Kolumna z półkami rzeczywistymi

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2013-03-02, 21:28

darex pisze:...... Kto z nas pije 90% czystą :twisted:
Chyba nadal się nie rozumiemy. Nikt nie pije takiej wódki, ale to nie w tym problem. Problem w tym, z jakich % jest rozcieńczana ta 40%.
A "ABSOLUT" to coś nieosiągalnego, do czego każdy próbuje się zbliżyć.
Wódka czysta to "nagi" trunek, nic się w niej nie ukryje. Nie ma czym zamaskować niedoskonałości. Przy jednokrotnej destylacji nie da się zbliżyć do "ABSOLUTU" pięć półek to dużo za mało, chyba że będziemy powtarzać proces cztery, pięć razy. :wink:

A kolumienka, piękna rzecz. Aż się oczy śmieją. :brawo
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2013-03-02, 21:42

kermit64 pisze: natomiast jestem przekonany, że pozwala uzyskać inne walory smakowe nie osiągalne na kolumnie z wypełnieniem.
Absolutnie się z kolegą nie zgadzam, na kolumnie dowolnej długości z wypełnieniem sprężynkami można osiągnąć każdy efekt, to tylko kwestia refluxu.

Krótko mówiąc, dobra kolumna pozwala na osiągnięcie zarówno absolutu jak i najpodlejszego bimbru, efekt zależy tylko od wiedzy i umiejętności operatora.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez inżynier, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam - inżynier

koalak
50%
50%
Posty: 185
Rejestracja: 2012-01-31, 12:12

Post autor: koalak » 2013-03-02, 21:58

Darex "Bezwonny Absolut" powstaje z destylatu robionego na dwa razy na odpowiednio wysokiej kolumnie rektyfikacyjnej i żaden polmos temu nie dorówna.
Nie musi tego robić ktoś doświadczony jak np. Akas, wystarczy poczytać forum, lub trzymać się prawidłowo napisanej instrukcji.

Gratuluję kolumny półkowej, dobra robota. Przyznam, że mi by się nie chciało w to bawić a to dlatego, że tak mała ilość półek nie ma prawa dać "absolutu"
Może kiedyś sobie wykonam podobną (z kwasówki) tak dla prestiżu i dla satysfakcji.
Ostatnio zmieniony 2013-03-04, 09:08 przez koalak, łącznie zmieniany 1 raz.
To pisałem ja, gamoń od balustrad co się na niczym nie zna.

Pozdrawiam. Paweł.

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2013-03-02, 22:20

Tak jest, bardzo ładna i prezentuje się doskonale.
Sam miałem w pewnym momencie chęć zbudowania kolumny półkowej, już były rysunki półek kołpakowych - a powód był prosty: prezentuje się wspaniale.
Klepnąłem się jednak na czas w łeb - całe szczęście :D - bo w ogóle nie używam konwencjonalnych destylatów smakowych i nie cenię ich (proszę mnie nie bić :D ); według mnie i pewnie nie tylko mnie, taka kolumna nadaje się tylko do tego.
Potem miałem zbudować tylko kilka "sztywnych" półek w podstawie kolumny masowej, ale Akas :1st wymyślił bufor, i sprawa znowu upadła.
Absolut to w zasadzie nieosiągalny limes, do którego niektórzy z nas dążą - takie gonienie króliczka wynikające z próbowania coraz lepszych wyników pracy ZNAWCÓW. W związku z tym nie zgadzam się całkowicie z opinią, że nie jest potrzebne doświadczenie - jest niezbędne.
Z drugiej strony - jak już mniej więcej napisano - wódka zrobiona z alkoholu o stężeniu w okolicy 97%, a nawet nieco powyżej 97% wcale nie musi być lepsza i bardziej "miękka" od takiej, która jest zestawiona z destylatu np. 96% - ale rektyfikowanego na zaawansowanej kolumnie, takiej, która odrzuca najbardziej niepożądane, mocno ważące na smaku frakcje.
Nie mówię o kwalifikacjach rektyfikanta, bo to oczywiste i zostało podkreślone powyżej.

@darex: już wiele napisano wokół i na temat Twojej kolumny, a Ty nic bliższego o niej nie chcesz napisać - np. jaka jest konstrukcja wewnętrzna, wymiary; oczywiście mówię głównie o półkach. Stąd ta rozmowa jest właściwie o niczym...
koalak pisze:..."Bezwonny Absolut" powstaje z destylatu robionego na dwa razy na odpowiednio wysokiej kolumnie rektyfikacyjnej [...] Nie musi tego robić ktoś doświadczony...
Taaak? :D A może trzy? Albo cztery? Będzie bardziej absolutny absolut. Odpowiednio wysoka to jaka? Dwa metry? Trzy? I zwykły nowicjusz z instrukcją w garści sobie da radę?
Jak widać, definicje Absolutu są bardzo różne - ale powyższa na pewno nie jest prosta i ścisła, tylko taką udaje.
Natomiast co do doświadczenia i umiejętności czytania czy nawet słuchania ze zrozumieniem dobrych, fachowych instrukcji mam swoje zdanie, kilka rzeczy w destylacji widziałem i słyszałem - to czasem nieprawdopodobne historie, żaden twórca komedii by tego nie wymyślił; tylko życie.
A tu dobra definicja ABSLOLUTU
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2013-03-10, 23:37

Gdzieś wyczytałem tutaj że warszawska jakaś wódka jest procesem 33 albo 34 gotowań po czym pokazana jest kolumna półkowa i chyba miała bo tyle naliczyłem 11 półek. Czyli jedna półka oznacza jedno gotowanie a 11 to 11. A więc produkt finalny wódka a jej spirytus był uzyskany z 3 powtórnych gotowań na tej kolumnie co dał nam wynik 3x11 półek = 33 gotowania.

Jeśli coś poknociłem to poprawcie.

Dlatego 5-6 półek to ciężko będzie uzyskać 96%.

PS.
A ja chyba się uśmiechnę do kolegi kermita o te grzybki bo mi się podobają i już jakaś inwestycja mogła by w szufladzie czekać ;) Potrzebne by było 11 sztuk :D
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bodzio.1974, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2013-03-11, 05:30

Półka to półka. Gotowanie to gotowanie.
Jedno nie ma nic wspólnego z drugim. A ta informacja o 34 gotowaniach to wydaje mi się trochę przesadzona, albo ktoś coś pomylił.
Piszesz o 5-6 półkach i niemożności otrzymania 96%. Tak to prawda - bo kolumna o tylu półkach nie służy do otrzymywania spirytusu o takiej mocy. Co najwyżej surówki o mocy najczęściej 90%. Ale celuje się na takim sprzęcie i w inne stężenia (mniejsze) w zależności co chce się otrzymać. Jak się uprzeć i ma się dużo cierpliwości to można otrzymać i 92-93%, ale mija się to z celem ze względów ekonomicznych. Dlatego traktuje się ten produkt jako surówkę do dalszej obróbki już na bardziej wyspecjalizowanym sprzęcie.
Starkę np. robiono z surówki 90% rozcieńczoną później do odpowiedniej mocy i pozostawiało do dojrzewania.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.

bolekr
60%
60%
Posty: 287
Rejestracja: 2008-07-22, 07:51

Post autor: bolekr » 2013-03-11, 21:12

lesgo58, ruszyłeś coś już z tą kolumną półkową??
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bolekr, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Homo sum, humani nil a me alienum puto.

Jaroslaw
80%
80%
Posty: 404
Rejestracja: 2009-11-14, 15:56
Lokalizacja: Lund-Ciechocinek

Post autor: Jaroslaw » 2013-03-12, 17:00

bodzio.1974 pisze:Gdzieś wyczytałem tutaj że warszawska jakaś wódka jest procesem 33 albo 34 gotowań po czym pokazana jest kolumna półkowa i chyba miała bo tyle naliczyłem 11
To nie w Warszawie Bodziu tylko w Szwecji.
http://www.purityvodka.com/1/1.0.1.0/2/1/
sverige2

Awatar użytkownika
kermit64
80%
80%
Posty: 423
Rejestracja: 2008-02-10, 19:45
Lokalizacja: małopolskie

Post autor: kermit64 » 2013-03-14, 20:22

W bólach się rodzące moduły chłodzące-
Załączniki
IMG_2925.JPG
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2013-03-15, 08:05

Komplementy - posuwasz do przodu... :brawo
Słuchaj a te dwa moduły to do czego?
Jeden rozumiem ,że deflegmator, a drugi myślę chłodnica. Ale dlaczego tej samej średnicy. Czyżbyś miał inny pomysł na jej umiejscowienie? Czy to po prostu "wariacja na temat..."?

Awatar użytkownika
kermit64
80%
80%
Posty: 423
Rejestracja: 2008-02-10, 19:45
Lokalizacja: małopolskie

Post autor: kermit64 » 2013-03-15, 20:41

Winiarku, wiesz kiedy, gdzie i co napisać i za to moje słowa uznania :brawo
Lesgo, jedno to deflegmator a drugie to moja wariacja na temat chłodnicy.Nie wiem ile to obsłuży, zmieściłem prawie 5m fi12. Taka odmiana głowicy puszkowej.
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...

Awatar użytkownika
kermit64
80%
80%
Posty: 423
Rejestracja: 2008-02-10, 19:45
Lokalizacja: małopolskie

Post autor: kermit64 » 2013-03-16, 20:58

Jak umiał tak posmarkał-i takie tam nóżki co by baniaka nie taszczyć.
Przy okazji tak mni więcy bedzie wyglondać głowizna :mrgreen:
Załączniki
IMG_2928.JPG
IMG_2927.JPG
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2013-03-16, 23:05

A to teraz zajarzyłem jak chcesz umieścić chłodnicę. Dlatego ma taką samą średnicę.
Może to i dobry sposób...

Awatar użytkownika
kermit64
80%
80%
Posty: 423
Rejestracja: 2008-02-10, 19:45
Lokalizacja: małopolskie

Post autor: kermit64 » 2013-03-16, 23:23

Chyba nie...To akurat jest głowica do kol. ekstrakcyjnej. Do rektyfikacyjnej będzie Thor z dwóch takich. A to co w temacie tradycyjnie. Na razie, bo może jakiś znowu głupi pomysł wpadnie pod grzywkę :D
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...

Awatar użytkownika
kermit64
80%
80%
Posty: 423
Rejestracja: 2008-02-10, 19:45
Lokalizacja: małopolskie

Post autor: kermit64 » 2013-03-21, 20:17

Przymiarki, co i jak dopasować. Taka to mniej więcej koncepcja-
Załączniki
IMG_2964.JPG
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 87 gości