Smakówka na kolumnie (AAbratek) - jak lepiej?

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2013-07-24, 00:10

A to sobie kolego doczytaj :twisted: .
Ale w tajemnicy powiem Ci że zaje...sty :mrgreen: .
Ostatnio zmieniony 2013-07-24, 00:50 przez zbyszko, łącznie zmieniany 1 raz.
czytam nie pytam

Durik
40%
40%
Posty: 54
Rejestracja: 2012-11-04, 09:21
Lokalizacja: Podkarpacie

Post autor: Durik » 2013-07-24, 00:16

Ale kolega tajemniczy.... :lol:

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-07-24, 18:29

Na wielkich sprężynkach miedzianych mieszanych z małymi miedzianymi przy pełnej rozdzielczości mam 94%, ale smakówki staram się robić poniżej 90%.

Sokol_1410
20%
20%
Posty: 26
Rejestracja: 2012-10-25, 17:38
Lokalizacja: UK

Post autor: Sokol_1410 » 2016-03-06, 18:35

Odświeżając temat dotychczas smakówki robiłem na 30cm miedzi plus wziernik do 3/4 wypełniony zmywakami. Brandy wychodziło wyśmienite.
Obecnie dorobiłem się 50cm rury wypełnionej zmywakami z lidla w ilości 25szt. Zastanawiam się czy dać tą wstawkę do smakówek czyli 30cm miedzi, 50cm zmywaków, wziernik 3/4 wypełniony zmywakami... Zda w ogóle to egzamin? Nie chciałbym zmarnować 100l zacieru z kukurydzy i zbóż.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Sokol_1410, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-03-06, 20:16

Ja na twoim miejscu zasypałbym miedzią tylko tą 50-tkę. I nic więcej.

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-03-06, 22:06

Właśnie dziś skończyłem z zacierem z kukurydzy. Puszczałem na 30cm miedzi i grzaniu 1,6kW z refluxem. Wyszło tak zajebiste, że nie wiem jak tego nie wypić do lata. Nie szukaj sobie roboty tylko puszczaj na tej 30cm.

Sokol_1410
20%
20%
Posty: 26
Rejestracja: 2012-10-25, 17:38
Lokalizacja: UK

Post autor: Sokol_1410 » 2016-03-06, 22:44

Tak też mi się wydaję ze 30cm miedzi (mam rurę fi 66 w środku) ewentualnie 50cm miedzi styknie aż miło na smakówki bo 30 cm miedzi +50cm zmywaków to już mi pod kolumnę rektyfikacyjną podchodzi.
Mam jeszcze pytanie odnośnie zacierania. Mam plan zrobić zacier według sprawdzonych moich receptur z tym że zawsze go wyciskałem i leciałem na grzałkach w środku. Teraz chcę zatrzeć w kegu 100 i po odfermentowaniu w tym samym kegu, bez filtrowania zrobić pierwszy odpęd, oczywiście źródłem mocy będzie taboret gazowy... Nie przypali się? Chcę po prostu uniknąć tego pracochłonnego filtrowania i częściowej utraty aromatów.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Sokol_1410, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2016-03-07, 00:22

Przypali się :wallangry
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-03-07, 00:42

^^^
Na 100%

@Sokol_1410: Odpuść sobie ten pomysł.

Sokol_1410
20%
20%
Posty: 26
Rejestracja: 2012-10-25, 17:38
Lokalizacja: UK

Post autor: Sokol_1410 » 2016-03-07, 09:14

Czyli znów czeka mnie wyciskanie :wallangry ale płaszcz na 50 kega już się robi :D
A jakie skutki dla finalnego produktu będzie miało takie przypalenie, kega wyczyszczę, a smród przypalenizny pójdzie w smak?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Sokol_1410, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2016-03-07, 09:29

A niby gdzie ma pójść :?:
Nie sądzisz chyba że zostanie w kegu?
czytam nie pytam

Sokol_1410
20%
20%
Posty: 26
Rejestracja: 2012-10-25, 17:38
Lokalizacja: UK

Post autor: Sokol_1410 » 2016-03-07, 10:42

Dzięki za informację, ostatnie 100l przerobię starą metodą a kolejne już będą w płaszczu.

Awatar użytkownika
sirBartek
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2017-02-25, 09:20

Post autor: sirBartek » 2017-02-27, 18:53

Cześć
A co myślicie żeby dołożyć jeszcze bufor wzmacniający między kegiem a tymi 30cm wypełnionymi miedzią?

Oczywiście na szczycie Aabratek :)
Ostatnio zmieniony 2017-02-27, 23:05 przez sirBartek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Post autor: ogurek » 2017-02-27, 20:16

Sokol_1410 pisze: bo 30 cm miedzi +50cm zmywaków to już mi pod kolumnę rektyfikacyjną podchodzi.
Po długiej lekturze forum miałem mętlik kompletny co kupić w celu przerobu soku jabłkowego. Stanęło na 60cm rury zasypanej pół na pół sprężynkami z Cu i KO i Aabratku od kuli. Destylat opinię zebrał pozytywne, padły nawet podejrzenia o użycie zaprawek ;). Teraz zabieram się za pierwsze próby zacierania.
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

czytam
70%
70%
Posty: 340
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Post autor: czytam » 2017-02-27, 20:28

sirBartek pisze:a co myślicie żeby dołożyć jeszcze bufor wzmacniający między kegiem a tymi 30cm wypełnionymi miedzią?
Myślę, żeby nie dokładać.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości