ARC

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2006-11-30, 23:00

Witam
@ Garnacha

Przepraszam prawidłowy adres to www.adarex.com.pl

Awatar użytkownika
Yaromir
101%
101%
Posty: 209
Rejestracja: 2007-04-09, 21:06
Lokalizacja: z kątowni

Post autor: Yaromir » 2007-05-16, 12:30

Jako że temat jest ciekawy przetłumaczyłem (tak jak umiałem :wink: ) artykuł znaleziony na grupie yahoo distiller "How ARC works":
"
ARC: Automatic reflux control.
AKR: Automatyczna kontrola refluxu.


The purpose of ARC is the automatically control the reflux ratio in the column without any electronics. That makes it a little easier to produce pure alcohol, the still regulates itself and you don’t need to pay much attention to it. With good height of the column (something like a meter) and good packing you won’t get any tails at all. The still will stop by itself at the end when the alcohol is gone in the boiler.

Zadaniem AKR jest automatyczna kontrola współczynnika refluxu w kolumnie bez udziału jakiejkolwiek elektroniki. Dzięki temu produkcja czystego alkoholu będzie trochę łatwiejsza, destylator samoczynnie się reguluje i nie trzeba go pilnować. Przy dobrej wysokości kolumny ( coś ok metra ) i dobrym wypełnieniu nie otrzymamy żadnych pogonów. Destylator zatrzyma się samoczynnie na końcu gdy alkohol się skończy w bojlerze.

So the operation with ARC makes life easier:
Remove heads as usual
Change collecting vessel and let ARC take care of the rest.


Więc użycie AKR ułatwi nam życie:
Usuwamy przedgony jak zwykle
Zmieniamy naczynie odbiorcze i niech AKR zajmie się resztą.

The purpose of this document is to explain how ARC works.
To understand the drawings you should get a basic understanding how a still works to begin with. Please take a look at Rikus building instructions for arc found in the photos area in new distillers while you look at the drawings here. It is always easier to get an understanding on how it works when you see real pictures of the thing.


Celem tego dokumentu jest wyjaśnienie zasady działania AKR.
Żeby zrozumieć rysunki powinniście zdobyć podstawy jak działa destylator.(Reszta tekstu to odniesienie do zdjęć na forum do konstrukcji ARC autora “Riku”

Controlling temperature, the basics:
Kontrolowanie temperatury, podstawy:


To make good tasting ethanol you need a good column and good packing. At the top all vapors are condensed and some of that liquid it is returned to the still, the reflux. The reflux is really important for a still, if you have none, the packing doesn’t do anything, it doesn’t matter how tall your still is or how advanced packing you use, if it doesn’t get enough reflux you get poor quality and weak strength. The more reflux you let it have the better it separates. Best is full reflux, but at that point you are getting no product at all, so the drawback with high reflux ratio is poor speed.

Żeby zrobić dobrze smakujący alkohol potrzebujesz dobrej kolumny i dobrego wypełnienia. Na górze wszystkie pary są skraplane i trochę tej cieczy jest zwracane do destylatora – nazywa się to refluxem. Reflux jest naprawdę ważny przy destylacji, jeśli go nie ma, wypełnienie nic nie robi, i nie ma znaczenia jak wysoka jest kolumna lub jak zaawansowanego wypełnienia używasz, jeśli nie zwrócisz wystarczająco dużo refluxu otrzymasz alkohol słabej jakości i o słabym stężeniu. Im większy reflux tym lepsza rozdzielenie. Najlepszy jest pełny reflux, ale wtedy nie otrzymasz produktu, więc wadą dużego współczynnika refluxu jest słaba prędkość odbioru.

How do you know your still have enough reflux ratio?
Watch the temperature at the top, if it’s 78.1 C you have enough to get strong alcohol. But to make sure that you got high quality you need to make sure that the temperature a bit down in the column is close to 78 C as well. The best place to put a thermometer is a bit down in the packing if it’s vodka production you want.


Skąd wiadomo że Twój destylator ma wystarczający współczynnik refluxu?
Obserwuj temperaturę na górze kolumny, jeśli jest 78.1 C to jest wystarczająco żeby otrzymać mocny alkohol. Ale żeby mieć pewność że otrzymamy alkohol wysokiej jakości musisz się upewnić że temperatura poniżej w kolumnie jest także zbliżona do 78C. Najlepsze miejsce do umieszczenia termometru jest trochę niżej w wypełnieniu jeśli chcesz produkować wódkę.

Another way to see why you need reflux ratio is to take a look at the boiler, in the boiler you have mash or whatever you distil. The vapor from the boiler feeds the column with alcohol and water. If you remove slowly at the top you can get 96% even though the boiler feeds the still will low strength alcohol. But if you open your production valve at the top much you will remove alcohol faster than the boiler will provide the column with new alcohol. You’ll drain the column, and it won’t take long before you get weak product.

Innym sposobem żeby przekonać się dlaczego potrzebny jest reflux jest obserwacja bojlera, w bojlerze masz zacier lub cokolwiek co destylujesz. Pary z bojlera zasilają kolumnę alkoholem i wodą. Jeśli odbierasz na górze powoli możesz otrzymać 96 % nawet wtedy gdy bojler zasila destylator słabym alkoholem. Ale jeśli otworzysz zawór odbioru bardziej odbierzesz alkohol szybciej zanim bojler dostarczy kolumnie nowy alkohol. Osuszysz kolumnę, i nie minie wiele czasu jak otrzymasz słaby produkt.

As the run goes on, the alcohol level in the boiler will decrease, it means that the boiler will provide the column with alcohol at a decreasing rate. That means that you have to adjust your reflux ratio accordingly to make sure you have enough reflux ratio to get high strength. Most people simply set the reflux ratio quite high from the beginning and change vessel for tails when the run is close to the end.

W trakcie odpędu, poziom alkoholu w bojlerze obniża się, oznacza to że bojler dostarcza kolumnie alkohol w mniejszym stopniu. To znaczy że musisz regulować współczynnik refluxu odpowiednio tak, żeby mieć pewność że jest wystarczający do uzyskania wysokiej mocy destylatu. Większość ludzi po prostu ustawia dosyć wysoki współczynnik refluxu od początku i zmienia zbiornik na pogony gdy odpęd zbliża się do końca.

Instead of manually set the reflux ratio you can use some kind of device that checks the temperature a bit down in the packing. If it gets warm there it adjusts the reflux ratio to decrease the production rate and temperature goes back down. It’s important to check the temperature a bit down and not at the top, because if you check at the top and the temperature is too high it’s already too late, product is already getting bad. You need to make sure you have high strength a bit down in the packing as well to make sure the quality is good. If you measure a bit down you won’t need to have as sensitive equipment, actually a thermostat is good enough.

Zamiast ręcznie ustawiać współczynnik refluxu możesz użyć pewnego urządzenia, które sprawdza temperaturę trochę niżej w wypełnieniu. Jeśli urządzenie rozgrzeje się tam – to koryguje współczynnik refluxu tak, żeby obniżyć prędkość odbioru i obniżyć z powrotem temperaturę. Ważne jest sprawdzanie temperatury trochę niżej a nie na samej górze kolumny, ponieważ jeśli sprawdzasz na samej górze a temperatura jest za wysoka jest już za późno, i otrzymywany produkt jest już zły. Musisz mieć pewność, że masz wysoką moc % trochę niżej w wypełnieniu jak i pewność że jakość jest dobra. Jeśli mierzysz temperaturę trochę niżej, nie potrzebujesz mieć czułego sprzętu, właściwie wystarczyłby termostat.

So what’s wrong with manually set reflux ratio?
Nothing, but you need to watch your still so you can remove tails in a separate vessel. If you don’t you will spoil the good quality alcohol you did get earlier in the run.
With some kind of automatic system, you can skip that part, if the column is good you actually get high quality stuff to the last drop. And the still will stop by itself when there is no alcohol left in the boiler. It simplifies the distillation process.

Więc co jest złego w ręcznym regulowaniu refluxu?
Nic, ale musisz obserwować Twój destylator, tak żebyś mógł odebrać pogony do osobnego pojemnika. Jeśli tego nie zrobisz popsujesz dobrej jakości alkohol który wcześniej otrzymałeś. Z pewnego rodzaju automatycznym systemem, możesz pominąć tą część, jeśli kolumna jest dobra naprawdę otrzymasz wysokiej jakości towar do ostatniej kropli. I destylator zatrzyma się gdy alkoholu nie będzie już w bojlerze. To upraszcza proces destylacji.

Instead of using electronics and solenoid valve or whatever to regulate reflux ratio you can take benefit from the fact that high strength alcohol has a low boiling point. This is how ARC works. High strength alcohol is fed to a pipe; the pipe has contact with the column a bit down. If the pipe is hotter than the boiling point of the alcohol, the alcohol in the pipe will boil.

Zamiast używać elektroniki i termostatycznego zaworu lub czegokolwiek do regulacji współczynnika refluxu, możesz wykorzystać fakt że silnie stężony alkohol ma niski punkt wrzenia. To dzięki temu ARK działa. Silnie stężony alkohol wypełnia rurkę , rurka ma kontakt z kolumną trochę niżej. Jeśli rurka jest cieplejsza niż punkt wrzenia alkoholu, alkohol w rurce zacznie wrzeć.

Explanation of the setup:
Wyjaśnienie konfiguracji:


Rysunek nr 1

A boiler, 25 liters or whatever. Use a column 1” or more. I would recommend using at least one meter packing, the more the merrier. The top condenser can be whatever you like, cooling coil and so on. Then something to collect the condensate in the top, I recommend a SR head.

Bojler, 25 litrów lub jakikolwiek. Używaj kolumny 1” lub większej. Zalecam przynajmniej jeden metr wypełnienia, więcej lepiej. Górna chłodnica może być jakakolwiek, chłodząca spirala lub coś takiego. Coś do gromadzenia skroplin na górze, zalecam głowicę typu SR.(przyp. tłumacz.)

The green part in the drawing is the ARC. It’s made of two pipes. The thick green line marked “1” in the drawing is a tube, 8-10 mm, product from the SR head enter this tube. It is soldered onto the column and the bottom of the tube is sealed. The length of the tube is about 40 cm. This pipe is from now on called the sensor tube.

Zielona część na rysunku to jest ARC. Jest zrobiona z dwóch rur. Gruba zielona linia oznaczona “1” na rysunku jest rurką 8-10mm, produkt z głowicy SR wchodzi do tej rurki.
Rurka jest przylutowana do kolumny i spód rurki jest zamknięty. Długość rurki to około 40 cm. Ta rura jest od teraz nazywana rurką sensorem.

A hole is drilled in that tube and a 6-8 mm tube marked “2” in the drawing is soldered in place, it is bent in a U bend to make a liquid lock. This pipe is from now on called product tube.

Dziura jest wywiercona w tej rurze i 6cio-8mio mm rurka oznaczona jako “2” na rysunku
jest przylutowana w tym miejscu, jest ona zagięta w łuk na kształt litery U żeby uzyskać syfon. Ta rura od teraz będzie nazywana rurką odbioru.

How it works:
Jak to działa:


Rysunek nr 2

To begin with, before the mash has started to boil, the packing and column are cold. When the mash starts to boil vapor enter the cold column. Some vapor will condense immediately and that condensate vaporize again when it’s heated from the rising hot vapor coming from underneath. More and more of the column will be heated until finally the vapor enters the top condenser. Actually, the first vapor that reaches the top condenser is already 96%. If you would take a look inside the column at this point you would see that at the very top you got 96%, just underneath the top the strength is lower and temperature is higher.

Na początku, zanim zacier zacznie się gotować, wypełnienie i kolumna są zimne. Kiedy zacier zacznie wrzeć, pary wchodzą do zimnej kolumny. Część par skropli się natychmiast i skropliny będa parować znowu gdyż są ogrzewane przez unoszące się gorące pary przybywające od dołu. Kolumna będzie się nagrzewać mocniej i mocniej ostatecznie pary dotrą do chłodnicy na górze. Właściwie pierwsze opary, które dotrą do górnej chłodnicy mają już 96%. Jeśli zajrzysz do środka kolumny w tym momencie, zobaczysz że na samej górze masz 96%, trochę poniżej góry kolumny stężenie jest mniejsze a temperatura wyższa.

Now take a look at the sensor tube, it is soldered onto the column and the bottom part of it is a bit down on the column wall. Since it soldered onto the column it’ll heat up along with that. The bottom part of the sensor tube is already over 78.15 C when the first vapor starts to condense in the condenser.

Teraz przyjrzyjmy się rurce-sensorowi, jest ona przylutowana do kolumny i dolna jej część jest na dolnej ścianie kolumny. Ponieważ jest przylutowana do kolumny nagrzewa się wzdłuż razem z nią. Dolna część rurki sensora ma już ponad 78.15 C kiedy pierwsze pary zaczną się skraplać w chłodnicy.

96% alcohol from top condenser runs down on the SR and that liquid goes down into the sensor tube. The sensor tube will quickly be filled with alcohol. But the bottom part of the tube is hot and that’ll make the alcohol in the tube boil. When it does so the vapor will push out all liquid back into to SR head the same way it came in. The effect in the tube is similar to how a percolator works.

96% alkohol z górnej chłodnicy spłynie do głowicy SR i ten płyn poleci na dół do rurki sensora. Rurka sensora szybko wypełni się alkoholem. Ale dolna część jest gorąca i to sprawi że alkohol w rurce zacznie wrzeć. Kiedy to nastąpi pary wypchną całą ciecz z powrotem do głowicy SR tą samą drogą którą weszła. Efekt w rurce jest podobny do działania expresu przelewowego do kawy.

Rysunek nr 3

The only way the liquid can go is back into the column via the middle pipe in the SR head. Alcohol will enter the sensor tube over and over again and be pushed back all the time.

Jedyną drogą, którą ciecz może wrócić do kolumny jest rurka w głowicy SR. Alkohol będzie napływał do rurki sensora cały czas i będzie wyrzucany w czasie.

So the still is now at full reflux, no product comes out. When the still is at full reflux ethanol will accumulate in the column from the top and down, more and more ethanol will accumulate and when it does so the temperature in the column starts to drop from the top and down.

Więc destylator jest teraz na pełnym refluxie, nie odbieramy żadnego produktu. Kiedy destylator jest na pełnym refluxie, etanol gromadzi się w kolumnie od góry do dołu, więcej i więcej etanolu gromadzi się i kiedy to się dzieje temperatura w kolumnie zacznie się obniżać z góry na dół.

The sensor tube will also drop in temperature since it has the same temperature as the column (or close to), and eventually it’ll be at about 78C.

Temperatura rurki sensora także się obniży ponieważ jest taka jak kolumny (lub zbliżona) i ostatecznie będzie to ok 78C

What happens then?
Co się stanie wtedy?

Rysunek nr 4

Alcohol will try to get down in the sensor tube all the time, since the tube now has the same temperature as the alcohol it won’t make the alcohol boil. Sensor tube fills up and product comes out via the product tube.

Alkohol spływa cały czas do rurki sensora, ale rurka ma teraz już taką samą temperaturę jak alkohol i nie dojdzie do jego wrzenia. Rurka sensora napełni się i produkt wypłynie przez rurkę odbioru.

You get pretty high flow from the product pipe. Reflux ratio is zero. The accumulated alcohol in the column now gradually starts to come out as product. The temperature starts to rise from the bottom and up in the column. When the bottom of the sensor pipe gets hotter it’ll make the alcohol boil again. Alcohol accumulates in the column and the cycle continues over and over.

Otrzymasz całkiem wysoki wypływ destylatu z rurki odbioru. Współczynnik refluxu jest równy zero. Zgromadzony alkohol w kolumnie teraz stopniowo wypływa jako produkt. Temperatura zaczyna rosnąć od dołu do góry w kolumnie. Kiedy spód rurki sensora stanie się gorętszy zagotuję alkohol znowu. Alkohol zgromadzi się w kolumnie i cykl powtórzy się od nowa.

Notice something important here. The sensor tube reacts to the temperature that is a bit down in the column. By doing so it reacts before the top strength has changed. So at the top the strength will always be at its maximum. The column part between the bottom of the tube and the top will be a buffer zone where strength it kept high, this part fine polish the spirits to ensure that you get high strength high quality spirits.

Zauważcie coś ważnego tutaj. Rurka sensora reaguje na temperaturę, która jest trochę niżej w kolumnie. Przez to reaguje zanim stężenie u góry kolumny się zmieni. Więc stężenie na samej górze zawsze będzie maksymalne. Część kolumny pomiędzy dołem rurki a górą będzie strefą-buforem gdzie utrzymywane jest wysokie stężenie, ta część dobrze oczyści spirytus żeby uzyskać mocny i wysokiej jakości spirytus.

When you distil with this setup, you get high product rate to begin with, and as the run goes on the production rate will drop more and more. It takes longer time to accumulate alcohol in the column since the vapor from the boiler contains less alcohol.

Kiedy destylujesz taką kolumną, otrzymasz na początku dużo produktu, a w trakcie odpędu prędkość produkcji będzie się ciągle obniżać. Gromadzenie alkoholu w kolumnie będzie zajmować coraz więcej czasu , gdyż pary z bojlera zawierają mniej alkoholu.

At the end:
Na końcu:


Rysunek nr 5

Finally you will be at the point when no more product comes out. The sensor pipe will pump alcohol back all the time. No more alcohol is left in the boiler (or very little).

Ostatecznie dojdzie do punktu gdzie produkt się już nie będzie wydobywał. Rurka sensora będzie pompowała alkohol z powrotem przez cały czas. Oznacza to że w bojlerze nie ma juz alkoholu ( lub jest go bardzo mało )

One of the greatest benefits of this setup is that you get no tails and you get fine quality to the very end. To make that work it is essential that you use a tall column with good packing. At the end you will have two zones in the column, at the top and down to the bottom of the sensor pipe the strength will be 96% below that it’ll be gradually less and at the bottom of the column the strength is close to zero.

Jedną z największych korzyści takiego rozwiązania jest brak pogonów i otrzymujesz dobrą jakość do samego końca. Żeby to zadziałało musisz użyć wysokiej kolumny z dobrym wypełnieniem. Na koniec będziesz miał w kolumnie dwie strefy, wzdłuż rurki sensora stężenie będzie 96% poniżej stopniowo mniejsze a na samym dole kolumny stężenie jest bliskie zeru.

Then it’s time to turn it off. If you want to you can add a thermometer in the boiler. When it reaches 99 or so it’s about time to turn it off. Not worth the time to force the last alcohol out of the mash, but that’s up to you.

To jest czas na wyłączenie sprzętu. Jeśli chcesz możesz zamontować termometr do bojlera. Kiedy temperatura osiągnie 99C lub coś koło tego można wyłączyć grzanie.

The top of the column will contain some high strength alcohol that is lost when you turn off the still, let that be. Don’t try to remove it to squeeze out the last of the alcohol at the end. The amount buffered in the column isn’t much at all. Since the top of the still never has bad quality the packing here never gets tainted with fusel oil and you wont have to clean your packing ever.

Górna część kolumny będzie zawierać trochę mocno stężonego alkoholu, który będzie stracony gdy wyłączysz destylator, tak musi zostać. Nie próbuj go wydobyć. Ilość zgromadzona w kolumnie jest nie wielka. Jako że górna część kolumny nigdy nie miała kontaktu ze złej jakości destylatem, wypełnienie w tym miejscu nigdy nie zostało zanieczyszczone fuzlami i nie musisz go nigdy czyścić"

To nie jest jeszcze całe tłumaczenie - zostały wskazówki praktyczne, projekt ARC jest rozwijany przez grupę ludzi na yahoo pod kierunkiem użytkownika Riku. Opisane tutaj ARC jest typu zewnętrznego co w przypadku kolumn z KO nie zdałoby raczej egzaminu ze względu na słabą przewodność cieplną stali. Ale powstały też opracowania ARC wewnętrznego gdzie sensor umieszczony jest w środku kolumny, przykład takiego rozwiązania zamieszam jako ostatni rysunek. Jeśli temat jest wart uwagi - przetłumaczę dalszą część tego opracowania.
PS. Biegłych z angielskiego proszę o korektę mojego tłumaczenia jeśli coś jest nie tak :D
Załączniki
ARCv0.4.png
ARC Wewnętrzne opracowanie - Riku
ARC5.JPG
Rysunek nr 5
ARC4.JPG
Rysunek nr 4
ARC3.JPG
Rysunek nr 3
ARC2.JPG
Rysunek nr 2
ARC1.JPG
Rysunek nr 1
Ostatnio zmieniony 2007-05-16, 17:09 przez Yaromir, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2007-05-16, 15:13

O kurcze, proste jak kilo gwoździ :shock: , a z opisu działa, jak mój regulator :!:
pozdrawiam - inżynier

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2007-05-16, 22:45

Witam
Bardzo interesujący pomysł. Coś w rodzaju cieczowego zaworu termostatycznego z wykorzystaniem temperatury wrzenia etanolu. Prosta konstrukcja, brak elektroniki zachęca do prób.
Chyba się skuszę na układ wewnętrzny z zachowaniem pozostałych sprawdzonych elementów kolumny.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbyszek1281, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2007-05-16, 22:56

Gdybyś jeszcze dał namiary na ten artykuł i inne rzeczy tej grupy od ARC było by super. Co do tłumaczenia, to jest jak najbardziej w porządku, jedyne co to należało by zrobić tp popracować nad językiem polskim w tłumaczeniu (zachownie odpowiedniej formy, jak np. rodzaj dla przymiotników i czeskie błędy).
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2007-05-16, 23:04

@Tofi temat ARC był wcześniej na Forum bez odzewu. Należy trochę poszukać.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbyszek1281, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2007-05-16, 23:09


Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2007-05-16, 23:28

Dzięki CK, ale tyle znalazłem. Nie mogłem na tomiast trafić na źródło artykułu "How ARC works" wraz z komentarzami.
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

Awatar użytkownika
flesz103
60%
60%
Posty: 294
Rejestracja: 2006-04-02, 20:21
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: flesz103 » 2007-05-17, 09:11

Kurcze, kurcze, kurcze.
Lumel z PIDem już kupiony, dwa PT-100 już do mnie jadą, prawie kupiony OMRON, a tu rurka za 10 złotych załatwia całą sprawę.
Kurcze, kurcze.

A tak na serio, to sposób regulacji wprowadzony przez Inżyniera ma tą przewagę, że dostosowuje moc grzania do właściwego optimum. Można powiedzieć (moim zdaniem) że wykorzystuje maksymalną ilość półek teoretycznych.

Pozdrawiam.
Tomek
"Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego w słowa!"

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2007-05-17, 10:57

@Flesz,
dzięki za uznanie, ale im głębiej w to wchodzę, tym bardziej "wiem, że nic nie wiem".
Wczoraj testowaliśmy mój regulator u kol. Garnachy. Przyjechałem do niego, jak cały układ był już wstępnie wygrzany. W trójnik na szczycie kolumny wkręciliśmy czujnik, podłączyliśmy regulator i jazda. Nastawa 76°C, układ się stabilizuje, ale ani kropli nie leci, :cry: podnosimy temperaturę do 77, dalej to samo, przy 78,5 zaczynają lecieć pierwsze krople, ale niemrawo i wyraźnie śmierdzi przedgon, udoiliśmy tak, z pół szklanki i koniec, :twisted: podnosimy temperaturę do 80, temperatura w kegu rośnie do 97, a efekt w postaci kilku kropel na minutę (ale towar już lepszy). :roll: W momencie kiedy temperatura w kegu doszła do 98, na głowicy do 79, stwierdziliśmy, że widocznie materiał wyjściowy otrzymany od jakiegoś kumpla Garnachy był g... wart i nie zawierał w sobie procentów, (parę jobów, to ten kolega dostał) dłużej nie ma co czekać i wyłączamy cały zestaw. Jakie było nasze zdziwienie, jak po odłączeniu zasilania, do naczynia cały czas kropla po kropli spływa :shock:, mija 1 min. potem druga, a tu cały czas leci :shock: :shock:
W tym momencie kol. Garnacha stwierdza cyt: "To mógłby wyjaśnić tylko ktoś z wyobraźnią Winiarka, albo idiota" :? i za chwilę, .... o, w mordę ZATKANY WYPŁYW, coś ZATKAŁO WYPŁYW. To była właściwa diagnoza, silikonowa osłonka czujnika temperatury zatkała rurkę odbioru po drugiej stronie trójnika. :twisted:
Po usunięciu problemu cały przebieg poszedł książkowo. :D
Wnioski:
1. Zawór bezpieczeństwa, trzeba jednak montować, naprawdę mało brakowało, aby to wszystko pier....olnęło i z wiadomości byście się dowiedzieli: zginęło dwóch mężczyzn przy próbie nielegalnej produkcji alkoholu.
2. Pomimo dość krótkiej znajomości z kol. Garnachą, mogę chyba stwierdzić, że chyba bliżej mu jednak do Winarka :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
pozdrawiam - inżynier
PS daj znać jak będziesz testował LUMELA
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez inżynier, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-05-17, 11:08

@inżynier
Twój post przypomniał mi wszystkie niebezpieczne sytuacje, które mnie się przydarzyły. :shock: Myślę, że każdy z nas doświadczył tego typu przygód. Proponuję opisywać je w osobnym wątku " Niebezpieczne Przygody" ku pamięci i przestrodze dla wszystkich.
Chyba założę taki wątek.

pzdr

Adam
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2006-02-19, 13:49

Post autor: Adam » 2007-05-17, 11:55

@ Yaromir
Wielkie dzięki za wykonanie duuużej pracy z przetłumaczeniem projektu ARC razem z rysunkami i zamieszczeniem na naszym forum!
Z uwagi na to, że wielu kolegów pracuje, lub zamierza na kolumnach z KO, myślę że byli by Ci wdzięczni, oczywiście ze mną włącznie, gdybyś mógł przetłumaczyc jeszcze wskazówki praktyczne do wewnętrznego projektu ARC. Według mnie, bardzo istotne jest tu w porównaniu do rozwiązań zaawansowanej elektroniki, proste i tanie usprawnienie kolumny.(Jeżeli w praktyce to rozwiązanie zda egzamin).
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jeżeli nie zależy nam bardzo na szybkości rektyfikacji, a chcemy zużywac małą ilośc wody na chłodzenie, to szybkośc odbioru możemy regulowac mocą grzania. Co sądzą na ten temat koledzy?
Nie mogę się zorientowac w jakim miejscu kolumny najlepiej zainstalowac termometr. Dotychczas preferowanym miejscem było nad refluksem a pod, lub przed chłodnicą.
Pozdrawiam wszystkich miłośników ducha!

Awatar użytkownika
Yaromir
101%
101%
Posty: 209
Rejestracja: 2007-04-09, 21:06
Lokalizacja: z kątowni

Post autor: Yaromir » 2007-05-17, 11:56

@ Tofi
Artykuł leży jako dokument doc http://groups.yahoo.com/group/Distillers/files/
ale trzeba wpierw utworzyć konto i subskrypcję na grupy Distillers i/lub new_Distillers.
Podczepiam ten plik do tego postu.

Jeśli chodzi o koncepcję ARC wewnętrznego w.g rysunku (ARCv0.4.png), który zamieściłem w poście wyżej - gdzie rurka sensor tworzy pętlę - nie zdaję to rozwiązanie egzaminu (przeczytałem na http://www.bryggforum.com/ ). Sprawdzone i działające rozwiązanie jest przedstawione na drugiej stronie tego postu - rysunek który umieścił janusz_2 - czyli rurka sensor pionowa - zamknięta na dole. (lub pokazane na moim projekcie).

Jednak ARC nie jest bez wad:

Jedną z głównych jest kłopot z przedgonami (metanol :x )
one jako pierwsze wpadają skroplone do rurki sensora i zanim nie zostaną wypchnięte rurką odbioru mieszają się z etanolem. Radą wg autorów jest zwiększenie ilości przedgonów - ale to wg mnie jest marnotrastwo :lol: rozrysowałem więc przeróbkę mojej kolumny (jest na etapie części do pospawania) na ARC gdzie zawór odbioru destylatu zmienia się w zawór odbioru przedgonów. Rozwiązanie takie ma jeszcze jedną zaletę - kolumna może nadal działać w trybie pot-still lub tradycyjnie czego nie można zrobić na typowej kolumnie ARC. (dla pot-still'a trzeba tylko zatkać lejek od rurki sensora :twisted: )
No i ostatnia z istotnych wymienianych wad ARC - system ten nie daje sobie rady z drugą destylacją - czyli towarem o stężeniu większym 30-40% chodzi po krótce o to, że przy destylacji takiego surowca nie ma już tak znaczącej różnicy temperatur w kolumnie i sensor nie reaguje już prawidłowo lub robi to za późno. Na to też jest rozwiązanie - na rurce odbioru ARC trzeba założyć zawór (najlepiej igłowy) i zredukować wypływ.

To wszystko jest opisane w dołączonym pliku How_ARC_works, jak znajdę jeszcze chwilę to przetłumaczę to do końca.

PS Mój projekt ma opisy po angielsku - sorki ale szykowałem go do korespondencji z Riku, ale myślę że każdy będzie wiedział o co chodzi :D
Załączniki
SS Column + ARC.JPG
Projekt mojej kolumny + ARC
How_ARC_works.zip
(69.11 KiB) Pobrany 395 razy
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Yaromir, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2007-11-13, 22:48

Witam
Odświeżam stary temat i mam do kolegów pytanko czy ktoś z Was wypróbował w praktyce ARC. Chodzi mi o rozwiązania bez użycia elektroniki.
Jak myślicie czy takie rozwiązanie spełni swoje zadanie?
Załączniki
CCE20071114_000001.JPG
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
garnacha
101%
101%
Posty: 171
Rejestracja: 2006-05-10, 09:15

Post autor: garnacha » 2007-11-13, 23:46

A mógłbyś napisać parę słów o tym jak tu się reguluje refluks?
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości