Ilość destylacji / rektyfikacji - ankieta

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna

Jak robię wódkę czystą

Czas głosowania minął 2013-07-02, 08:40

Jedna rektyfikacja
32
21%
Dwie rektyfikacje
63
42%
Trzy rektyfikacje
16
11%
Surówka plus jedna rektyfikacja
30
20%
Surówka plus dwie rektyfikacje
10
7%
Surówka plus trzy rektyfikacje
0
Brak głosów
 
Liczba głosów: 151

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Ilość destylacji / rektyfikacji - ankieta

Post autor: Citizen Kane » 2013-06-25, 08:40

Zapraszam do ankiety, która odpowie nam na pytanie jakim sposobem najczęściej robimy wódkę czystą.

Dla wyjaśnienia surówka to tzw. z angielska strip.

Każdy może zaznaczyć maksymalnie dwie opcje.

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2013-06-29, 18:14

Jestem ciekaw efektów wódki czystej ~48% z rektyfikatu gdzie jest surówka plus jedna rektyfikacja. Czy ma ktoś porównanie do czystej z dwóch rektyfikacji?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-06-29, 18:29

Musi być gorsza, to oczywiste.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-06-29, 19:11

Nie chodzi o każdą dodatkową. Kolega chce porównać wódkę po dwóch procesach: strip + rektyfikacja vs rektyfikacja x2.

Awatar użytkownika
zdzichu
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2013-01-21, 22:53

Post autor: zdzichu » 2013-06-29, 20:28

To nie możliwe. :nie_wiem
Musiało mu się coś pomerdać. Coś wiem na ten temat - w końcu od niego ściągam. Jest moim mentorem. :D Chociaż czasami nieżle się sprzeczamy na pewne niuanse. :D
"...cogito ergo sum..."

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-06-29, 20:51

Emiel Regis pisze: Na pewno?
Zatem zacytujmy:
wódka zrobiona ze spirytusu rektyfikowanego z surówki otrzymanej z zagęszczenia nastawu do ok. 55% czyli tzw.strippingu była lepsza jakościowo od tego rektyfikowanego z surówki otrzymanej w procesie destylacji nastawu w/g wszelkich reguł rządzących rektyfikacją tj zachowanie prędkości odbioru w stosunku do mocy grzania , prawidłowego RR itd.

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2013-06-29, 20:59

Ok, masz rację. Tyle że spotykałem odmienne wypowiedzi tej samej osoby.
Podrzucisz linka do cytatu?
Pytam o linka, ponieważ ważna będzie tutaj data- Kolega sporo ewoluował ze swoją wiedzą w ciągu ostatnich dwóch lat, a patrząc na poszczególne posty i daty ich ukazania widać tę ewolucję (ku dobremu :) ) jak na dłoni.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-06-29, 21:05

Od tego cytatu upłynął ledwie rok... :wink:

http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... &start=107

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2013-06-29, 21:11

I nic się nie zmieniło w moich odczuciach. Zacytuję może przytoczony wyżej cytat w całości, bo wyrwany z kontekstu zmienia swoją wymowę :? :
Co jeszcze zauważyłem ?
.Że wódka zrobiona ze spirytusu rektyfikowanego z surówki otrzymanej z zagęszczenia nastawu do ok. 55% czyli tzw.strippingu była lepsza jakościowo od tego rektyfikowanego z surówki otrzymanej w procesie destylacji nastawu w/g wszelkich reguł rządzących rektyfikacją tj zachowanie prędkości odbioru w stosunku do mocy grzania , prawidłowego RR itd..
Nie wiem czy to prawidłowość ,czy po prostu przypadek.
Myślę ,że tajemnica tkwi w sposobie destylacji-rektyfikacji.
Destylując nastaw aby uzyskać maksymalnie czystą i o dużej mocy surówkę , a póżniej rektyfikując ją w ten sam sposób raz lub nawet dwa razy , otrzymujemy zbyt czysty i sterylny spirytus, który bardziej nadaje się do wyrobu wódek smakowych bądż nalewek niż czystych wódek.
Z kolei rektyfikując surówke otrzymaną metodą strippingu otrzymałem spirytus , który poddany rozrobieniu do mocy wódki 40% miał w sobie coś - co go wyróżniało w sposób pozytywny.
Ot i wszystko...
W cytowanym wątku opisywałem możliwość otrzymywania towaru o lepszych walorach smakowych niż standartowych.
A tutaj dyskutujemy o możliwości otrzymania towaru "czystego", a to są w/g mnie dwie różne sprawy.
Ostatnio zmieniony 2013-06-30, 10:52 przez lesgo58, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2013-06-29, 22:31


robak1956
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2012-01-31, 19:06

Post autor: robak1956 » 2013-06-30, 11:29

Witam
Ja robiłem spirytus różnymi sposobami i okazało się, że kobietom najbardziej smakowała wódka zrobiona ze spirytusu uzyskanego sposobem stripping i rektyfikacja. Bardzo mnie to zaskoczyło, ponieważ spodziewałem się całkowicie innej oceny.

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2013-06-30, 18:47

A więc niby to tylko stripp, a wiele zdań. Co widać nie za wiele napisali Ci co prowadzą proces w sposób Surówka plus jedna rektyfikacja, a jest tu takich sporo bo aż 26 userów którzy tak ankietowali.
lesgo58 pisze: W cytowanym wątku opisywałem możliwość otrzymywania towaru o lepszych walorach smakowych niż standartowych.
A tutaj dyskutujemy o możliwości otrzymania towaru "czystego", a to są w/g mnie dwie różne sprawy.
Niby tak, ale kiedy ktoś się delektuje wódeczką o dobrych doznaniach smakowych wtedy pada stwierdzenie, że to bardzo dobra wódka :slinka choćby z najprostszego nastawu jakim jest cukrówka-glukozówka więc sposób otrzymania może być różnoraki nad którym chyba warto dyskutować.

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 374
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2013-06-30, 21:48

tomhas pisze:...stabilizujesz kolumnę? ...
Ja stabilizuję, i odbieram przedgony.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-06-30, 21:58

Kolego lesgo58 napisz pytającym kolegom, że nastaw z cukru, czy z glukozy nie jest gęstym nastawem, a ty odpęd bez odbioru przedgonu stosujesz tylko i tylko do gęstych, gęstych, które są gęste, do których nie zalicza się wino bez owoców, filtrowana zbożówka, cukrówka, glukozówka itd.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-06-30, 22:38

Nawet robiąc stripping, a jeśli ma się podłączoną głowicę, to moim zdaniem warto chwilę postabilizować i odebrać przedgon. Można dosyć szybko, aby nie tracić zbyt dużo czasu.
W ten sposób zawsze trochę mniej syfu dostanie się do powtórnej rektyfikacji.
Pzdr.
OLO 69

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 55 gości