Co sądzicie o tych beczkach ??

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
manfred
50%
50%
Posty: 115
Rejestracja: 2010-11-07, 09:16
Lokalizacja: częstochowa

Post autor: manfred » 2010-12-16, 10:33

używałem sody oczyszczonej,wcześniej zalałem płynem takim ala kret,jak myślicie-po tylu myciach chyba tam już nic nie powinno być nawet jak jest wyczuwalny jakiś zapach chloru :wall a szkoda mi ich wyrzucić bo są małe,poręczne i idealne do jednego nastawu 40*10+t3 :?

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2010-12-16, 10:54

Szukasz rozgrzeszenia? To raczej w kościele. Prawda jest taka, że jeżeli czegoś nie czuć to nie znaczy, że czegoś nie ma, np. powietrze. Może i poręczne te beczki, ale zastanów się czy warto ryzykować, bo nie chodzi tutaj o zapach, tylko o zdrowie.
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

Awatar użytkownika
manfred
50%
50%
Posty: 115
Rejestracja: 2010-11-07, 09:16
Lokalizacja: częstochowa

Post autor: manfred » 2010-12-16, 11:36

rozgrzeszenia nie szukam po prostu grzecznie pytam bo większość ma beczki kupione po czymś tam i może ktoś wie czy zapach przeniknie czy nie(ja jeszcze nie wiem są to dopiero moje początki i dla tego pytam kolegów,lecz jak będę wiedział''coś'' to na pewno podzielę się swoją wiedzą w dyskusjach) nie wiem czy dać sobie spokój z nimi czy może jestem tylko przewrażliwiony(między innymi od czytania że cosik się tam z czegoś przedostaje itp)
a po drugie z chlorem mamy do czynienia na co dzień-kranówka,także chyba moje obawy są niepotrzebne
pozdrawiam

BlackBishop
40%
40%
Posty: 91
Rejestracja: 2009-01-13, 17:41

Post autor: BlackBishop » 2010-12-16, 13:26

a nie myłeś tego przypadkiem jakimś wybielaczem na bazie podchlorynu sodu?
to ustrojstwo długo trzyma właśnie zapach chloru - nawet ręce po dokładnym umyciu jeszcze długo "walą"
tiosiarczan sodu mógłby pomóc w tym przypadku

Awatar użytkownika
Adam's
40%
40%
Posty: 70
Rejestracja: 2010-02-23, 08:13
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Adam's » 2010-12-16, 14:44

manfred pisze:rozgrzeszenia nie szukam po prostu grzecznie pytam bo większość ma beczki kupione po czymś tam i może ktoś wie czy zapach przeniknie czy nie
kolego ja także kupiłem beczki używane takie same jak twoje tylko nie poczymś tam tylko po czosnku (zakup na alledrogo). A to róznica czy czosnek czy chemikalia. Nie wiesz czy chemikalia nie wejdą w reakcje z zacierem. Moje beczki stoją prawie od roku i sie wietrzą ale jeszcze trochę czuć z nich czosnek (pomimo płukania wodą z kwaskiem cytrynowym), myślę chyba nie powinno to mieć większego wpływu na zapach i smak produktu końcowego. Ja bym nie ryzykował że potruje ludzi :!:
WÓDKO MA WÓDKO MA WÓDKO MA KTÓZ BEZ CIEBIE SOBIE W ŻYCIU RADY DA…!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=DUxJznAk78A

jurii
90%
90%
Posty: 644
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2010-12-16, 15:53

Używam beczek po czosnku- mimo mycia chyba wszystkim od Ludwika do Domestosa czosnek czuć dalej. W beczkach zrobiłem już dziesiątki nastawów, wszystko gra, czosnek jak był tak jest ;) Negatywnych efektów nastawowych brak, tylko nie idzie łba tam włozyć i powietrza zaczerpnąć. Drożdżom chyba wszystko jedno :P

Awatar użytkownika
manfred
50%
50%
Posty: 115
Rejestracja: 2010-11-07, 09:16
Lokalizacja: częstochowa

Post autor: manfred » 2010-12-16, 15:53

tak tylko to co mówi sprzedawca,że po np.czosnku to jedno,a po czym tak na prawdę jest-to pewnie on sam tego nie wie,a jak wie że po czymś tam to i tak nie powie

Awatar użytkownika
manfred
50%
50%
Posty: 115
Rejestracja: 2010-11-07, 09:16
Lokalizacja: częstochowa

Post autor: manfred » 2010-12-17, 00:43

kolego yaco(przede wszystkim jakich zasad :?: ) może i masz rację po prostu pytałem,lecz rozmawiałem dzisiaj(przepraszam wczoraj) z gościem który robi to i owo i dał mi radę;jak chcesz pozbyć się jakichkolwiek zapachów wrzuć ostrużyny z ziemniaków i będzie git.)podobno mają wyciągnąć wszelkie zapachy itp.
właśnie tak zrobiłem i zobaczymy jak będzie :roll:

jurii
90%
90%
Posty: 644
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2010-12-17, 12:06

Postaw jeszcze przed beczką kubeczek soli, a denko spryskaj wodą święconą. Pomoże w takim samym stopniu.

Awatar użytkownika
manfred
50%
50%
Posty: 115
Rejestracja: 2010-11-07, 09:16
Lokalizacja: częstochowa

Post autor: manfred » 2010-12-17, 12:51

kolego jurii jak nie masz coś mądrzejszego do napisania to nie pisz,
apropo zapachu;po 12 godz.jak pisłem że wrzuciłem do beczki obierki z ziemniaczków, mogę stwierdzić iż owy sposób działa,zapaszek praktycznie zniknął (potrzymam tak dwa dni)
kolego Adam's i Ty kolego jurii macie beczki po czosnku,spróbujcie tego sposobu zobaczymy czy pomoże :wink:
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Adam's
40%
40%
Posty: 70
Rejestracja: 2010-02-23, 08:13
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Adam's » 2010-12-19, 20:31

A to ciekawe kwasek cytrynowy z wodą nie pomógł a beczki tak stały z 2 miesiące a ty piszesz kolego Manfred że kuracja obierkowa skutkuje już po kilku godzinach hmmmm!!!!. Na pewno warto spróbować twojej metody. Dzięki za radę. Napiszę jaki skutek dały obierki.
WÓDKO MA WÓDKO MA WÓDKO MA KTÓZ BEZ CIEBIE SOBIE W ŻYCIU RADY DA…!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=DUxJznAk78A

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2010-12-19, 22:48

Astemio pisze:Witam!
Obierki ziemniaczane najwyraźniej mają w sobie to "coś".
Na przykład stara, ludowa metoda czyszczenia komina to wrzucanie do rozpalonego paleniska obierek ziemniaczanych - systematyczne stosowanie zapobiega zarastaniu komina sadzą, a nawet potrafi wyczyścić już zarośnięty.
Ooo tego nie wiedziałem :!:
Wypróbuje to w domu u siebie.
Pozd Rafał

Awatar użytkownika
manfred
50%
50%
Posty: 115
Rejestracja: 2010-11-07, 09:16
Lokalizacja: częstochowa

Post autor: manfred » 2010-12-19, 23:38

witam :D obierki wrzuciłem do beczki i zalałem około 5l.ciepłej wody,dorzuciłem parę skórek z mandarynki(dla zapachu),beczkę postawiłem przy kaloryferze,kilka razy przemyłem środek beczki owym nastawem,na drugi dzień zawartość musiałem wylać bo chyba zaczęły fermentować,następnie wypłukałem i zalałem ciepłą wodą(około 5 l)z płynem ludwik.całość umyłem,wypłukałem iiiiiiiiiiiiiiiiii wącham i wącham i niiiic :lol: nawet z drugiej beczki gdzie było czuć plastikiem zapach ustąpił,czyli metoda jak najbardziej skuteczna polecam
pozdrawiam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-12-19, 23:53

Poczekaj kolego kilka dni i znów napisz , że nic nie czuć , jeśli będzie czuć to też napisz, pozdrawiam magas37 ps. ,,Poczekaj miesiąc, zanim zaczniesz chwalić konia i rok zanim pochwalisz kobietę" tak mawiają Czesi.

Awatar użytkownika
manfred
50%
50%
Posty: 115
Rejestracja: 2010-11-07, 09:16
Lokalizacja: częstochowa

Post autor: manfred » 2010-12-20, 00:11

kolego ja nie chwalę tylko stwierdzam(jest to jakaś stara metoda i na razie działa,próbować trzeba tym bardziej jak ktoś radzi)
beczek oczywiście jeszcze nie zalewam,poczekam jakiś czas,,,,być może jakiś zapach powróci,,,,,a może nie :wink: będziemy widzieć(czuć) na pewno opiszę moje spostrzeżenia
pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości