Witam
Tak jak w temacie. Pierwsza w życui destylacja.Wszystko było ok, temp. 78-82(na szczycie kolumny). Z 6,5 l wina(z winogron i z ryżu) wyszło 0,5 l na 84%. Pierwsza setka poleciała na 94%. Było by super gdyby nie......ten dziwny zapaszek podobny do acetonu lub coś takiego. Czy to normalne przy bimbrozji z wina? Jak rozcieńcze to powinno być mniej czuć.
Poleciały pierwsze krople
Poleciały pierwsze krople
Ostatnio zmieniony 2006-11-05, 22:02 przez scyzoryk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Poleciały pierwsze krople
Tak pachnie nic innego, jak octan etylu, czyli np. bezacetonowy zmywacz do paznokciscyzoryk pisze:Witam
Było by super gdyby nie......ten dziwny zapaszek podobny do acetonu lub coś takiego. Czy to normalne przy bimbrozji z wina? Jak rozcieńcze to powinno być mniej czuć.
Powstaje tego sporo przy fermentacji, zwłaszcza owoców, w wysokich temperaturach. Najlepszym sposobem na całkowite usunięcie tegoż, jest oczyszczanie surówki za pomocą NaOH. Wodorotlenek sodu zmydla estry (w tym rzeczony octan etylu) do alkoholu i kwasu octowego, który to kwas wiąże, tworząc octan sodu.
Witam zacne grono.
Jestem po przerobieniu pierwszego nastawu w życiu (winko ze śliwek).
Aparacikk zrobiłem na wzór V.S.O.P.a za co jemu i innym dzięki którym mogłem liznąć troche fachowej wiedzy serdecznie dziękuje(rura 40, 100cm wypełnienia-zmywaki z powrotem zewnętrznym, chłodnica szklana 60cm).
Byłem zaskoczony mocą odebranego destylatu przy pierwszym tłoczeniu 93%.
Niestety miałem podobne problemy nieprzyjemny zapaszek za 1 razem.
Ale to były błędy młodości.
Po lekturze wypisanych tutaj wskazań za drugim podejściem wyszła mi rewelacja.
Za co jeszcze raz dziękuje.
Jestem po przerobieniu pierwszego nastawu w życiu (winko ze śliwek).
Aparacikk zrobiłem na wzór V.S.O.P.a za co jemu i innym dzięki którym mogłem liznąć troche fachowej wiedzy serdecznie dziękuje(rura 40, 100cm wypełnienia-zmywaki z powrotem zewnętrznym, chłodnica szklana 60cm).
Byłem zaskoczony mocą odebranego destylatu przy pierwszym tłoczeniu 93%.
Niestety miałem podobne problemy nieprzyjemny zapaszek za 1 razem.
Ale to były błędy młodości.
Po lekturze wypisanych tutaj wskazań za drugim podejściem wyszła mi rewelacja.
Za co jeszcze raz dziękuje.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 109 gości