Wskazania alkoholomierza
Rover
O jejku, setki razy maczałem alkoholomierz ale czegoś takiego nie widziałem co to jest i PO CO. Czy jak alkoholomierz "oszuka " o 2 czy 3% to tego nie da się tego wypić?. Myślę że zależy nam na SMAKU a MOC możemy sobie dobierać przy dalszej kompozycji wg. swoich potrzeb i możliwości i gardła. Chyba że dyskusja dla samej dyskusji. No to SORY.
Re: Rover
- da się ale na ten przykład ja nie lubie być oszukiwany , a tym bardziej przez wskaźniki , więc:Rover pisze:Czy jak alkoholomierz "oszuka " o 2 czy 3% to tego nie da się tego wypić?.
...dyskusja dla samej dyskusji
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
- Chemik student
- 70%
- Posty: 355
- Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Czyli wychodzi na to że dane doświadczalne jakie uzyskałem na zwykłym lekko 'podkręconym' alkoholomierzu prawie dokładnie zgadzają się z teoretycznymi . A w tamtym poście miałem napisać: 'nie było widać prawie żadnych zmian ale jakoś to słowo mi się chyba zjadło sorkiCitizen Kane pisze:
@Chemik
Alkoholomierz mierzący roztwór 91% (w 20°C) przy temperaturze 30°C pokaże 93,3%. Różnica dla 20 i 23°C wynosi dla alkoholu 91% 0,7%. Dane pochodzą z tabel korekcyjnych, które niebawem wrzucę na podstronę moonshine_still/Download.
RoverA
AAbratek .Masz rację Przepraszam Czepiłem się niepotrzebnie . Chodziło mi tylko o to że wskazania alkoholomierza nie są najważniejsze , czy będzie 92 czy95%(ja tak uważam) JAKOŚĆ to jest to .A wódeczkę potem i tak się dobierze wg.potrzeb.Pozdrawiam.
Witam - nawet najlepszy na świecie alkoholomierz nie pomierzy /zmierzy zawartości alkoholu
w nastawie czy to procującym czy to "przepracowanym " - jak poprzednik pisze - "teoretycznie" % wyliczysz za pomocą winomierza /cukromierza mierzy się blg po sporządzeniu nastawu ( przed dodaniem drożdży ) i po zakończeniu fermentacji - oznaka to koniec "bulków " " bulknięć " - kwaśny / gorzki ( w zależności od percepcji kubków smakowych języka ) na minusie blg ( przy odpowiednich do tego drożdżach - nie zawsze "książkowo " da się zejść poniżej 0 blg ) z różnicy wychodzi moc - teoretyczna ... .
tak samo sie tyczy alkoholomierza - mierzy on tylko w CZYSTYCH wódkach i spirytusie w dodatkach /nalewkach / nie będzie to wynik miarodajny - cukier w całym kontekście tego znaczenia fałszuje pomiar .
pozdrawiam warto poczytać "faq"
98%
w nastawie czy to procującym czy to "przepracowanym " - jak poprzednik pisze - "teoretycznie" % wyliczysz za pomocą winomierza /cukromierza mierzy się blg po sporządzeniu nastawu ( przed dodaniem drożdży ) i po zakończeniu fermentacji - oznaka to koniec "bulków " " bulknięć " - kwaśny / gorzki ( w zależności od percepcji kubków smakowych języka ) na minusie blg ( przy odpowiednich do tego drożdżach - nie zawsze "książkowo " da się zejść poniżej 0 blg ) z różnicy wychodzi moc - teoretyczna ... .
tak samo sie tyczy alkoholomierza - mierzy on tylko w CZYSTYCH wódkach i spirytusie w dodatkach /nalewkach / nie będzie to wynik miarodajny - cukier w całym kontekście tego znaczenia fałszuje pomiar .
pozdrawiam warto poczytać "faq"
98%
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 54 gości