego odbioru na półce odbiorczej, która znajduje się (podobnie jak odbiór VM) 20-40 cm poniżej głowicy.Lesgo pisze: No właśnie, teraz widać obniżony odbiór
No właśnie - fakt ten już sygnalizowałem w jednym z wcześniejszych postów.Przy okazji dyskusji na temat jakości destylatu otrzymywanego z ujścia VM i zachwytom użytkowników tegoż ujścia chwalącym doskonałą jakość destylatu już po jednokrotnej rektyfikacji.Co skończyło się ogólnoforumową kłótnią i wykluczeniem jednego z userów.andrzejg11 pisze: ...odbiór obniżony VM, polega na skraplaniu par, pędzonych z kotła, które niosą ze sobą niewielkie ilości zanieczyszczeń o charakterze przedgonu i na wysokości odbioru VM wtłaczane są do chłodnicy Liebiga, gdzie następuje ich skroplenie. Pary te nie mają szansy na oczyszczenie w najwyższej partycji wypełnienia...

Może nie całkiem o to chodziło. W klasycznym VM wykorzystane są pary, które już poddane zostały w całości procesowi rektyfikacji.lesgo58 pisze:..... na temat jakości destylatu otrzymywanego z ujścia VM .....
Czy taki sposób odbioru oznacza kolumnę pracującą w układzie LM czy jakimś innym?andrzejg11 pisze:
Wydaje się, że jeszcze lepsze efekty niż związane z obniżonym odbiorem w systemie VM można osiągnąć podczas realizacji tego odbioru na półce odbiorczej, która znajduje się (podobnie jak odbiór VM) 20-40 cm poniżej głowicy.

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości