1 szybkie krótkie pytanie

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: fuutro » 2020-07-18, 16:03

A temperatura zadania drożdży? Spróbuj restartu.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Awatar użytkownika
Dagome
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2018-10-19, 15:08

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Dagome » 2020-07-18, 19:08

Wg mnie drożdże ruszą, potrzebują po prostu więcej czasu. A zwlekają dlatego, że zapewne ich odpowiednio nie rehydratyzowałeś i sypnąłeś po prostu na zacier, dobrze myślę?

Awatar użytkownika
jedrus84
60%
60%
Posty: 235
Rejestracja: 2008-11-21, 23:47
Lokalizacja: Śląsk

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: jedrus84 » 2020-07-20, 07:53

Miałem podobnie. Tyle tylko, że ja dodałem drożdże do zbyt gotącego zacieru (nie przemieszałem dokładnie). Zabiłem drożdże, zacier sie zepsuł a kolejne nie chciały go ruszyć.

Awatar użytkownika
Zalobik
60%
60%
Posty: 251
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Zalobik » 2020-07-21, 12:30

Cześć, czy w ktoś z Was miał do czynienia z takim surowcem?
https://www.olx.pl/oferta/sok-owocowy-m ... CbBVb.html
Czy jest szansa na dobry aromatyczny destylat? Może macie jakieś wskazówki lub doświadczenia.
Plan jest prosty, pulpa bez wody do tego drożdże CO16. Po zakończonej fermentacji 1l spirytusu na zbiornik 50l i na alembik. Destylacja raczej podwójna.
Destylat w mglinę i szlus. Pzdr.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

Awatar użytkownika
NeRWuS
101%
101%
Posty: 403
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: NeRWuS » 2020-07-21, 14:42

Znajomy podobne coś kupował do produkcji piwa - by nadać aromatu i stworzyć coś w deseń "radlera" i efekt był całkiem spoko. Co do fermentowania samego gęstego to nie wiem jaka ona(gęstwina) jest, ale tamta była w konsystencji bliżej galaretki niż soku, dlatego aż tak gęstego raczej nie dasz rady prawidłowo przefermentować, ale ja to mówię bardziej teoretycznie niż praktycznie :)
Poza tym świat należy do odważnych i kto nie zaryzykuje ten szampana się nie napije - może się okazać strzałem w dziesiątkę coś takiego.
Powodzenia życzę - tylko daj znać jak to wyszło.
Ostatnio zmieniony 2020-07-21, 17:36 przez NeRWuS, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: wawaldek11 » 2020-07-21, 15:09

Kiedyś @euphorbia1 poczęstował mnie morelowicą i od tamtej chwili śnię o niej :mrgreen:
Ale czekam na sygnał, że dobrze fermentuje, bo może być dodany jakiś konserwant - a beczkę w kanał wylać trochę szkoda....
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
Zalobik
60%
60%
Posty: 251
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Zalobik » 2020-07-21, 15:34

Waldek z owoców też piłem wyśmienitą na bałkanach, dlatego pytam, bo może ktoś już to pogonił. Zadysponował bym 2 beki i jazda, 400 stówy nie majątek, ale najbardziej szkoda mi czasu, a konfitur tyle to przesada.
Nerwus popraw chłopaku, tę literówkę ze świądem, bo zaplułem telefon :1st chyba że tak ma być :?
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

Awatar użytkownika
NeRWuS
101%
101%
Posty: 403
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: NeRWuS » 2020-07-21, 17:38

Zalobik pisze:
2020-07-21, 15:34
Nerwus popraw chłopaku, tę literówkę ze świądem, bo zaplułem telefon :1st chyba że tak ma być :?
Pisałem to na telefonie i nie zauważyłem, ale już poprawiłem. Jak czytałem teraz (na kompie) o mojej literówce, to ja właśnie oplułem monitor :D
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: laurentp » 2020-07-21, 19:29

NeRWuS pisze:
2020-07-21, 14:42
...Co do fermentowania samego gęstego to nie wiem jaka ona(gęstwina) jest, ale tamta była w konsystencji bliżej galaretki niż soku, dlatego aż tak gęstego raczej nie dasz rady prawidłowo przefermentować...
Drożdżami do miodu?
Tam dają radę, miło widać postęp (choć mi wyszło paskudnie, waliło jakby ktoś doprawił ostro spirolem, a tam nic nie było poza miodem i wodą). Tylko wtedy czas fermentacji to tygodnie.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: kwik44 » 2020-07-21, 19:29

Morelowica jest pyszna. Jedyne co zrobiłbym następnym razem to nie dać pestek do destylacji. Będzie łagodniejsza. Ale z pesteczkami po kamionce - super. #2 po czereśni.

Awatar użytkownika
Zalobik
60%
60%
Posty: 251
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Zalobik » 2020-08-07, 08:30

Cześć, akcja morelowica ruszyła. Po 12h drożdze podjęły pracę bez problemu (pulpa bez wody i cukru rzecz jasna). Pulpa pięknie pachnie bez oznak infekcji, mimo fatalnych warunków przechowywania. Dotyczy to oczywiście chermetycznych worków, bo niektóre nieszczelne już mocno spuchły.
Wprawdzie wynik końcowy jeszcze niewiadomy, ale jak ktoś ma w miarę blisko, to zachęcam bo szkoda żeby tyle dobra się zmarnowało. Pzdr.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

Thorwal
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2020-05-20, 08:04

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Thorwal » 2020-08-22, 18:02

Hey ;) czy jest tu na forum opisana metoda 2.5? Mam 12l surówki która planuję jeszcze raz przepuścić... A nie wiem jak się za to zabrać? Mam keg 50l...czy może po prostu nie szukać problemów i rozcieńczyć to do objetosci 45l i puszczać normalnie na drugi raz? Rózgi mile widziane ;)

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: kwik44 » 2020-08-22, 18:30

Rozcieńcz na ~55% wlej do kega i zacznij rektyfikację zgodnie ze sztuką. Jak ustabilizujesz kolumnę odbierz cały przedgon. Jak odbierzesz, wyłącz wszystko, rozcieńcz na ~20% i zacznij drugą rektyfikację zgodnie ze sztuką. Tyle... Tutaj Leszek też chyba opisywał to krok po kroku. Szukaj ;)

Drupi
40%
40%
Posty: 88
Rejestracja: 2016-09-07, 07:03

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Drupi » 2020-08-25, 21:02

Dla ułatfienia: jak rozcienczysz do 55% i zrobisz jak wyżej, to potem dolejesz do 45 litrów. r a z e m, i bez mierzenia bedziesz miał wymagane stężenie. U siebie robię 18-25 % , nie ma to różnicy. Z tej metody rzadko korzystam bo odpowiada mi zwykłe podwójne gotowanie, i nie czuję większej różnicy między 2,5 a 18%. Ale jak się surówka nie uda to jest różnica.
Ps.
To stężenie 55 % ledwo pokrywa grzałki i trzeba uważać żeby ich nie uszkodzić, jest to dla mnie kłopotliwe w produkcji, przy kegu 50 L . A mniejszy jest nieopłacalny bo po każdym procesie 0,5 L zostaje na sprężynkach, i w zbiorniku też, bo nie mam bufora. A gdybym miał to i w buforze by zostało ze " śmieciami".

Zibo27
50%
50%
Posty: 100
Rejestracja: 2020-01-11, 16:05

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Zibo27 » 2020-09-22, 18:17

Gdzie mogę ma być worki filtracyjne od 98%? Pisałem na PW ale cisza.
85 %

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 27 gości