Smakówka na kolumnie (AAbratek) - jak lepiej?
-
- 20%
- Posty: 26
- Rejestracja: 2012-10-25, 17:38
- Lokalizacja: UK
Odświeżając temat dotychczas smakówki robiłem na 30cm miedzi plus wziernik do 3/4 wypełniony zmywakami. Brandy wychodziło wyśmienite.
Obecnie dorobiłem się 50cm rury wypełnionej zmywakami z lidla w ilości 25szt. Zastanawiam się czy dać tą wstawkę do smakówek czyli 30cm miedzi, 50cm zmywaków, wziernik 3/4 wypełniony zmywakami... Zda w ogóle to egzamin? Nie chciałbym zmarnować 100l zacieru z kukurydzy i zbóż.
Obecnie dorobiłem się 50cm rury wypełnionej zmywakami z lidla w ilości 25szt. Zastanawiam się czy dać tą wstawkę do smakówek czyli 30cm miedzi, 50cm zmywaków, wziernik 3/4 wypełniony zmywakami... Zda w ogóle to egzamin? Nie chciałbym zmarnować 100l zacieru z kukurydzy i zbóż.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Sokol_1410, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
-
- 20%
- Posty: 26
- Rejestracja: 2012-10-25, 17:38
- Lokalizacja: UK
Tak też mi się wydaję ze 30cm miedzi (mam rurę fi 66 w środku) ewentualnie 50cm miedzi styknie aż miło na smakówki bo 30 cm miedzi +50cm zmywaków to już mi pod kolumnę rektyfikacyjną podchodzi.
Mam jeszcze pytanie odnośnie zacierania. Mam plan zrobić zacier według sprawdzonych moich receptur z tym że zawsze go wyciskałem i leciałem na grzałkach w środku. Teraz chcę zatrzeć w kegu 100 i po odfermentowaniu w tym samym kegu, bez filtrowania zrobić pierwszy odpęd, oczywiście źródłem mocy będzie taboret gazowy... Nie przypali się? Chcę po prostu uniknąć tego pracochłonnego filtrowania i częściowej utraty aromatów.
Mam jeszcze pytanie odnośnie zacierania. Mam plan zrobić zacier według sprawdzonych moich receptur z tym że zawsze go wyciskałem i leciałem na grzałkach w środku. Teraz chcę zatrzeć w kegu 100 i po odfermentowaniu w tym samym kegu, bez filtrowania zrobić pierwszy odpęd, oczywiście źródłem mocy będzie taboret gazowy... Nie przypali się? Chcę po prostu uniknąć tego pracochłonnego filtrowania i częściowej utraty aromatów.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Sokol_1410, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
-
- 20%
- Posty: 26
- Rejestracja: 2012-10-25, 17:38
- Lokalizacja: UK
Czyli znów czeka mnie wyciskanie ale płaszcz na 50 kega już się robi
A jakie skutki dla finalnego produktu będzie miało takie przypalenie, kega wyczyszczę, a smród przypalenizny pójdzie w smak?
A jakie skutki dla finalnego produktu będzie miało takie przypalenie, kega wyczyszczę, a smród przypalenizny pójdzie w smak?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Sokol_1410, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 20%
- Posty: 26
- Rejestracja: 2012-10-25, 17:38
- Lokalizacja: UK
Po długiej lekturze forum miałem mętlik kompletny co kupić w celu przerobu soku jabłkowego. Stanęło na 60cm rury zasypanej pół na pół sprężynkami z Cu i KO i Aabratku od kuli. Destylat opinię zebrał pozytywne, padły nawet podejrzenia o użycie zaprawek . Teraz zabieram się za pierwsze próby zacierania.Sokol_1410 pisze: bo 30 cm miedzi +50cm zmywaków to już mi pod kolumnę rektyfikacyjną podchodzi.
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 63 gości