Zwiększenie efektywności filtrowania węglem
Re: filtrowanie
Popieram filtrowaniedegustator pisze:[...]wpakowałem to do rury fi 38 o dł ok 190 cm[...]
rur ci u mnie zawsze był dostatek wystarczyło skręcić [...]
Do tej pory używałem szklanej rury fi 1cm i długości 1m, z kurkiem na spodzie i chciałbym to zmienić.
Z czego zrobić rurkę 4-6cm i długości 100-150cm?
Nie mam konceptu czego użyć...
Szkło, stal? Gdzie toto nabyć drogą kupna?
Irko
Witam
Tak jak napisałeś i stal i szkło jest dobre. Tylko szkło jest delikatne. Adresy dealerów stali znajdziesz Tutaj a wszystko o szkle Tu.
Niektórzy bawię się jeszcze w tworzywa sztuczne, jednak ja mam zaufanie tylko do HDPE, LDPE (polietylen) i PP (polipropylen).
Wybierz sobie odpowiedni kawał rury, na dole zamocuj sitko albo jednego zmywaka i zaworek KO i masz gotowy zestaw do napełnienia węglem.
Pozdrawiam
adwokat
Tak jak napisałeś i stal i szkło jest dobre. Tylko szkło jest delikatne. Adresy dealerów stali znajdziesz Tutaj a wszystko o szkle Tu.
Niektórzy bawię się jeszcze w tworzywa sztuczne, jednak ja mam zaufanie tylko do HDPE, LDPE (polietylen) i PP (polipropylen).
Wybierz sobie odpowiedni kawał rury, na dole zamocuj sitko albo jednego zmywaka i zaworek KO i masz gotowy zestaw do napełnienia węglem.
Pozdrawiam
adwokat
Witam,
Mimo iż wytwarzaniem alkoholi w domowych warunkach trudnię się już od kilku lat, a kolumnę mam ponad 1,5 roku nigdy nie filtrowałem alkoholu węglem aktywowanym. Postanowiłem to jednak zmienić. Mam więc pytanie do bardziej doświadczonych kolegów.
Pierwszy raz puszczam bez refluksów więc surówkę mam dosyć zanieczyszczoną. Dopiero za drugim razem surówkę poddaję rektyfikacji. Dlatego wolałbym przepuszczać przez węgiel już rektyfikowany alkohol. Filtrowanie węglem jest efektywniejsze jeśli przepuścimy rozcięczony alkohol. Ja wolałbym jednak tego uniknąć. Czy przepuszczenie spirytusu 90-95% jest dużo mniej efektywne?
Mimo iż wytwarzaniem alkoholi w domowych warunkach trudnię się już od kilku lat, a kolumnę mam ponad 1,5 roku nigdy nie filtrowałem alkoholu węglem aktywowanym. Postanowiłem to jednak zmienić. Mam więc pytanie do bardziej doświadczonych kolegów.
Pierwszy raz puszczam bez refluksów więc surówkę mam dosyć zanieczyszczoną. Dopiero za drugim razem surówkę poddaję rektyfikacji. Dlatego wolałbym przepuszczać przez węgiel już rektyfikowany alkohol. Filtrowanie węglem jest efektywniejsze jeśli przepuścimy rozcięczony alkohol. Ja wolałbym jednak tego uniknąć. Czy przepuszczenie spirytusu 90-95% jest dużo mniej efektywne?
zwiększenie efektywności foltrowania
Do Amator
Kupując węgiel w hurtowni zawsze dostawałem na niego certyfikat i w jednym z punktów jest takie zdanie,obróbka może być przeprowadzona przy zawartości alkoholu do 55% obj.
pozdrawiam Excel.
Kupując węgiel w hurtowni zawsze dostawałem na niego certyfikat i w jednym z punktów jest takie zdanie,obróbka może być przeprowadzona przy zawartości alkoholu do 55% obj.
pozdrawiam Excel.
@amator
Zadałeś pytanie na które odpowiedź jest bardzo rozległa i skomplikowana. Zastosowanie węgla do naszych celów opiera się na procesie adsorpcji, „zatrzymywanie” na powierzchni niektórych substancji zachodzi do pewnego momentu to jest do momentu „wysycenia” powierzchni. Proces adsorpcji zależy od wielu czynników, w tym także od stężenia substancji adsorbowanych a także od stężenia rozpuszczalnika(u nas etanol).W układzie bardzo stężonego etanolu zmieniania się charakter oddziaływań powierzchni węgla i substancji zatrzymywanych. W układzie takim będą adsorbowane inne substancje a niżeli w roztworze 50%, niektóre substancje przejdą przez węgiel wcale nie zatrzymane tak jak etanol. Jednak nie zakładajmy że nie da się oczyścić spirytu 90-95% trzeba tylko dobrać odpowiedni węgiel. Widziałem gdzieś w sieci firmę produkującą węgle która posiada laboratoriom które pomaga dobrać odpowiedni węgiel do procesu, muszę poszukać to dam linka.Spytam jednak jeszcze raz czy spowodowane jest to gwałtownym spadkiem efektywności, czy innymi czynnikami? Czytałem gdzieś że jak ktoś przepuścił spiryt przez kolumnę filtracyjną to ta mu się rozgrzała
- degustator
- 40%
- Posty: 67
- Rejestracja: 2006-07-14, 08:27
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Witam!
Jeżeli chodzi o rodzaj materiału na rurę filtra to zdecydowanie polecam stal KO (można wykorzystać kolumnę) a to z tej przyczyny, że w trakcie układania węgla w rurze należy ją dość intensywnie opukiwać aby węgiel ułożył się i nie pozostały wolne przestrzenie poprzez które etanol mógłby przepływać unikając filtrowania.
Jeżeli chodzi o rodzaj materiału na rurę filtra to zdecydowanie polecam stal KO (można wykorzystać kolumnę) a to z tej przyczyny, że w trakcie układania węgla w rurze należy ją dość intensywnie opukiwać aby węgiel ułożył się i nie pozostały wolne przestrzenie poprzez które etanol mógłby przepływać unikając filtrowania.
degustator
________________________________________
Doświadczenie powiększa naszą mądrość nie zmniejsza jednak naszej głupoty.
________________________________________
Doświadczenie powiększa naszą mądrość nie zmniejsza jednak naszej głupoty.
@inżynier
Konkretnej wiedzy nie mam, ale też słyszałem, że dużo.
Myślę, że zależy od tego jaki alkohol (bardziej lub mniej zanieczyszczony) filtrujemy i z jaką prędkością.
Dla mnie jedynym wykładnikiem konieczności regenerowania węgla jest efekt końcowy. Dopóki wszystko jest OK, to nie ma potrzeby regenerowania węgla.
pzdr
Konkretnej wiedzy nie mam, ale też słyszałem, że dużo.
Myślę, że zależy od tego jaki alkohol (bardziej lub mniej zanieczyszczony) filtrujemy i z jaką prędkością.
Dla mnie jedynym wykładnikiem konieczności regenerowania węgla jest efekt końcowy. Dopóki wszystko jest OK, to nie ma potrzeby regenerowania węgla.
pzdr
Wegiel aktywny
Ja to robie tak, do gotowego produktu 40-50% wsypuje ok. 25g. węgla, stoi to 1 dzień, i potem to wszystko odzielam. Ale nie do końca jestem pewny, bo po tej czynności suszę ten węgel i używam go powtórnie,- czy słusznie? Albo powinienem za każdym razem uyć nowego węgla?
[ Dodano: 2007-04-21, 16:36 ]
te 25g. to na 5 litrów
[ Dodano: 2007-04-21, 16:36 ]
te 25g. to na 5 litrów
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 26 gości