1 szybkie krótkie pytanie

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
Zalobik
60%
60%
Posty: 251
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Zalobik » 2019-03-15, 10:17

Część,
Nalewek malinowych u mnie dostatek, a że muszę z zamrażarki zabrać 15 kg towaru, bo mi kobieta marudzi, to mi się malinowy duch z mkamionki zamarzył. Podany czas maceracji można, nie bez trudu zresztą, odnaleć w niemieckich internetach. Piszą tam o dwóch nocach i jednym dniu. Przy nalewkach bez dodatku cukru nie trzymam owocu dłużej jak 3-5 dni. W destylacji owoców ponalewkowych zwykle dodaję wodę przed samą destylacją. Nie chcę spierniczyć takiej ilości dobrego owocu dlatego pytam. Pzdr.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: terni » 2019-03-15, 12:13

Ja kiedyś dodawałem owoców do nastawu bezpośrednio przed pędzeniem. Była to przeważnie czarna porzeczka albo pomarańcza. Poprawiało to smak destylatu. Nalewki czasami robię ale trzymam je znacznie dłużej bo od 2 tygodni nalewkę pieprzową aż do 6 tygodni z zielonych orzechów włoskich, no i nie poddaję destylacji i długo leżakuję nalewki. Niektóre nawet do roku. Destylacja nalewek uważam że jest pozbawiona sensu bo tu przecież jest mocny alkohol z dodatkiem soków owocowych przykładowo.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: fuutro » 2019-03-15, 12:53

Jak jest dużo surowca to można zrobić sporo wina w miazdze, oddestylować dokładnie tnąc frakcje i na tym zrobić nalewkę z tego samego owoca.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: wawaldek11 » 2019-03-15, 13:04

Zalobik pisze:
2019-03-14, 16:56
Witam,
Plan jest taki. Na 1kg owoców maliny 1,5l przedniego spirytusu o mocy 65%. Maceracja 36-48h, następnie destylacja wszystkiego na kotle z płaszczem i w rurce z miedzią.
Pytanie, czy rozcięczyć nalew przed destylacją, a jeżeli tak to do ilu%? Czy może destylować jak jest? Dzięki z góry za ewentualne wskazówki.
Rozcieńczyłbym do pełnego kotła, ale bez przesady. Około 20 - 30 %. Jeśli niemieckie internety nie mówią inaczej :wink:
Zresztą, jak nie zrobisz, to i tak będzie dobre. I mam nadzieję na degustację :oki
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
Zalobik
60%
60%
Posty: 251
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Zalobik » 2019-03-15, 13:50

@fuutro
dzięki, ale maliny mają bardzo mało cukru chyba ok 4 %, żeby osiągnąć jako taki wynik, musiałbym taki nastaw dosłodzić, czego robić nie chcę. Niestety konkretnych informacji o sposobie na ducha jest, co kot napłakał i wcale mnie to nie dziwi, bo to wiedza kosztowna.
@wawaldek11
jak nie dokopie się do innych rozwiązań, to rozcieńczę wg Twojej wskazówki, a o degustację możesz być spokojny :oki
Pozdrawiam
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: stratos » 2019-03-19, 20:25

A skąd pomysł na maliny?
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

janik
80%
80%
Posty: 429
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: janik » 2019-03-19, 21:42

Zalobik pisze:
2019-03-14, 16:56
Witam,
Plan jest taki. Na 1kg owoców maliny 1,5l przedniego spirytusu o mocy 65%. Maceracja 36-48h, następnie destylacja wszystkiego na kotle z płaszczem i w rurce z miedzią.
Pytanie, czy rozcięczyć nalew przed destylacją, a jeżeli tak to do ilu%? Czy może destylować jak jest? Dzięki z góry za ewentualne wskazówki.
Maceracja owoców malin przez dwie doby nie wydobędzie całego aromatu pomimo,że pózniej całość pójdzie do kotła z płaszczem. Warto zrobić macerację tak jak w przypadku nalewki więc ok. dwóch tygodni. Maliny zalać spirytusem 65% tak aby były tylko przykryte płynem (koncentracja aromatu). :D
Jeśli chcesz destylować tylko jeden raz to rozcieńcz nastaw do ok. 35 - 40%,jeśli na dwa przebiegi to destyluj na niższym procencie. :)

Awatar użytkownika
Zalobik
60%
60%
Posty: 251
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Zalobik » 2019-03-19, 22:21

@stratos
ot poprostu konieczność "upłynnienia" surowca,
@janik
dzięki za wskazówki, czas maceracji z przyczyn niezależnych pewnie się wydłuży. Destylat z malin ponalewkowych rozcięczony do ok 30% odessany do 91C na kotle dał od razu rewelacyjny zapach, żeby smak był choć w połowie taki, no ale może trzeba dać czas czasowi. Pigwowiec z rokitnikiem też pachnie przyjemnie, co ciekawe rokitnik dominuje, choć było go niewiele.
Pozdr.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

Rupert8
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2019-03-03, 20:49

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Rupert8 » 2019-05-03, 12:44

Stosował ktoś chemię do oczyszczenia destylatu :?: chodzi mi o cukrówkę , jeżeli tak to proszę i info czy warto :?:

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: terni » 2019-05-03, 17:37

Czyściłem destylaty cukrowe z użyciem sody kaustycznej i nadmanganianu potasu. Likwiduje to bimbrowe smrodki. Wiąże aldehydy, estry i kwasy. W mojej ocenie destylat to takim czyszczeniu nabiera takiego jakby nieco ostrego smaku, co nie każdemu może przypaść do gustu. Dłużej trwa czyszczenie węglem aktywnym, ale po tym czyszczeniu destylat nabiera łagodniejszego, jakby słodkawego smaku. Poprawę smaku destylatu dać też może zastosowanie miedzi zamiast stali, szkła czy silikonu. Kilkumetrowa miedziana łabędzia szyja daje podobny efekt jak czyszczenie węglem. Destylat łagodnieje w smaku, traci smrodki bimbrowe i staje się jakby słodkawy. Podobno przez działanie katalityczne miedzi.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: magas » 2019-05-03, 23:10

terni pisze:
2019-05-03, 17:37
Kilkumetrowa miedziana łabędzia szyja daje podobny efekt jak czyszczenie węglem. Destylat łagodnieje w smaku, traci smrodki bimbrowe i staje się jakby słodkawy. Podobno przez działanie katalityczne miedzi.
Nie mam siły tego komentować, ale nie mogę też tak tego zostawić, bo kolega Rupert8 pomyśli, że to prawda.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: terni » 2019-05-03, 23:18

Niech sam spróbuje. Jedyne wyjście. Może to tylko moje subiektywne odczucie. Nie mam powodu by kłamać. Dlaczego on miałby wierzyć właśnie Tobie.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: magas » 2019-05-04, 13:39

Dla własnego dobra.

Awatar użytkownika
NeRWuS
101%
101%
Posty: 403
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: NeRWuS » 2019-05-04, 18:47

terni pisze:
2019-05-03, 17:37
Kilkumetrowa miedziana łabędzia szyja daje podobny efekt jak czyszczenie węglem. Destylat łagodnieje w smaku, traci smrodki bimbrowe i staje się jakby słodkawy. Podobno przez działanie katalityczne miedzi.
Jakby węgiel czyścił to samo (te same związki) co miedź to by były te metody stosowane zamiennie a tak nie jest.
Podstawowa różnicą jest taka że węgiel z założenia stosujemy POMIĘDZY destylacjami/rektyfikacjami a miedź (jako filtr katalityczny) stosuje się podczas procesu.
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

arcii111
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2016-09-08, 12:38
Lokalizacja: mazowsze

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: arcii111 » 2019-05-04, 21:35

Węgiel OK ale żeby dziś ,,kreta" sypać do urobku na własne życzenie nie rozumiem tego. Chyba lepiej iść do sklepu i kupić.
Terni jeśli miedź była by taka jak piszesz to robiłbym na raz kupił 20m rurki miękkiej fi8 i po przepuszczeniu cieszył się ambrozją zapominając o robieniu na 2.5.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 30 gości