Wskazania alkoholomierza

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Rover
101%
101%
Posty: 224
Rejestracja: 2006-05-28, 15:54
Lokalizacja: warszawa

Rover

Post autor: Rover » 2006-06-08, 23:45

O jejku, setki razy maczałem alkoholomierz ale czegoś takiego nie widziałem co to jest i PO CO. Czy jak alkoholomierz "oszuka " o 2 czy 3% to tego nie da się tego wypić?. Myślę że zależy nam na SMAKU a MOC możemy sobie dobierać przy dalszej kompozycji wg. swoich potrzeb i możliwości i gardła. Chyba że dyskusja dla samej dyskusji. No to SORY.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Re: Rover

Post autor: Aabratek » 2006-06-09, 17:46

Rover pisze:Czy jak alkoholomierz "oszuka " o 2 czy 3% to tego nie da się tego wypić?.
- da się ale na ten przykład ja nie lubie być oszukiwany , a tym bardziej przez wskaźniki :twisted: , więc:
...dyskusja dla samej dyskusji
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Rover
101%
101%
Posty: 224
Rejestracja: 2006-05-28, 15:54
Lokalizacja: warszawa

Rover

Post autor: Rover » 2006-06-09, 22:07

AABRATEK---Oszukiwany ? przez kogo?przecież nie przez Polmos :D Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Re: Rover

Post autor: Aabratek » 2006-06-09, 22:40

Rover pisze:AABRATEK---Oszukiwany ? przez kogo?...
przez kogokolwiek i cokolwiek!
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Rover
101%
101%
Posty: 224
Rejestracja: 2006-05-28, 15:54
Lokalizacja: warszawa

Rover

Post autor: Rover » 2006-06-11, 19:25

UŁŁŁŁA. Bez obrazy AAbratek SORY ,Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-06-11, 20:18

Rover - przyznam że zupełnie nie czaję o co Ci chodzi, czepłeś sie mnie z niewiadomego powodu - wogóle jakiś czepliwy jesteś , może to po mistrzostwach?
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-06-13, 21:13

Citizen Kane pisze:
@Chemik
Alkoholomierz mierzący roztwór 91% (w 20°C) przy temperaturze 30°C pokaże 93,3%. Różnica dla 20 i 23°C wynosi dla alkoholu 91% 0,7%. Dane pochodzą z tabel korekcyjnych, które niebawem wrzucę na podstronę moonshine_still/Download.
Czyli wychodzi na to że dane doświadczalne jakie uzyskałem na zwykłym lekko 'podkręconym' alkoholomierzu prawie dokładnie zgadzają się z teoretycznymi :D . A w tamtym poście miałem napisać: 'nie było widać prawie żadnych zmian ale jakoś to słowo mi się chyba zjadło :? sorki :wink:

Rover
101%
101%
Posty: 224
Rejestracja: 2006-05-28, 15:54
Lokalizacja: warszawa

RoverA

Post autor: Rover » 2006-06-14, 00:09

AAbratek .Masz rację Przepraszam Czepiłem się niepotrzebnie . Chodziło mi tylko o to że wskazania alkoholomierza nie są najważniejsze , czy będzie 92 czy95%(ja tak uważam) JAKOŚĆ to jest to .A wódeczkę potem i tak się dobierze wg.potrzeb.Pozdrawiam.

slon
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2009-05-08, 12:47

Post autor: slon » 2009-05-28, 19:41

jak najprosciej sprawdzic zawartosc alkoholu w nastawie w trakcie fermentacji, bo alkoholomierz nie pomierzy ze wzgledu na duza gestosc nastawu np w polowie fermentacji
slav

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-05-28, 19:43

A w jakim celu to mierzyć? :shock:
Pozdrawiam

slon
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2009-05-08, 12:47

Post autor: slon » 2009-05-28, 19:46

aby okreslic moment gotowosci do przepuszczenia ,czy cukier zostal prawidlowo przerobiony, czy ilosc cukru dala ci ilosc alkoholu wlasciwa do przepusczenia

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2009-05-28, 19:47

Mierzysz Blg na początku i Blg w trakcie z różnicy wyliczasz zawartość alkoholu, w duuużym przybliżeniu oczywiście. :)



do tego to wystarczy próba organoleptyczna :D
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

slon
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2009-05-08, 12:47

Post autor: slon » 2009-05-28, 19:48

dziekuje za potwierdzenia tak zrozumialem z innych postow dotyczacych gestosci nastawu

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-05-28, 19:52

Jak blg jest na minus 3-4 wtedy jest gotowe do pędzenia.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-05-28, 20:05

Witam - nawet najlepszy na świecie alkoholomierz nie pomierzy /zmierzy zawartości alkoholu
w nastawie czy to procującym czy to "przepracowanym " - jak poprzednik pisze - "teoretycznie" % wyliczysz za pomocą winomierza /cukromierza mierzy się blg po sporządzeniu nastawu ( przed dodaniem drożdży ) i po zakończeniu fermentacji - oznaka to koniec "bulków " " bulknięć " - kwaśny / gorzki ( w zależności od percepcji kubków smakowych języka ) na minusie blg ( przy odpowiednich do tego drożdżach - nie zawsze "książkowo " da się zejść poniżej 0 blg ) z różnicy wychodzi moc - teoretyczna ... .

tak samo sie tyczy alkoholomierza - mierzy on tylko w CZYSTYCH wódkach i spirytusie w dodatkach /nalewkach / nie będzie to wynik miarodajny - cukier w całym kontekście tego znaczenia fałszuje pomiar .

pozdrawiam warto poczytać "faq"

98%

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 54 gości