1 szybkie krótkie pytanie
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Znalazłem coś takiego-AVT5489 8-kanałowy termometr -55C +125C z alarmem, na znanym portalu, czy nada się do naszych potrzeb.
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Jak by miał rozdzielczość do 2 miejsc po przecinku to by było lepiej.
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Ponoć.
Mój termometr łączy te 2 cechy -> 4 kanały i MOŻLIWOŚĆ podłączenia czujnika 0.01*C (STS21). Wykrywany "automagicznie".
Ale z praktyki uznałbym to (jeszcze nie mam automatu odbioru z np PID, tylko prosty) za mało konieczny dodatek. I to jeden, przy kolumnie ("10 półka"), resztę spokojnie obsłużą DS'y.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Czy da się przedłużyć przewód sondy A25 w MSR-P pana Boleckiego, z gwarancją że będzie to działać. Nie ma możliwości zakupu dłuższego niż 1m,a potrzebny minimum 2,5m.
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Śmiało możesz przedłużyć, musisz mieć kabelek 4-ro żyłowy
W głuchej puszczy, przed chatką leśnika, Drużyna diabołów stanęła zielona; A u wrót stoi brać bimbrownicza, Tam w izdebce Marian wszak kona.
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Cześć
Mam kłopot z fermentacją. Nastaw cukrowo-owocowy 200 l i blg 24-25. Drożdże BLACK BULL robią b. dużo piany, a FRUIT TURBO zatrzymują prace przy +5 blg.
Mielibyście jakieś sugestie, może inne drożdże?
Dzięki
Mam kłopot z fermentacją. Nastaw cukrowo-owocowy 200 l i blg 24-25. Drożdże BLACK BULL robią b. dużo piany, a FRUIT TURBO zatrzymują prace przy +5 blg.
Mielibyście jakieś sugestie, może inne drożdże?
Dzięki
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
A uwzględniłeś to, że owoce mają cukry niefermentowalen i Blg nigdy nie zejdzie do zera?
Pozdrawiam z opolskiego.
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Cześć Rosjan, jeżeli towar z black bull jest dla ciebie ok, a jedynym problemem jest piana, to dodaj 2ml antypiany, lub kilka tabletek espumisanu. Mało piany robią m.in. alkoteki48 lub black label. Pzdr.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Dzięki Wam
Dziwię się tylko, że fruit turbo tak słabo pracują. Black label przerabiają cukier i nic nie jest napisane o owocach.k
Dziwię się tylko, że fruit turbo tak słabo pracują. Black label przerabiają cukier i nic nie jest napisane o owocach.k
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Zamiast espumisanu polecam Ulgix Max - jedna tabletka odpowiada sześciu "zwykłym" espumisanom. Wychodzi wtedy taniej (jak się używa często, bo jak na raz tylko ma być, to się bierze najtańszy produkt z apteki). Grunt, by produkt miał symetykon, bo to on nam pomaga w zwalczaniu piany.
A zmniejszenie ilości drożdży bądź delikatne zjechanie z temeraturą (początkową nastawu) może przynieść pozytywne skutki. Pamiętam, że rok temu nastawiłem dwie beczki (pojemność beczek 220L i 175L nastawu). Jedne były z ciepłą wodą, a drugie z letnią - nie pamiętam wartości, ale był to górny i dolny zakres temperatur na opakowaniu. Pamiętam, że lepiej wyszło z chłodniejszą wodą (obie beczki w ocieplanym garażu), bo ciepła woda ułatwiła start, ale z czasem temperatura skoczyła z 10 stopni wyżej i najprawdopodobniej zabiło to większość drożdży. "Zimniejszy" nastaw ruszył leniwie, ale jak już wszystko się ogrzało podczas fermentacji ładnie zaczęło pracować, a nastaw zszedł poniże -4BLG (spławik zatonął), gdzie "ciepły" nastaw stanął na zerze.
Jest jeszcze opcja, by zmienić drożdże na "zwykłe" a nie te stricte do dużych nastawów i mocno zredukować ich ilość (względem wartości z opakowania), ale to znacznie wydłuży czas fermentacji, co raczej nie będzie wchodziło w grę.
A zmniejszenie ilości drożdży bądź delikatne zjechanie z temeraturą (początkową nastawu) może przynieść pozytywne skutki. Pamiętam, że rok temu nastawiłem dwie beczki (pojemność beczek 220L i 175L nastawu). Jedne były z ciepłą wodą, a drugie z letnią - nie pamiętam wartości, ale był to górny i dolny zakres temperatur na opakowaniu. Pamiętam, że lepiej wyszło z chłodniejszą wodą (obie beczki w ocieplanym garażu), bo ciepła woda ułatwiła start, ale z czasem temperatura skoczyła z 10 stopni wyżej i najprawdopodobniej zabiło to większość drożdży. "Zimniejszy" nastaw ruszył leniwie, ale jak już wszystko się ogrzało podczas fermentacji ładnie zaczęło pracować, a nastaw zszedł poniże -4BLG (spławik zatonął), gdzie "ciepły" nastaw stanął na zerze.
Jest jeszcze opcja, by zmienić drożdże na "zwykłe" a nie te stricte do dużych nastawów i mocno zredukować ich ilość (względem wartości z opakowania), ale to znacznie wydłuży czas fermentacji, co raczej nie będzie wchodziło w grę.
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Jest dla mnie zagadką dlaczego fermentacja zatrzymuje się na poziomie +5, +6 blg a po destylacji 200 l odbieram zaledwie 15 l spirytusu?
Jest tak jeszcze, że beczki nie są 100% szczelne. Czy może to wpłynąć na jakość nastawu? Spróbuję jeszcze G995, trochę dłużej pracują.
Jest tak jeszcze, że beczki nie są 100% szczelne. Czy może to wpłynąć na jakość nastawu? Spróbuję jeszcze G995, trochę dłużej pracują.
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
BLG jest skalą "ilości cukru w wodzie", a już od rozpoczęcia fermentacji dochodzi dodatkowy "składnik" w postaci alkoholu, który jest lżejszy i dlatego spławik pokazuje wartości ujemne, bo zmniejszyła się gęstość (czyli litr roztworu jest lżejszy, gdyż ciężki cukier zamienił się w lekki alkohol )
Moja dziewczyna studiowała chemię i tam bardziej "laboratoryjnie" badali gęstość wody destylowanej, z kranu czy mineralnej i różnica była widoczna nawet na spławiku (oczywiście o dużo mniejszym zakresie niż nasze do nastawów).
Kolejna sprawa, to fakt dodawania owoców do nastawu - one już na starcie zaburzają wynik. Chociaż generalnie owoce zwiększają gęstość (zostaje wiele cukrów niefermentowalnych), a u Ciebie wynik jest +5, a wnioskujesz że "w realu" jest dużo większe BLG, gdyż wydajność jest zbyt mała. Ja proponuję sprawdzić spławik na wodzie (a potem na roztworze wody z cukrem sprawdzając jaki wynik powinien wyjść na kalkulatorze BLG) destylowanej PAMIĘTAJĄC o temperaturze. W moim spławiku (notabene kupionym u szanowanej osoby u nas na forum) Okazało się, że skala jest przesunięta. Gdy pokazuje 22BLG to jest 20 i tak na całej skali muszę sobie zrobić "korektę" - zawsze prawdziwy wynik jest o 2 mniejszy niż pokazuje skala. Winię tutaj producenta, że dał zbyt mało "wosku", co jest na dnie w grubszej części - ale nie jest to wina sprzedającego, a ja przywykłem, do faktu, że -5BLG (czyli idealnie przepracowany nastaw u mnie) powoduje zatopienie spławika zamiast (jeszcze) jego pływanie praktycznie całego zanurzonego - co poniekąd lepiej obrazuje, że wszystko jest idealnie przepracowane
Jeszcze tak nawiasem mówiąc, jeśli badasz nie spławikiem, a refraktometrem, to wynik może zaburzyć Ci "barwa światła" - w moim (chińskim) sprzęcie przy sztucznym oświetleniu nie mogę zbadać zawartości alkoholu, a w świetle dziennym "odcięcie" widać perfekcyjnie
Moja dziewczyna studiowała chemię i tam bardziej "laboratoryjnie" badali gęstość wody destylowanej, z kranu czy mineralnej i różnica była widoczna nawet na spławiku (oczywiście o dużo mniejszym zakresie niż nasze do nastawów).
Kolejna sprawa, to fakt dodawania owoców do nastawu - one już na starcie zaburzają wynik. Chociaż generalnie owoce zwiększają gęstość (zostaje wiele cukrów niefermentowalnych), a u Ciebie wynik jest +5, a wnioskujesz że "w realu" jest dużo większe BLG, gdyż wydajność jest zbyt mała. Ja proponuję sprawdzić spławik na wodzie (a potem na roztworze wody z cukrem sprawdzając jaki wynik powinien wyjść na kalkulatorze BLG) destylowanej PAMIĘTAJĄC o temperaturze. W moim spławiku (notabene kupionym u szanowanej osoby u nas na forum) Okazało się, że skala jest przesunięta. Gdy pokazuje 22BLG to jest 20 i tak na całej skali muszę sobie zrobić "korektę" - zawsze prawdziwy wynik jest o 2 mniejszy niż pokazuje skala. Winię tutaj producenta, że dał zbyt mało "wosku", co jest na dnie w grubszej części - ale nie jest to wina sprzedającego, a ja przywykłem, do faktu, że -5BLG (czyli idealnie przepracowany nastaw u mnie) powoduje zatopienie spławika zamiast (jeszcze) jego pływanie praktycznie całego zanurzonego - co poniekąd lepiej obrazuje, że wszystko jest idealnie przepracowane
Jeszcze tak nawiasem mówiąc, jeśli badasz nie spławikiem, a refraktometrem, to wynik może zaburzyć Ci "barwa światła" - w moim (chińskim) sprzęcie przy sztucznym oświetleniu nie mogę zbadać zawartości alkoholu, a w świetle dziennym "odcięcie" widać perfekcyjnie
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
I znowu problem… beczka 220 l, 50 kg cukru +10 kg owoców. Do tego COOBRA 48 EXTREME 3 paczki. Temperatura przy dodaniu drożdży - 23 St C. Po 6 dniach temperatura wzrosła do 39 st C i blg było na -1. Próba organoleptyczna po kolejnych 6 dniach : kiepsko - mało alkoholu i bez cukru. I do tego pleśń. Dałem wszystko na rury i po 2,5 godz. zatrzymałem proces. Temperatura w zbiorniku przekroczyła 97 st C i zostało jeszcze pół godziny do końca stabilizacji. Gdybym kontynuował, uzyskałbym może góra 2-3 litry spirytu. Gdzie podział się cukier, gdzie alkohol? Wygląda to tak jakby ktoś wcześniej przepędził zawartość beczki bez owoców i wlał z powrotem dunder do beczki, gdzie bez cukru i bez alkoholu rozwinęła się pleśń.
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Jak robiłem rum w tym roku to miałem podobnie- w beczce 60l gdzie blg zeszło ladnie (wiadomo że nie do zera - melasa) miałem mniejszy urobek od beczki 30l gdzie blg było o wiele wyższe. Nie wiem o co chodzi.
Na pewno do cukrówki nie dodawałbym owoców i odebrałbym ten spirytus, szkoda by mi było tego zachodu i czasu żeby nie skończyć.
Na pewno do cukrówki nie dodawałbym owoców i odebrałbym ten spirytus, szkoda by mi było tego zachodu i czasu żeby nie skończyć.
W głuchej puszczy, przed chatką leśnika, Drużyna diabołów stanęła zielona; A u wrót stoi brać bimbrownicza, Tam w izdebce Marian wszak kona.
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości