Smakówka na kolumnie (AAbratek) - jak lepiej?

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
sirBartek
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2017-02-25, 09:20

Post autor: sirBartek » 2017-02-27, 21:15

A może tą kolumnę - rurę miedzianą wziąć?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez sirBartek, łącznie zmieniany 1 raz.

janik
80%
80%
Posty: 429
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2017-02-27, 21:35

Można i tak, ale praktyczniejsza jest rura z KO w części wypełniona miedzią. :D
Tym bardziej jeśli kolumna będzie miała uniwersalne zastosowanie a więc destylacje i rektyfikacje.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.

dawid6011
30%
30%
Posty: 32
Rejestracja: 2014-06-03, 10:32

Post autor: dawid6011 » 2017-03-05, 11:22

Witam,

a co powiecie na.

Bufor z wypełnieniem KO 20cm w srodku + 30 cm miedzi + obniżony odbiór + 20 cm KO i chłodnica.
Czy na obniżonym bedzie lepsza smakówka niż na łapana z góry?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez dawid6011, łącznie zmieniany 1 raz.

gary1966
60%
60%
Posty: 253
Rejestracja: 2013-08-18, 16:00

Post autor: gary1966 » 2017-03-05, 12:13

Serwus,
mój "pierwszy raz" z OLM to rok 2013 i była to właśnie destylacja smakowa w podobnej konfiguracji.
Będzie dobrze, od tej pory tylko tak pracuję.

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Post autor: ogurek » 2017-03-05, 12:47

Też jestem ciekaw opinii o zastosowaniu obniżonego odbioru przy krótkiej rurze. Jakieś istotne różnice?
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

dawid6011
30%
30%
Posty: 32
Rejestracja: 2014-06-03, 10:32

Post autor: dawid6011 » 2017-03-05, 13:00

Jaką mocą grzejesz? Przy jakiej średnicy rury?
Jaką temperatute utrzymujesz?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez dawid6011, łącznie zmieniany 1 raz.

gary1966
60%
60%
Posty: 253
Rejestracja: 2013-08-18, 16:00

Post autor: gary1966 » 2017-03-05, 13:25

Rura 63,5, kocioł z płaszczem nieocieplony, moc przyłożona to 3 kW.
15 min stabilizacji, przedgon z głowicy, przejście na odbiór serca z półki do 50-55% przy zaworku odbioru max otwartym, nie szukam temperatur tzw smakowych, następnie zamknięcie OLM-a, stabilizacja i odbiór 96%.
Destylacja jednokrotna.
To, tak w wielkim skrócie, każdy operator sam empirycznie musi dojść co do konfiguracji sprzętu i prowadzenia procesu.
Fajna zabawa, ostatnio mało się w to bawię, ale w niedługim czasie czeka mnie romans z rumem.

Awatar użytkownika
sirBartek
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2017-02-25, 09:20

Post autor: sirBartek » 2017-03-08, 12:35

I znowu nowy pomysł :)
Na razie mam zamiar Kupić aabratka + katalizator (ma 20cm wypełniony miedzią).
Co jeszcze dołożyć?
1. Moduł obniżony odbiór: http://stalowkasklep.pl/obnizony-odbior ... p-636.html?
2. Kawałek kolumny np. 30cm z wypełnieniem KO?
3. Bufor wzmacniający?

P.S.
chciałbym już zamówić, aby na Wielkanoc zaserwować swoje trunki, a w dalszym ciągu mam mętlik w głowie :nie_wiem .

Awatar użytkownika
C2H6O
60%
60%
Posty: 286
Rejestracja: 2010-01-06, 21:14
Lokalizacja: RoI

Post autor: C2H6O » 2017-03-08, 14:01

Jeśli powyższe trzy punkty są alternatywą, to ja zdecydowanie wybrałbym OLM.

Awatar użytkownika
sirBartek
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2017-02-25, 09:20

Post autor: sirBartek » 2017-03-09, 09:13

Zamówienie poszło, na początek katalizator z miedzią i aabratek (zamówiłem w stalówce).
Postawię to na kegu grzanym gazowo (docelowo zbiornik z płaszczem).
Czekam na dostawę i będzie się działo :)

Awatar użytkownika
seneka
50%
50%
Posty: 193
Rejestracja: 2013-09-22, 16:20

Post autor: seneka » 2017-03-09, 19:30

Zacny konstruktor będziesz Pan zadowolony :D
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2017-03-09, 23:19

Poznałeś, czy strzelasz :?:
O ile nie pamięć nie zawodzi, wczoraj polecałeś KS-a :?:
Ten i tamten zaczyna się na "K" przynajmniej w nazwie a w efekcie końcowym to różnie bywa :wallangry .
Wyczyny KS-a opisywałem jakiś czas temu :nie_wiem
Za "Kulę" mogę poręczyć czterema łapami :mrgreen:
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2017-03-10, 19:07

zbyszko pisze:....... mogę poręczyć czterema łapami :mrgreen:
Eeeeeee to tylko wtedy, gdy dłonie robią za łapy. :wink:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbynek, łącznie zmieniany 1 raz.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Adam_741
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2016-11-03, 08:44

Re:

Post autor: Adam_741 » 2018-01-30, 11:53

amanda_ru pisze:
2013-07-23, 18:24
No i zrobione, kolumna 30cm, wypełnienie z miedzi, wszystko mniej więcej zgodnie z założonym planem - stabilizacja, odbiór kropelkowy przedgonów, grzanie zmniejszone do ok 1kW i odbiór na pełnym otwarciu w tempie ok 1L na 45 minut do 55%, cała reszta poniżej w kanał, temperatura podczas głównej destylacji rosła od 87 do 92 stopni na szczycie kolumny.



Witam, mam Aabratka 30 cm miedzi i 150 kolumna ze sprężynkami nierdzewnymi chciał bym spróbować przegonić owocówkę nastaw i mam pytanie czy patrzył pan na % kiedy przerywał Pan pędzenie czy zapach, a może smak i ile przedgonów Pan odebrał. Ja posiadam keg 50 l i przeważnie wlewam 40l.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Smakówka na kolumnie (AAbratek) - jak lepiej?

Post autor: Citizen Kane » 2018-01-30, 15:11

Tak dla informacji, ostatnie logowanie użytkownika amanda_ru to: 23 maja 2014, 2014 08:41.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości