Regulator PAMEL PRD3

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2012-04-18, 17:15

W innym temacie obiecałem że jak otrzymam nowy PRD4+ i go przetestuję to wszystko opiszę. Niestety nie mogę tego zrobić. Regulator przyszedł pięknie zapakowany w folię bąbelkową,, ale niestety w środku wszystko w nim grzechocze, słychać jakieś latające luźno śrubki, gniazda do podpięcia sond są wciśnięte do środka regulatora, musiałbym go rozkręcić aby to ustawić na swoim miejscu, same sondy dają już wiele do życzenia, są zalane jakimś czarnym tworzywem co do którego mam obawy. Podpięcie do prądu i do grzałek to już poezja, skąd ja mam wziąć odpowiednio mocne wtyczki tego rodzaju, aby je zamontować na kablu 2,5 Obrazek Ogólnie to sprzęt wygląda jak wyrąbany od siekiery, ale żeby chociaż działał, a tu lipa zaraz po rozpakowaniu.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1240
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2012-04-18, 19:25

Kolego wiking
No to nieźle wdepnąłeś :mrgreen:
A może ty zamawiałeś kastaniety a przez pomyłkę dostałeś regulator :!:

andrea
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2012-03-01, 14:46

Post autor: andrea » 2012-04-18, 19:31

To mój pierwszy post. Witam wszystkich.
Myślę, że za tę kasę producent powinien dostarczyć kable 3m długości do wszystkich gniazd.
Nie każdy mieszka w dużym mieście. Ale to tylko moja sugestia. :roll:

Awatar użytkownika
lesgo58
101%
101%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-04-18, 20:08

Nie uważacie ,że to może być wina kuriera...

Panowie posiadam regulator Pamela i jestem bardzo zadowolony.
Jest to dobry regulator .Obsługa gwarancyjna rzetelna - wgrywanie nowego softu gratis bez żadnego problemu.
A teraz żeby nie było ,że może sponsoruję Pamela - posiadam też regulator zrobiony przez @drgranatta i też jestem bardzo zadowolony, każdy z nich jest dobry do innych celów i pracują bez zarzutu.
Teraz oczekuję na najnowsze dziecko forum juz legendarny "sterownik kol.andrzejg11 wg koncepcji inżyniera".Mam to szczęście być w pierwszej turze szczęśliwców co go dostaną do testowania.
I podejrzewam w ciemno,że też będę z niego zadowolony.

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2012-04-18, 20:22

Ja z poprzedniego też byłem zadowolony. Ten regulator dostałem dzisiaj i nawet go podpiąć nie mogę, nie mam wtyczek, kabli, przecież nawet gniazda nie są przystosowane do takich obciążeń, wszystko rozpieprzone i pięknie zapakowane. Kolego @lesgo58 zastanów się co piszesz, wina jakiego kuriera, regulator był zapakowany w folię bąbelkową i 10cm papieru z niszczarki, musiałby to walec najechać żeby to zniszczyć.

bolekr
60%
60%
Posty: 287
Rejestracja: 2008-07-22, 07:51

Post autor: bolekr » 2012-04-18, 22:13

Panowie to mój regulatorek wykonany przez forumowego kolegę DrGranatt... Nawet walce nie są groźne :wink:
Załączniki
DSCF6933.JPG
Pozdrawiam
Homo sum, humani nil a me alienum puto.

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2012-04-19, 18:43

Powiem tyle, okazało się że producent naprawdę jest ok. w stosunku do klientów, powiedział że to naprawdę nie jego wina że sprzęt dotarł do mnie w takiej postaci i że pokrywa wszystkie koszta przesyłek, wszystko ponaprawia lub wymieni na nowe i nawet kable zasilające się dla mnie znajdą.

irus433
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2011-12-03, 15:43
Lokalizacja: BOSTON

Post autor: irus433 » 2012-05-04, 01:40

Nie korzystam z PRD3,ale brałem od producenta termometr (4-ry temp.plus alarm)był problem ze sprzętem,ale Pamel przysłał sprawny. Trzeba przyznać że gość szanuje kliemnta.
Teraz zastanawiam się nad programatorem.Tylko co wybrać?A wybór jest duży.

cemik1

Post autor: cemik1 » 2012-05-04, 06:59

Obrazek
Jeżeli na tym zdjęciu są przedstawione wyjścia zasilające do grzałek, to jest lekka lipa a nawet niezgodność ze sztuką. Pod napięciem powinny być gniazda a nie wtyki. W przeciwnym wypadku może dojść do porażenia prądem.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1240
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2012-05-04, 14:08

Kolega cemik1 ma zupełną rację.
Ja zwróciłem jeszcze jedną uwagę na sondę na zdjęciu, która jest mosiężna i z obu stron otwarta. Styczność tego co jest w środku z naszym medium chyba nie jest wskazane :?:

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2012-05-04, 15:14

Witam!
Tak, z moich doświadczeń wynika, że w przypadku naszych zastosowań te sondy będą pracować poprawnie jeśli zostaną umieszczone w dodatkowych szczelnych "pochewkach" czy gniazdach, najlepiej z rurki KO, zaspawanych lub zalutowanych z przodu i dopiero one mogą być umieszczone w parze lub płynie. Rurka powinna być możliwie cienkościenna, ale i 8x1 spokojnie może być.
Zdecydowanie nie polecam zanurzania tych sond (niechronionych) we wrzącej wodzie lub gorącej parze. W suchym powietrzu mogą pracować.
Zaletą jest to, że rurkowe gniazda sond o zróżnicowanej długości wspawane w korki 1/4" mogą być wkręcone szczelnie, praktycznie na stałe, w mufki 1/4" umieszczone w pożądanych miejscach, a sondy bardzo łatwo wsuwane/wysuwane do środka gniazd już bez uszczelnienia.
Wadą jest większa bezwładność pomiaru, ale wielokrotnie już tak było robione i nie było z tym widocznych problemów.
Takie uproszczone rozwiązanie obudów sond ma niewątpliwy wpływ na niską cenę regulatora z kompletem czujników, i to też jest zaleta, choć jednak zamknięte z przodu hermetycznie obudowy struktur półprzewodnikowych bardzo podniosłyby ich funkcjonalność i użyteczność.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2012-05-04, 20:17

No to dałem ciała że zamówiłem ten wynalazek :wall
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
lesgo58
101%
101%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-05-04, 20:49

Nie przejmuj się Wiking.
Zrób tak jak pisał Astemio - ja też tak mam.Wspawaj mufkę 3/8 .Póżniej wkręć nypel z dospawaną rurką zamkniętą na końcu i będzie działać bez problemu.Jak będziesz miał dobrze ocieploną kolumnę (ja mam 3,6cm ocieplenia) do i duża bezwładność pomiaru nie będzie problemem.
W każdym bądż razie u mnie Pamel się sprawdza.Nie mam z nim żadnych problemów.

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2012-05-04, 21:52

Dzięki, tylko po pierwsze nie mam możliwości spawania, po drugie nie po to dałem tyle kasy za sprzęt żeby go teraz masakrować z powodu głupich sąd, lepiej chyba wymienić owe sondy nieprawdaż ?
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1537
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2012-05-04, 22:50

Bez paniki, linkowałem Wam nieraz miedziane rurki na obudowy czujnika temperatury od AvpSystems-pl.
Wikingu bez spawania, wystarczy "deko" pasty termo przewodzącej i silikonu.
Szkoda że Pamel nie czyta na bieżąco tego forum, bo dawno zapomniałby o takich oszczędnościach :?
czytam nie pytam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości