Obniżony odbiór boczny
No ale Marianku, przecież pisałem już, że wodę ustawia się pod główną chłodnicę to i tak na bocznej nic nie zaoszczędzisz.
Gabaryty mniejsze jak powiedzmy 40cm. będą ładniej wyglądać? No bo chyba jest wystarczająco miejsca do podłogi.
Muszę Cię trochę pomęczyć
Gabaryty mniejsze jak powiedzmy 40cm. będą ładniej wyglądać? No bo chyba jest wystarczająco miejsca do podłogi.
Muszę Cię trochę pomęczyć
To pisałem ja, gamoń od balustrad co się na niczym nie zna.
Pozdrawiam. Paweł.
Pozdrawiam. Paweł.
Przy obniżonym odbiorze bocznym LM, leci co prawda gorący destylat ale mi to nie przeszkadza. Nawet jestem skłonny twierdzić że odbiór takiego ciepłego, przy okazji pozwala się pozbyć lekkich frakcji. Jeśli takowe by jeszcze się tam pojawiły. Zrezygnowałem z budowy chłodnicy w to miejsce.
Przenikalność ciepła przez miedź, jest dużo lepsza niż przez stal. Ale jeśli weźmie się pod uwagę grubość ścianki rurki karbowanej i rurki miedzianej, to już tak dobrze miedź nie wygląda.
Zawsze warto rozdzielić obiegi chłodnic, deflegmatorów. Nawet małe oszczędności, przez lata rosną. Kto nie ma grosza, ten nie ma i złotówki, a tym bardziej tysiąca.
Przenikalność ciepła przez miedź, jest dużo lepsza niż przez stal. Ale jeśli weźmie się pod uwagę grubość ścianki rurki karbowanej i rurki miedzianej, to już tak dobrze miedź nie wygląda.
Zawsze warto rozdzielić obiegi chłodnic, deflegmatorów. Nawet małe oszczędności, przez lata rosną. Kto nie ma grosza, ten nie ma i złotówki, a tym bardziej tysiąca.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Jakby komuś nie chciało się robić chłodnicy Liebiga do VM to podaję przydatne rozwiązanie :
Sprawniejsza chłodnica Allihna. Mam 442 511 400. Szkło wydaje się bardzo solidne.
http://www.lab-szklo.com.pl/index.php?c ... ductid=283
Przy podłączeniu razem z główną chłodnicą i powrocie wody o temp. ok. 50'C, destylat z VM leciał o temp. ok 17'C. Grzałem mocą 3kW. Myślę, że spokojnie wyrabiała by chłodnica o rozmiar mniejszy.
Wyjście na VM - sztuc G1/4" - 15 cm od góry również się wyrabia.
Sprawniejsza chłodnica Allihna. Mam 442 511 400. Szkło wydaje się bardzo solidne.
http://www.lab-szklo.com.pl/index.php?c ... ductid=283
Przy podłączeniu razem z główną chłodnicą i powrocie wody o temp. ok. 50'C, destylat z VM leciał o temp. ok 17'C. Grzałem mocą 3kW. Myślę, że spokojnie wyrabiała by chłodnica o rozmiar mniejszy.
Wyjście na VM - sztuc G1/4" - 15 cm od góry również się wyrabia.
"To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy tak pełni wątpliwości." B.Russell
-
- 0%
- Posty: 2
- Rejestracja: 2010-11-25, 18:25
Koledzy doradźcie gdzie mam wstawić sobie termometry... kolumna z obniżonym odbiorem bocznym. mam do dyspozycji 3 szt. od -50 do +150. Na zdjęciu naniosłem wymiary. Jeden termometr będzie bezpośrednio w kegu natomiast gdzie pozostałe 2? Czy przy obniżonym odbiorze? Czy może na samej górze przy głowicy?
Dobrze żeby ktoś doradził abym nie musiał później przerabiać niepotrzebnie..
Dobrze żeby ktoś doradził abym nie musiał później przerabiać niepotrzebnie..
Podobna konstrukcja do mojej tylko zamiast typowego AAbratka mam głowicę puszkową.
W Twoim przypadku zaznaczony pomiar temp. na końcu chłodnicy to błąd.
Powinien być jak najbliżej nad wziernikiem, w miejscu zaworu do mycia. Tylko przedłuż rurkę
powrotu aby spływająca flegma nie fałszowała wskazań.
Drugi czujnik daj jakieś 40cm nad wyjściem z kega w wypełnieniu.
Odbioru bocznego nie robił bym tak nisko. Sam o to pytałem ostatnio - nie ma jednoznacznej odpowiedzi ale 70cm to chyba zdecydowanie za dużo. Tracisz wiele półek. Ja u siebie robię jeden na 25cm poniżej górnej granicy wypełnienia a drugi na 40cm. Oczywiście będę pracował na jednym albo drugim, nie na dwóch jednocześnie.
W Twoim przypadku zaznaczony pomiar temp. na końcu chłodnicy to błąd.
Powinien być jak najbliżej nad wziernikiem, w miejscu zaworu do mycia. Tylko przedłuż rurkę
powrotu aby spływająca flegma nie fałszowała wskazań.
Drugi czujnik daj jakieś 40cm nad wyjściem z kega w wypełnieniu.
Odbioru bocznego nie robił bym tak nisko. Sam o to pytałem ostatnio - nie ma jednoznacznej odpowiedzi ale 70cm to chyba zdecydowanie za dużo. Tracisz wiele półek. Ja u siebie robię jeden na 25cm poniżej górnej granicy wypełnienia a drugi na 40cm. Oczywiście będę pracował na jednym albo drugim, nie na dwóch jednocześnie.
W konstrukcjach skandynawskich z młotem Thora mają tak nisko (albo mieli) ale używali jak się nie mylę zmywaków. Nie piszesz jakie masz wypełnienie, jak sprężynki to rzeczywiście dałeś za nisko, wtedy będziesz musiał wcześniej przejść na odbiór z góry - LM aby jakość była dostatecznie wysoka. Ja mam zaledwie 15cm od góry przy 145cm wysokości kolumny, wypełnienie sprężynki KO, miedziaki mam jeszcze niżej bo w kegu. Różnica jest wyczuwalna. Po ok. 1,5l serca przechodzę na odbiór z górnej półki - bo nie dostrzegam różnic.
1 czujnik dałbym do pomiaru wody powrotnej - zamiast pomiar par na końcu Twojej chłodnicy.
Ustalasz sobie precyzyjnie i za każdym razem podobne warunki. Tak jak Ty dałeś zmierzysz w zasadzie tylko przekroczenie wartości jak tam pary dolecą.
2 czujnik ten w kegu ma mierzyć temp. zacieru, a nie par, nie jest to jasne z rys.
Wtedy widzisz, w zależności od mocy zacieru/nastawu kiedy rozpocznie się proces, jego przebieg i kiedy ma się ku końcowi.
3 dał bym tak jak przedmówca sugeruje na 40cm od dołu, jak masz zmywaki to raczej wyżej, niech się ktoś wypowie kompetentny (1/3 od dołu ?). Ten czujnik powinien być możliwie najdokładniejszy, jeśli masz różne.
4 już nie jest konieczny jak masz to daj nad wziernikiem.
1 czujnik dałbym do pomiaru wody powrotnej - zamiast pomiar par na końcu Twojej chłodnicy.
Ustalasz sobie precyzyjnie i za każdym razem podobne warunki. Tak jak Ty dałeś zmierzysz w zasadzie tylko przekroczenie wartości jak tam pary dolecą.
2 czujnik ten w kegu ma mierzyć temp. zacieru, a nie par, nie jest to jasne z rys.
Wtedy widzisz, w zależności od mocy zacieru/nastawu kiedy rozpocznie się proces, jego przebieg i kiedy ma się ku końcowi.
3 dał bym tak jak przedmówca sugeruje na 40cm od dołu, jak masz zmywaki to raczej wyżej, niech się ktoś wypowie kompetentny (1/3 od dołu ?). Ten czujnik powinien być możliwie najdokładniejszy, jeśli masz różne.
4 już nie jest konieczny jak masz to daj nad wziernikiem.
"To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy tak pełni wątpliwości." B.Russell
Raz robisz rzadkie innym razem gęste.
Według mnie lepiej mieć czujnik gdzieś na dole zbiornika zanurzony w medium, bo powiedzmy nasze ~99'C kiedy kończymy odbiór będzie zawsze takie samo niezależnie od stopnia wypełnienia kega i rodzaju wsadu.
Raz się destyluje z pełnym zbiornikiem innym razem np. przy drugiej destylacji można destylować choćby 5l i wtedy ten termometr na górze będzie przekłamywał.
Nie mierzyłem taka jest moja opinia, mam wolny czujnik mogę zrobić próbę rozkładu temp.
Według mnie lepiej mieć czujnik gdzieś na dole zbiornika zanurzony w medium, bo powiedzmy nasze ~99'C kiedy kończymy odbiór będzie zawsze takie samo niezależnie od stopnia wypełnienia kega i rodzaju wsadu.
Raz się destyluje z pełnym zbiornikiem innym razem np. przy drugiej destylacji można destylować choćby 5l i wtedy ten termometr na górze będzie przekłamywał.
Nie mierzyłem taka jest moja opinia, mam wolny czujnik mogę zrobić próbę rozkładu temp.
"To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy tak pełni wątpliwości." B.Russell
- Emiel Regis
- 90%
- Posty: 656
- Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
- Lokalizacja: Picardie, Żywiec
Ja też nie znam mechanizmu, ale różnica jest.
Miałem wprowadzoną w kegu od góry czujkę term., była umieszczona w rurce tak, żeby znajdowała się w połowie keg-a.
Po jakimś czasie zamocowałem ją bezpośrednio w nakrętce na mufie (stwierdziłem że tak będzie wygodniej), która jest na wierzchu keg-a. Pokazuje zupełnie co innego niż wcześniej.
Miałem wprowadzoną w kegu od góry czujkę term., była umieszczona w rurce tak, żeby znajdowała się w połowie keg-a.
Po jakimś czasie zamocowałem ją bezpośrednio w nakrętce na mufie (stwierdziłem że tak będzie wygodniej), która jest na wierzchu keg-a. Pokazuje zupełnie co innego niż wcześniej.
Ja tam się nie znam ale tuzbynekkk pisze:No właśnie, nie widzę mechanizmu który by powodował, za tym drugim razem, znaczącą różnicę wskazań. Bo niby dlaczego, pary nad powierzchnią wsadu, miały by mieć inną temperaturę jak sam wsad.
[img]http://moonshine_still.republika.pl/images/Alcohol_curve.jpg[/img]
widzę różnice. Niebieskie to płyn, a czerwone pary i jeśli się o tym wie i pamięta to nie ma znaczenia
PS
Dla mnie odczyt temp. wsadu jest wygodniejszy.
[ Dodano: 2013-02-09, 12:30 ]
Słusznie, bo umiejscowienie odbioru bocznego jest uzależnione od ilości przedgonu i ma służyć wyłącznie przyspieszeniu destylacji, by nie odbierać godzinami przedgonu. Odległość miedzy głowicą, a wypełnieniem ma służyć za bufor dla przedgonów. W przemyśle przyjmuje się to jako 5-6 pólka, dlatego 70cm jest ciut za dużo jeśli przyjmujemy, że przedgonu jest około 350ml.polar pisze: Odbioru bocznego nie robił bym tak nisko. Sam o to pytałem ostatnio - nie ma jednoznacznej odpowiedzi ale 70cm to chyba zdecydowanie za dużo. Tracisz wiele półek. Ja u siebie robię jeden na 25cm poniżej górnej granicy wypełnienia a drugi na 40cm. Oczywiście będę pracował na jednym albo drugim, nie na dwóch jednocześnie.
-
- 0%
- Posty: 2
- Rejestracja: 2010-11-25, 18:25
Do sprostowania dodam że na dole kolor pomarańczowy to wypełnienie miedziane, a kolor szary to sprężynki KO. jeśli chodzi o wysokość zamontowania obniżonego odbioru tak doradzili mi koledzy - ok 60-70cm poniżej wysokości zasypu tj od górnej wysokości wziernika. Obniżony odbiór będzie ok 130cm od dołu i te 70cm od góry. Ewentualnie wspawam jeszcze jedną mufkę wyżej (na jakiej wysokości sugerujecie że będzie ok ?) i wtedy będzie porównanie dwóch wysokości. A co do termometrów to bezpośrednio w cieczy raczej odpada ze względu na to że musiałoby to być bardzo szczelne.. myślałem aby opierać się nad temperaturą pary. Wszystkie są el. -50 do +150 każdy jeden taki sam 50zł/szt .
Dlatego:
- pierwszy w górnej części kega czy też te 20cm od dołu (jeśli zanurzony w zacierze jak to wykonać ?)
- drugi: w okolicy odbioru bocznego / czy 40cm od dołu jak dwóch kolegów się wypowiedziało
- trzeci: nad wziernikiem
I teraz jeszcze jedna kwestia. Obecnie będę grzał gazem, ale z czasem możliwe że będę chciał przejść na elektryczne z sterownikiem. Po zamontowaniu ich w obecnie planowanych miejscach nie będzie kolidowało to pracy z el. sterowaniem?
Termometry i porty do nich mam takie jak widoczne na zdjęciach.
Dlatego:
- pierwszy w górnej części kega czy też te 20cm od dołu (jeśli zanurzony w zacierze jak to wykonać ?)
- drugi: w okolicy odbioru bocznego / czy 40cm od dołu jak dwóch kolegów się wypowiedziało
- trzeci: nad wziernikiem
I teraz jeszcze jedna kwestia. Obecnie będę grzał gazem, ale z czasem możliwe że będę chciał przejść na elektryczne z sterownikiem. Po zamontowaniu ich w obecnie planowanych miejscach nie będzie kolidowało to pracy z el. sterowaniem?
Termometry i porty do nich mam takie jak widoczne na zdjęciach.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 92 gości