1 szybkie krótkie pytanie
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
A temperatura zadania drożdży? Spróbuj restartu.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Wg mnie drożdże ruszą, potrzebują po prostu więcej czasu. A zwlekają dlatego, że zapewne ich odpowiednio nie rehydratyzowałeś i sypnąłeś po prostu na zacier, dobrze myślę?
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Miałem podobnie. Tyle tylko, że ja dodałem drożdże do zbyt gotącego zacieru (nie przemieszałem dokładnie). Zabiłem drożdże, zacier sie zepsuł a kolejne nie chciały go ruszyć.
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Cześć, czy w ktoś z Was miał do czynienia z takim surowcem?
https://www.olx.pl/oferta/sok-owocowy-m ... CbBVb.html
Czy jest szansa na dobry aromatyczny destylat? Może macie jakieś wskazówki lub doświadczenia.
Plan jest prosty, pulpa bez wody do tego drożdże CO16. Po zakończonej fermentacji 1l spirytusu na zbiornik 50l i na alembik. Destylacja raczej podwójna.
Destylat w mglinę i szlus. Pzdr.
https://www.olx.pl/oferta/sok-owocowy-m ... CbBVb.html
Czy jest szansa na dobry aromatyczny destylat? Może macie jakieś wskazówki lub doświadczenia.
Plan jest prosty, pulpa bez wody do tego drożdże CO16. Po zakończonej fermentacji 1l spirytusu na zbiornik 50l i na alembik. Destylacja raczej podwójna.
Destylat w mglinę i szlus. Pzdr.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Znajomy podobne coś kupował do produkcji piwa - by nadać aromatu i stworzyć coś w deseń "radlera" i efekt był całkiem spoko. Co do fermentowania samego gęstego to nie wiem jaka ona(gęstwina) jest, ale tamta była w konsystencji bliżej galaretki niż soku, dlatego aż tak gęstego raczej nie dasz rady prawidłowo przefermentować, ale ja to mówię bardziej teoretycznie niż praktycznie
Poza tym świat należy do odważnych i kto nie zaryzykuje ten szampana się nie napije - może się okazać strzałem w dziesiątkę coś takiego.
Powodzenia życzę - tylko daj znać jak to wyszło.
Poza tym świat należy do odważnych i kto nie zaryzykuje ten szampana się nie napije - może się okazać strzałem w dziesiątkę coś takiego.
Powodzenia życzę - tylko daj znać jak to wyszło.
Ostatnio zmieniony 2020-07-21, 17:36 przez NeRWuS, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Kiedyś @euphorbia1 poczęstował mnie morelowicą i od tamtej chwili śnię o niej
Ale czekam na sygnał, że dobrze fermentuje, bo może być dodany jakiś konserwant - a beczkę w kanał wylać trochę szkoda....
Ale czekam na sygnał, że dobrze fermentuje, bo może być dodany jakiś konserwant - a beczkę w kanał wylać trochę szkoda....
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Waldek z owoców też piłem wyśmienitą na bałkanach, dlatego pytam, bo może ktoś już to pogonił. Zadysponował bym 2 beki i jazda, 400 stówy nie majątek, ale najbardziej szkoda mi czasu, a konfitur tyle to przesada.
Nerwus popraw chłopaku, tę literówkę ze świądem, bo zaplułem telefon chyba że tak ma być
Nerwus popraw chłopaku, tę literówkę ze świądem, bo zaplułem telefon chyba że tak ma być
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Pisałem to na telefonie i nie zauważyłem, ale już poprawiłem. Jak czytałem teraz (na kompie) o mojej literówce, to ja właśnie oplułem monitor
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Drożdżami do miodu?
Tam dają radę, miło widać postęp (choć mi wyszło paskudnie, waliło jakby ktoś doprawił ostro spirolem, a tam nic nie było poza miodem i wodą). Tylko wtedy czas fermentacji to tygodnie.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Morelowica jest pyszna. Jedyne co zrobiłbym następnym razem to nie dać pestek do destylacji. Będzie łagodniejsza. Ale z pesteczkami po kamionce - super. #2 po czereśni.
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Cześć, akcja morelowica ruszyła. Po 12h drożdze podjęły pracę bez problemu (pulpa bez wody i cukru rzecz jasna). Pulpa pięknie pachnie bez oznak infekcji, mimo fatalnych warunków przechowywania. Dotyczy to oczywiście chermetycznych worków, bo niektóre nieszczelne już mocno spuchły.
Wprawdzie wynik końcowy jeszcze niewiadomy, ale jak ktoś ma w miarę blisko, to zachęcam bo szkoda żeby tyle dobra się zmarnowało. Pzdr.
Wprawdzie wynik końcowy jeszcze niewiadomy, ale jak ktoś ma w miarę blisko, to zachęcam bo szkoda żeby tyle dobra się zmarnowało. Pzdr.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Hey czy jest tu na forum opisana metoda 2.5? Mam 12l surówki która planuję jeszcze raz przepuścić... A nie wiem jak się za to zabrać? Mam keg 50l...czy może po prostu nie szukać problemów i rozcieńczyć to do objetosci 45l i puszczać normalnie na drugi raz? Rózgi mile widziane
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Rozcieńcz na ~55% wlej do kega i zacznij rektyfikację zgodnie ze sztuką. Jak ustabilizujesz kolumnę odbierz cały przedgon. Jak odbierzesz, wyłącz wszystko, rozcieńcz na ~20% i zacznij drugą rektyfikację zgodnie ze sztuką. Tyle... Tutaj Leszek też chyba opisywał to krok po kroku. Szukaj
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Dla ułatfienia: jak rozcienczysz do 55% i zrobisz jak wyżej, to potem dolejesz do 45 litrów. r a z e m, i bez mierzenia bedziesz miał wymagane stężenie. U siebie robię 18-25 % , nie ma to różnicy. Z tej metody rzadko korzystam bo odpowiada mi zwykłe podwójne gotowanie, i nie czuję większej różnicy między 2,5 a 18%. Ale jak się surówka nie uda to jest różnica.
Ps.
To stężenie 55 % ledwo pokrywa grzałki i trzeba uważać żeby ich nie uszkodzić, jest to dla mnie kłopotliwe w produkcji, przy kegu 50 L . A mniejszy jest nieopłacalny bo po każdym procesie 0,5 L zostaje na sprężynkach, i w zbiorniku też, bo nie mam bufora. A gdybym miał to i w buforze by zostało ze " śmieciami".
Ps.
To stężenie 55 % ledwo pokrywa grzałki i trzeba uważać żeby ich nie uszkodzić, jest to dla mnie kłopotliwe w produkcji, przy kegu 50 L . A mniejszy jest nieopłacalny bo po każdym procesie 0,5 L zostaje na sprężynkach, i w zbiorniku też, bo nie mam bufora. A gdybym miał to i w buforze by zostało ze " śmieciami".
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Gdzie mogę ma być worki filtracyjne od 98%? Pisałem na PW ale cisza.
85 %
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 32 gości