Ilość destylacji / rektyfikacji - ankieta
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Ilość destylacji / rektyfikacji - ankieta
Zapraszam do ankiety, która odpowie nam na pytanie jakim sposobem najczęściej robimy wódkę czystą.
Dla wyjaśnienia surówka to tzw. z angielska strip.
Każdy może zaznaczyć maksymalnie dwie opcje.
Dla wyjaśnienia surówka to tzw. z angielska strip.
Każdy może zaznaczyć maksymalnie dwie opcje.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Zatem zacytujmy:Emiel Regis pisze: Na pewno?
wódka zrobiona ze spirytusu rektyfikowanego z surówki otrzymanej z zagęszczenia nastawu do ok. 55% czyli tzw.strippingu była lepsza jakościowo od tego rektyfikowanego z surówki otrzymanej w procesie destylacji nastawu w/g wszelkich reguł rządzących rektyfikacją tj zachowanie prędkości odbioru w stosunku do mocy grzania , prawidłowego RR itd.
- Emiel Regis
- 90%
- Posty: 656
- Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
- Lokalizacja: Picardie, Żywiec
Ok, masz rację. Tyle że spotykałem odmienne wypowiedzi tej samej osoby.
Podrzucisz linka do cytatu?
Pytam o linka, ponieważ ważna będzie tutaj data- Kolega sporo ewoluował ze swoją wiedzą w ciągu ostatnich dwóch lat, a patrząc na poszczególne posty i daty ich ukazania widać tę ewolucję (ku dobremu ) jak na dłoni.
Podrzucisz linka do cytatu?
Pytam o linka, ponieważ ważna będzie tutaj data- Kolega sporo ewoluował ze swoją wiedzą w ciągu ostatnich dwóch lat, a patrząc na poszczególne posty i daty ich ukazania widać tę ewolucję (ku dobremu ) jak na dłoni.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
I nic się nie zmieniło w moich odczuciach. Zacytuję może przytoczony wyżej cytat w całości, bo wyrwany z kontekstu zmienia swoją wymowę :
W cytowanym wątku opisywałem możliwość otrzymywania towaru o lepszych walorach smakowych niż standartowych.
A tutaj dyskutujemy o możliwości otrzymania towaru "czystego", a to są w/g mnie dwie różne sprawy.
Ot i wszystko...Co jeszcze zauważyłem ?
.Że wódka zrobiona ze spirytusu rektyfikowanego z surówki otrzymanej z zagęszczenia nastawu do ok. 55% czyli tzw.strippingu była lepsza jakościowo od tego rektyfikowanego z surówki otrzymanej w procesie destylacji nastawu w/g wszelkich reguł rządzących rektyfikacją tj zachowanie prędkości odbioru w stosunku do mocy grzania , prawidłowego RR itd..
Nie wiem czy to prawidłowość ,czy po prostu przypadek.
Myślę ,że tajemnica tkwi w sposobie destylacji-rektyfikacji.
Destylując nastaw aby uzyskać maksymalnie czystą i o dużej mocy surówkę , a póżniej rektyfikując ją w ten sam sposób raz lub nawet dwa razy , otrzymujemy zbyt czysty i sterylny spirytus, który bardziej nadaje się do wyrobu wódek smakowych bądż nalewek niż czystych wódek.
Z kolei rektyfikując surówke otrzymaną metodą strippingu otrzymałem spirytus , który poddany rozrobieniu do mocy wódki 40% miał w sobie coś - co go wyróżniało w sposób pozytywny.
W cytowanym wątku opisywałem możliwość otrzymywania towaru o lepszych walorach smakowych niż standartowych.
A tutaj dyskutujemy o możliwości otrzymania towaru "czystego", a to są w/g mnie dwie różne sprawy.
Ostatnio zmieniony 2013-06-30, 10:52 przez lesgo58, łącznie zmieniany 3 razy.
- Emiel Regis
- 90%
- Posty: 656
- Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
- Lokalizacja: Picardie, Żywiec
A więc niby to tylko stripp, a wiele zdań. Co widać nie za wiele napisali Ci co prowadzą proces w sposób Surówka plus jedna rektyfikacja, a jest tu takich sporo bo aż 26 userów którzy tak ankietowali.
Niby tak, ale kiedy ktoś się delektuje wódeczką o dobrych doznaniach smakowych wtedy pada stwierdzenie, że to bardzo dobra wódka choćby z najprostszego nastawu jakim jest cukrówka-glukozówka więc sposób otrzymania może być różnoraki nad którym chyba warto dyskutować.lesgo58 pisze: W cytowanym wątku opisywałem możliwość otrzymywania towaru o lepszych walorach smakowych niż standartowych.
A tutaj dyskutujemy o możliwości otrzymania towaru "czystego", a to są w/g mnie dwie różne sprawy.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 87 gości