Dość trudno mi odpowiedzieć na to pytanie. Dużo zależy od konfiguracji sprzętu a ciągle z tym eksperymentuję. Oczywiście surowiec też ma tu ogromne znaczenie.
Dla owocówek przy 3 półkach ogólnie staram się odbierać serce w zakresie 86-94C w głowicy LM. Ale nie jest to jakąś sztywną regułą. Odbieram dużo "z przodu" (1600ml) i "z tyłu" (800ml) do buteleczek 100-200ml. Po dniu czy dwóch decyduję co dodać do serca i na tej podstawie koryguję zakres odbioru następnej destylacji z tego surowca. Ale tu też bywa dziwnie bo n.p. przy śliwkach odrzucam pierwsze 200-400ml, kolejne 200 idzie do serca a następne 200 znowu odrzucam. Reszta do serca. Przy mirabelkach tego nie miałem.
Rum z melasy Glinojeck to zupełnie inna bajka. Tu praktycznie, po odbiorze przedgonu (200-300ml) tak jak na kolumnie rektyfikacyjnej, leciało serce od 78C do końca (100C w kotle). Z tym, że pod koniec pompuję ale tu do półek doszedł bufor w postaci miski w kotle.
Zbożówek jeszcze nie robiłem więc się nie wypowiem.
Kolumna z półkami rzeczywistymi
Puściłem dziś na kolumnę sitową (4 półki + prosta głowica nixona-stona) rum na melasie z glinojecka. Starałem się utrzymywać temperaturę w głowicy w zakresie 79-81C.
Dopiero przy około 98,5 temperatura zaczęła iść w górę. Mocno zwolniłem i ciągnąłem dalej.
Całość kolejno w osobne buteleczki. Za kilka dni zobaczę co do serca a co do kanału.
Dopiero przy około 98,5 temperatura zaczęła iść w górę. Mocno zwolniłem i ciągnąłem dalej.
Całość kolejno w osobne buteleczki. Za kilka dni zobaczę co do serca a co do kanału.
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 26 gości