Nie łatwiej sterować refluksem za pomocą prędkością odbioru jak w kolumnie LM (właśnie taką głowicę zastosowałem)??Citizen Kane pisze:Ale zastosowałbym kontrolowanie kolumny przez sterowanie ilością refluksu za pomocą wody chłodzącej przepływającej przez deflegmator. Ot konstrukcja analogiczna do znanych od dawna zimnych palców.
Kolumna z półkami rzeczywistymi
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
To "nawet" odnosiło się do stwierdzenia Kuli, że 5 półek to za mało do odbioru z półek.Citizen Kane pisze: Słowo "nawet" jest tu chyba trochę niezbyt na miejscu.
Reszta Twojego postu w pełni pokrywa się z moimi doświadczeniami z kolumną półkową. Pracuję na niej w sposób zbliżony do pracy na zimnych palcach. Przy próbach odbioru z półek w przyzwoitym tempie występowały zaburzenia o których piszesz. Sądzę jednak, że kolumna o większej średnicy (a co za tym idzie z większą ilością cieczy na półce) pozwoli zlikwidować ten problem. Technicznie odbiór z półki mam rozwiązany.
Możesz mieć rację. Ciekawe, czy ktoś robił porównanie produktu z zastosowaniem odbioru LM i deflegmator + chłodnica zewnętrzna (CM)?
EDIT
Robiąc taki test należałoby prowadzić proces z termometrem nad najwyższą półką aby procesy były zrealizowany w podobnych warunkach.
EDIT
Robiąc taki test należałoby prowadzić proces z termometrem nad najwyższą półką aby procesy były zrealizowany w podobnych warunkach.
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Piszemy o destylatach smakowych, a te są dość ciężkie do obiektywnej oceny z głównego powodu - de gustibus non est disputandum.kula pisze:Ciekawe, czy ktoś robił porównanie produktu z zastosowaniem odbioru LM i deflegmator + chłodnica zewnętrzna (CM)?
BTW, jeśli można to tak określić, to deflegmator w tym założeniu bardziej zbliża pracę kolumny w kierunku alembika, gdzie przecież część par wykrapla się na płaszczu, a cześć idzie w odbiór.
Wypróbowałem chyba prawie wszystkie kombinacje sprzętu który mam. Najbardziej wypasiony zestaw składał się z bufora, 4 półek, skraplacza 1, 50cm kolumny ze zmywakami, skraplacza 2 z głowicą LM i chłodnicy końcowej.kula pisze:Ciekawe, czy ktoś robił porównanie produktu z zastosowaniem odbioru LM i deflegmator + chłodnica zewnętrzna (CM)?
Zestaw który mi się najlepiej sprawdzał przy owocówkach to 3 półki, skraplacz z głowicą LM i chłodnica końcowa.
Przedgony odbierałem z chłodnicy końcowej praktycznie przy każdym zestawie ze względu na łatwiejszą separację. Trzecią półkę lub LM (z jeziorkiem 70ml) traktowałem jak OOB z kropelkowym odbiorem resztek przedgonów z chłodnicy końcowej w trakcie odbioru serca. Następnie przechodziłem z odbiorem na chłodnicę końcową lub pompowałem na LM.
Ciągle jeszcze szukam właściwej konfiguracji sprzętu i wysokości cieczy na półkach ale na pewno zastosowanie skraplacza z głowicą LM i chłodnicy końcowej daje większe możliwości regulacji i taki układ skraplania będę stosował.
Może jakieś wnioski wyciągniecie, ja myślałem, ze kolumna półkowa nie ma , nie powiem czego https://www.youtube.com/watch?v=afX0N-bMQFk
Jest kilka maszyn do odbioru smakówek, jak kolumny półkowe, zwykłe alembiki miedziane w kształcie cebuli, te z długimi szyjami do łyski, każda z tych maszyn służy do innego trunku, niby wszystko wiemy, ale tylko niby, bo jakie parametry trzymać przy odbiorze odpowiedniego wsadu ja nie wiem. Dziś patrzyłem na cebulę z wielkim pięknym odstojnikiem, jeśli to odstojnikiem można nazwać. Jak będziecie mieć jakiejś doświadczenie na półkowych to dajcie znać, a tu link do tego co oglądałem https://www.youtube.com/watch?v=3cVciMe6ZSo
Mam pytanie do kolegów, posiadam kolumnę Aabratek i myślę nad budową kolumny półkowej ale do końca nie wiem co ona mi da . Czy jest może nie wielka ale znacząca różnica, porównując owocówkę jechaną na Aabratku kontra półkowa.
W planach mam zatrzeć na whisky, może tutaj znacząco lepsza jest półkowa, czy aż tak wielkiej różnicy nie ma i szkoda kasy na inwestycję .
W planach mam zatrzeć na whisky, może tutaj znacząco lepsza jest półkowa, czy aż tak wielkiej różnicy nie ma i szkoda kasy na inwestycję .
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Dobrze rozumiem że para wydostaje się prze te 2 dolne rurki, a dobroć spływa tymi samymi rurkami. Jeśli ta dolna rurka będzie pełna to para da radę się wydostać? Jakoś nie potrafię tego rozgryźć.
Potrzebne mi logiczne wytłumaczenie, pomoże ktoś.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez dedul, łącznie zmieniany 1 raz.
Cześć,
Na prośbę kolegów załączam zdjęcia z sąsiedniego forum dotyczące kolumny z półkami perforowanymi. Jest też kilka nowych. Temat oryginalny: http://alkohole-domowe.com/forum/kolumn ... 12336.html. Tekst dostępny bez logowania.
Aby nie powtarzać za dużo:
Kolumna z trzema półkami sitowymi,
powierzchnia otworów -- 11% (za dużo! optymalnie ok. 5%),
Średnica otworów 1,5mm,
Zbudowana z wziernika 3" typu clamp i zamiennych szkieł dostępnych w jednym z sklepów z naszym hobby
Półki wykonane z blachy miedzianej 1,5mm,
Całość skręcona szpilkami z k.o
Koszt, nie licząc nowej chłodnicy, ok 900 zł. Całość budowana możliwie najbardziej budżetowo, chłodnica od OOB. W przypadku taniego dojścia do spawarki i szkła można zejść z kosztami o połowę lub też i niżej np. przy wykorzystaniu głowicy LM.
11% otworów to zdecydowanie za dużo. Kolumna ładnie zalewa półki przy 2000W i więcej. W nowej zrobiłbym 5-6% maksymalnie.
Zalety: ładnie separuje przegon i pogon. Serce odbieram właściwie do 99,5 stopnia w kegu. Destylat wychodzi bardzo delikatny (testowane na jabłkach). Początkowo % mierzyłem w papudze, obecnie proces prowadzę na termometrze. Gotuję tylko raz.
O ile v.01 chłodnicy była niedowymiarowana tak obecna jest trochę przewymiarowana i ma dużą bezwładność. Ale da się przyzwyczaić
kwik44
Przepraszam za węże ale wszędzie jest woda, a nie chciało mi się rozkręcać do pozowania...
Na prośbę kolegów załączam zdjęcia z sąsiedniego forum dotyczące kolumny z półkami perforowanymi. Jest też kilka nowych. Temat oryginalny: http://alkohole-domowe.com/forum/kolumn ... 12336.html. Tekst dostępny bez logowania.
Aby nie powtarzać za dużo:
Kolumna z trzema półkami sitowymi,
powierzchnia otworów -- 11% (za dużo! optymalnie ok. 5%),
Średnica otworów 1,5mm,
Zbudowana z wziernika 3" typu clamp i zamiennych szkieł dostępnych w jednym z sklepów z naszym hobby
Półki wykonane z blachy miedzianej 1,5mm,
Całość skręcona szpilkami z k.o
Koszt, nie licząc nowej chłodnicy, ok 900 zł. Całość budowana możliwie najbardziej budżetowo, chłodnica od OOB. W przypadku taniego dojścia do spawarki i szkła można zejść z kosztami o połowę lub też i niżej np. przy wykorzystaniu głowicy LM.
11% otworów to zdecydowanie za dużo. Kolumna ładnie zalewa półki przy 2000W i więcej. W nowej zrobiłbym 5-6% maksymalnie.
Zalety: ładnie separuje przegon i pogon. Serce odbieram właściwie do 99,5 stopnia w kegu. Destylat wychodzi bardzo delikatny (testowane na jabłkach). Początkowo % mierzyłem w papudze, obecnie proces prowadzę na termometrze. Gotuję tylko raz.
O ile v.01 chłodnicy była niedowymiarowana tak obecna jest trochę przewymiarowana i ma dużą bezwładność. Ale da się przyzwyczaić
kwik44
Przepraszam za węże ale wszędzie jest woda, a nie chciało mi się rozkręcać do pozowania...
Pracując na kolumnie półkowej z głowicą LM jaką temperaturę utrzymywałeś w głowicy??Szlumf pisze:Wypróbowałem chyba prawie wszystkie kombinacje sprzętu który mam. Najbardziej wypasiony zestaw składał się z bufora, 4 półek, skraplacza 1, 50cm kolumny ze zmywakami, skraplacza 2 z głowicą LM i chłodnicy końcowej.kula pisze:Ciekawe, czy ktoś robił porównanie produktu z zastosowaniem odbioru LM i deflegmator + chłodnica zewnętrzna (CM)?
Zestaw który mi się najlepiej sprawdzał przy owocówkach to 3 półki, skraplacz z głowicą LM i chłodnica końcowa..
Ostatnio zmieniony 2016-02-21, 19:24 przez kula, łącznie zmieniany 1 raz.
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości