Termometr - w którym miejscu

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
pierwszak
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2013-04-23, 16:19

Termometr - w którym miejscu

Post autor: pierwszak » 2013-07-02, 22:13

Kolumna o średnicy 60,3 mm ocieplona, moc grzania około 2200W. Też myślę, że kolumna była stabilna, proces przebiegał tak jak zwykle, ale nigdy nie miałem takich wahań temperatury jak sonda znajdowała się na 1/3 wysokości. Czy temperatura otoczenia ma duży wpływ na odczyt chociaż sonda termometru ma styczność tylko z kolumną?
Ostatnio zmieniony 2013-07-02, 22:24 przez pierwszak, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2013-07-02, 22:28

Przy takiej średnicy masz za małą moc, 2,8-3,0 kW podczas odbioru
powinno być dobrze i odbiór około 25 ml. Jeżeli w pomieszczeniu jest stała
temp. to nie ma znaczenia jaka będzie, gorsze są przeciągi. Jak słusznie
zauważyłeś, jeżeli temp jest stabilna jest OK.
Polak potrafi !!!

pierwszak
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2013-04-23, 16:19

Post autor: pierwszak » 2013-07-02, 22:56

Też mi się teraz wydaje że to wina przeciągów gdyż okno było otwarte. Co do mocy grzania to przy mocy 2,8 kW zalewa mi kolumnę dlatego moc grzania zmniejszam o 20% co daje ok 2,2 kW .

Awatar użytkownika
kowal-80
50%
50%
Posty: 194
Rejestracja: 2007-10-15, 22:42

Post autor: kowal-80 » 2013-07-03, 19:49

Czy między skokami temperatury odbierałeś ciągle ze stałą prędkością czy może regulowałeś odbiór? Przy następnej destylacji podłącz do kega U-rurkę i zmierz wahania ciśnienia.

pierwszak
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2013-04-23, 16:19

Post autor: pierwszak » 2013-07-03, 22:39

Odbiór przebiegał ze stała prędkością 20 ml/1 min. Wydaje mi się że powinienem odebrać przynajmniej 3 l alkoholu z prędkością 40 ml/1 min, według tabeli Akas'a.
Ostatnio zmieniony 2013-07-03, 23:00 przez pierwszak, łącznie zmieniany 1 raz.

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2013-08-02, 11:16

lesgo58 pisze: Albo ja czegoś nie rozumiem albo Ty w ogóle nie masz przedgonów. Jak jeszcze stosowałem sterownik Pamela tez miałem podobne wahania.
Ale jesli chodzi o przedgon to różnica między początkiem a końcem zawsze była u mnie przynajmniej 0,6*C. W nastawach owocowych nawet dużo większa.
Wrócę trochę do tematu...@lesgo58 może u mnie nie ma skoku aż o 0,6*C ale opiszę jak jest teraz. Zastanawiałem się co może być nie tak ,że u mnie na głowicy temp nie reaguje tylko jakieś dziwne drobne falowanie przez cały proces skoro u Was jest inaczej, a myślę że mam w miarę dobrą kolumnę. Aby coś zadziałać wysypałem całe wypełnienie z kolumny (sprężynki) i odseparowałem od nich w miarę możliwości tzw. pozostałości po cięciu przy produkcji (małe druciki-jakby resztki), zluzowałem również całość wypełnienia i po złożeniu wszystkiego w całość zostało mi jeszcze około dwóch garści sprężynek-nie ukrywam że gdy zasypywałem rury pierwszym razem to myślałem że czym więcej wypełnienia tym lepiej więc przy zasypie co chwilę mocniej opukiwałem rurę by weszło ich jak najwięcej-teraz jest zdecydowanie luźniej i lepiej. Teraz gotując temp na głowicy stabilna na początku 77.62, podczas odbioru przedgonu po dłuższym czasie zaczyna się falowanie z 77.62 na 77.68 a pod koniec odbioru przedgonu stabilne 77.68 i tak do końca procesu więc wina tkwiła chyba w zbyt ubitym wypełnieniu tak myślę!

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2013-09-13, 11:41

Hm... chyba mi się kolumna naprawiła albo ja zacząłem coś lepiej działać, bo zaczyna się robić całkiem normalnie przy odbiorze przedgonów. Temperatura w głowicy po trzykrotnym zalaniu i 40 minutowej stabilizacji od początku odbioru przedgonów do jego zakończenia skacze o 0,3*C. Nadal nie wiem czemu wcześniej odbywało się bez takiego skoku...

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 34 gości