Smakówka na kolumnie (AAbratek) - jak lepiej?
Można i tak, ale praktyczniejsza jest rura z KO w części wypełniona miedzią.
Tym bardziej jeśli kolumna będzie miała uniwersalne zastosowanie a więc destylacje i rektyfikacje.
Tym bardziej jeśli kolumna będzie miała uniwersalne zastosowanie a więc destylacje i rektyfikacje.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
a co powiecie na.
Bufor z wypełnieniem KO 20cm w srodku + 30 cm miedzi + obniżony odbiór + 20 cm KO i chłodnica.
Czy na obniżonym bedzie lepsza smakówka niż na łapana z góry?
a co powiecie na.
Bufor z wypełnieniem KO 20cm w srodku + 30 cm miedzi + obniżony odbiór + 20 cm KO i chłodnica.
Czy na obniżonym bedzie lepsza smakówka niż na łapana z góry?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez dawid6011, łącznie zmieniany 1 raz.
Rura 63,5, kocioł z płaszczem nieocieplony, moc przyłożona to 3 kW.
15 min stabilizacji, przedgon z głowicy, przejście na odbiór serca z półki do 50-55% przy zaworku odbioru max otwartym, nie szukam temperatur tzw smakowych, następnie zamknięcie OLM-a, stabilizacja i odbiór 96%.
Destylacja jednokrotna.
To, tak w wielkim skrócie, każdy operator sam empirycznie musi dojść co do konfiguracji sprzętu i prowadzenia procesu.
Fajna zabawa, ostatnio mało się w to bawię, ale w niedługim czasie czeka mnie romans z rumem.
15 min stabilizacji, przedgon z głowicy, przejście na odbiór serca z półki do 50-55% przy zaworku odbioru max otwartym, nie szukam temperatur tzw smakowych, następnie zamknięcie OLM-a, stabilizacja i odbiór 96%.
Destylacja jednokrotna.
To, tak w wielkim skrócie, każdy operator sam empirycznie musi dojść co do konfiguracji sprzętu i prowadzenia procesu.
Fajna zabawa, ostatnio mało się w to bawię, ale w niedługim czasie czeka mnie romans z rumem.
I znowu nowy pomysł
Na razie mam zamiar Kupić aabratka + katalizator (ma 20cm wypełniony miedzią).
Co jeszcze dołożyć?
1. Moduł obniżony odbiór: http://stalowkasklep.pl/obnizony-odbior ... p-636.html?
2. Kawałek kolumny np. 30cm z wypełnieniem KO?
3. Bufor wzmacniający?
P.S.
chciałbym już zamówić, aby na Wielkanoc zaserwować swoje trunki, a w dalszym ciągu mam mętlik w głowie .
Na razie mam zamiar Kupić aabratka + katalizator (ma 20cm wypełniony miedzią).
Co jeszcze dołożyć?
1. Moduł obniżony odbiór: http://stalowkasklep.pl/obnizony-odbior ... p-636.html?
2. Kawałek kolumny np. 30cm z wypełnieniem KO?
3. Bufor wzmacniający?
P.S.
chciałbym już zamówić, aby na Wielkanoc zaserwować swoje trunki, a w dalszym ciągu mam mętlik w głowie .
Re:
amanda_ru pisze: ↑2013-07-23, 18:24No i zrobione, kolumna 30cm, wypełnienie z miedzi, wszystko mniej więcej zgodnie z założonym planem - stabilizacja, odbiór kropelkowy przedgonów, grzanie zmniejszone do ok 1kW i odbiór na pełnym otwarciu w tempie ok 1L na 45 minut do 55%, cała reszta poniżej w kanał, temperatura podczas głównej destylacji rosła od 87 do 92 stopni na szczycie kolumny.
Witam, mam Aabratka 30 cm miedzi i 150 kolumna ze sprężynkami nierdzewnymi chciał bym spróbować przegonić owocówkę nastaw i mam pytanie czy patrzył pan na % kiedy przerywał Pan pędzenie czy zapach, a może smak i ile przedgonów Pan odebrał. Ja posiadam keg 50 l i przeważnie wlewam 40l.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Smakówka na kolumnie (AAbratek) - jak lepiej?
Tak dla informacji, ostatnie logowanie użytkownika amanda_ru to: 23 maja 2014, 2014 08:41.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 101 gości