Zwiększenie efektywności filtrowania węglem

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Vesper
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2012-03-03, 16:07
Lokalizacja: Złomowisko

Post autor: Vesper » 2012-03-23, 20:22

Muszę przyznać, że pierwszy raz spotykam się z zagadnieniem wietrzenia alkoholu. Co jest dla mnie o tyle ważne, że mogę teraz bez obaw filtrować i dwie doby w nieszczelnym układzie :)

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2012-03-24, 08:46

Na pewno tak.

Awatar użytkownika
ryba82
101%
101%
Posty: 391
Rejestracja: 2009-11-16, 08:14

Post autor: ryba82 » 2012-03-24, 19:22

Piszecie Koledzy że węgiel "psuje" dobrą wódkę, a jeśli jeszcze raz poddamy ją procesowi rektyfikacji to posmaki które wprowadził węgiel znikną?
Albo jeszcze inaczej, która wódka waszym zdaniem będzie lepsza? Dwa razy rektyfikowana czy rektyfikowana, puszczona przez węgiel i jeszcze raz rektyfikowana. Zakładając że w obu przypadkach wódka już po pierwszej rektyfikacji będzie tak samo dobra.
Pozdrawiam.
Człowiek nie wielbłąd i napić się musi.

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2012-03-24, 22:34

Witam

Tak nieoficjalnie dowiedziałem się, że filtracją poprawia się jakość spirytusu rolniczego oczyszczanego chemicznie. Następnie produkt jest poddawany procesowi szeregowej rektyfikacji :?: Czy z chemicznego punktu widzenia węgiel może usunąć produkty chemii i innych fuzli.

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2012-03-25, 01:23

@TeddyBeers

Mam identyczne odczucia co do twojego przeprowadzonego testu.

Chciałbym napisać jeszcze coś. A oto rysunki:

Obrazek

Alkohol przepływając przez węgiel musi to robić z bardzo małą prędkością. Według mnie lepiej stosować filtry z krótkiej lecz o dużym Fi rury. Jeżeli mamy wąską a długą rurę alkohol wybierze najłatwiejszą (nie wymagającą oporów) drogę, a jak wiadomo im wężej tym większa prędkość i omijanie celu jakim jest granulek węgla. Stosując duże średnice rury, alkohol (przy takiej samej prędkości odbioru) bez problemu, swobodnie wpłynie nam w strukturę węgla i pozostawi w nim cięższe frakcje. Niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę.
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2012-03-25, 03:15

Magasie. Też mi się wydawało, że długa i wąska lepiej przejmie syfki ponieważ destylat będzie pokonywał większą odległość. Dwa lata temu filtrując na rurze (fi 50x1,5m) 4krople na sekundę i nic to nie dało, po miesiącu, 1 kropla na 2 sekundy, efekt powalający na kolana (zbiornik filtra zalany śmierdzioszką), nikt nie zaprzeczy, im wolniej tym lepiej. Teraz jak już nabrałem wprawy to wódka po trzech rektyfikacjach jest cudowna, jednak mam wrażenie że po węglu była znacznie łagodniejsza. Może w nastawie są związki organiczne o większej budowie cząsteczek które parują wraz z alkoholem i podczas procesu nie idzie ich się pozbyć a węgiel je bez problemu przechwyci.
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

zastępcaczłonka
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2012-02-27, 13:26

Post autor: zastępcaczłonka » 2012-03-25, 12:40

Być może było to wcześniej, jeśli tak, to sorry...

Filtr powinien być długości co najmniej 150cm i średnicy minimum 38mm. Mniejsza średnica powoduje, że alkohol ułatwia sobie sprawę i spływa po ściankach. Nie wolno również dopuścić, żeby w materiale filtrującym znajdowało się powietrze. Powoduje to utworzenie się swego rodzaju tuneli, którymi alkohol przeleci nieprzefiltrowany. Węgiel najpierw zatem należy przelać wodą i w momencie, gdy lustro wody zbliży się już bardzo do powierzchni węgla wlewać alkohol, który chcemy przefiltrować.

Ktoś niedawano pisał również o zaskakująco słabym efekcie jaki przyniosło drugie filtrowanie tego samego alkoholu tym samym węglem. Spowodowane jest to tym, że część zanieczyszczeń absorbowana jest nie przez pory, ale już na nieregularnej i chropowatej powierzchni węgla. Jeśli na powierzchnię węgla trafi zanieczyszczenie o wyższej temperaturze wrzenia jest ono w stanie "wybić" z niej wcześniej osadzone o niższej temperaturze wrzenia. Dlatego właśnie alkoholu nie filtruje się przez tę samą rurę dwukrotnie. Dlatego też dobrze mieć te minimum 150cm (dla wody wystarczy 5-10cm). Ale jak już zostało powiedziane ważniejsza jest szerokość. Poniżej 38mm szkoda nakładu pracy, bo efekt będzie żaden, ewentualnie niezadowalający.

Węgiel najpierw zalewamy gorącą lub wrzącą wodą i mocno mieszamy. Proces ten powtarza się 4-5 razy, za każdym razem oddzielając wypływające na powierzchnię zanieczyszczenia poprodukcyjne. Potem węgiel trzeba zostawić na 24h, żeby jak najmocniej nasiąknął wodą. Po kolejnym zalaniu gorącą wodą, wymieszaniu i odlaniu nadmiaru wody do rury przyczepiamy 2-3 filtry papierowe i wypełniamy ją ciepłą wodą. Wsypujemy wtedy mokry węgiel w taki sposób, żeby cały czas pozostawał w wodzie. Postukujemy rurą i upewniamy się, że węgiel prawidłowo się osadził i upakował. Przez taki filtr przepuszczamy 2-5 litrów wody i - jak już wcześniej pisałem - w odpowiednim momencie dolewamy alkoholu (42%-50%). Na koniec przez rurę przepuszczamy litr wody, który wypłucze pozostały w filtrze alkohol.

Awatar użytkownika
TeddyBeers
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
Lokalizacja: UK

Post autor: TeddyBeers » 2012-03-25, 12:45

Panowie.
Jak tylko wodka sie przezre, to zrobie konkretne porownanie.
Mam wodke ktora ma okolo miesiac, 2 rektyfikacje, bez wegla, czy czegokolwiek innego, robiona z bardzo podobnego nastawu, jak ta ktora poddalem filtracji.
Jak tylko ta ktora poddalem rektyfikacji-filtracji-rektyfikacji dojdzie to porownam.
Jak na chwile obecna filtrowana na weglu wygrywa, ale ciagle czuc swiezyzne.



Wedlug pdf od gert strand (ten ktory przetlumaczyl CK) filtr musi miec wiecej niz 38mm srednicy, ze wzgledu na efekt sciankowy (czemu akurat 38mm cHGW).
Gdzies tam chyba tez cos bylo na temat wysokosci. Jak dobrze pamietam to 150cm+

[ Dodano: 2012-03-25, 11:47 ]
Widze, ze zastępcaczłonka (skad taki nick ????) juz mnie uprzedzil w odpowiedzi
Aabratek, V=50l, ø76mm, H=150cm, sprężynki by karp55, P=4.1kW, 4m karbowanej DN16

zastępcaczłonka
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2012-02-27, 13:26

Post autor: zastępcaczłonka » 2012-03-25, 14:05

To z anegdoty mistrza Stefana Kisielewskiego. Myślałem, że powszechnie znanej. Tymczasem na tym forum pełnych pruderyjnych dżentelmenów nick mój zdążył już wcześniej wywołać niemałe pąsy rodem z piątej klasy podstawówki.

Awatar użytkownika
bwie.
70%
70%
Posty: 304
Rejestracja: 2009-10-09, 13:59
Lokalizacja: 52.153°N, 21.038°E

Post autor: bwie. » 2012-03-25, 14:12

zastępcaczłonka pisze:Mniejsza średnica powoduje, że alkohol ułatwia sobie sprawę i spływa po ściankach. Nie wolno również dopuścić, żeby w materiale filtrującym znajdowało się powietrze. Powoduje to utworzenie się swego rodzaju tuneli, którymi alkohol przeleci nieprzefiltrowany
Dlatego też powinno się zasilać filtr od dołu i odbierać przefiltrowany produkt z góry - grawitacja nam pomaga :mrgreen:
pozdr.
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.

Awatar użytkownika
TeddyBeers
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
Lokalizacja: UK

Post autor: TeddyBeers » 2012-03-25, 14:51

Tak jak podejrzewalem, wegiel ktorym potraktowalem 50l zaabsorbowal ogromne ilosci pogonow.

Wygrzewam go wlasnie w piekarniku. Juz 1.5 godziny, a smierdzi tragicznie.
Normalnie masakra. Wszystkie okna pootwierane, a smrod ciagle czuc w calym domu.
Aabratek, V=50l, ø76mm, H=150cm, sprężynki by karp55, P=4.1kW, 4m karbowanej DN16

zastępcaczłonka
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2012-02-27, 13:26

Post autor: zastępcaczłonka » 2012-03-25, 19:07

Oczywiście, służe pomocą!

zastępca członka

Vesper
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2012-03-03, 16:07
Lokalizacja: Złomowisko

Post autor: Vesper » 2012-03-30, 19:39

@starowar

Planuję zrobić w najbliższych dniach większy zakup u Ciebie na moje gorzelniczo/winiarskie potrzeby i mam pytanie:

Który z dostępnych u Ciebie węgli aktywnych polecasz najbardziej?


Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2012-04-01, 14:03


Vesper
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2012-03-03, 16:07
Lokalizacja: Złomowisko

Post autor: Vesper » 2012-04-02, 22:47

Właśnie poza polecanym węglem i innymi produktami zamówiłem także 4m wężyka silikonowego do Kolumny i Filtru. Nie przyszło mi do głowy pytać o jakość i mam nadzieję, że nie było to z mojej strony nieroztropne.

Pozdrawiam.
"Nie mają oni winogron, ale posiadają wiele miodu, z którego sporządzają wino i tym podobne napoje." Opis krainy Słowian, Perska relacja anonimowa, Hudud al-alam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 82 gości