Tabele, wykresy, instrukcje itp.

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-02-01, 23:31

Wydajność spirytusu z różnych surowców
Załączniki
wydajnosc.jpg

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-02-01, 23:52

Średnia zawartość skrobi w najbardziej powszechnych surowcach gorzelniczych
Załączniki
skrobia.jpg
skrobia.jpg (8.16 KiB) Przejrzano 17220 razy

Awatar użytkownika
kopytoszczak
60%
60%
Posty: 232
Rejestracja: 2016-01-11, 11:33

Post autor: kopytoszczak » 2016-11-16, 13:04

A ja skleciłem taką tabelkę, z różnych tabelek na tym forum i trochę od siebie, może się komuś przyda.
Załączniki
Tabela odbioru1.gif
tabela
(150.79 KiB) Pobrany 1591 razy

voytecw
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2016-11-17, 11:23

Tabele do cukrówek

Post autor: voytecw » 2016-11-27, 23:47

Ja z kolei popełniłem taką tabelę, myślę że przydatną dla sporządzania/przeliczania nastawów cukrowych. Na jej podstawie zrobiłem również wykresy - czasem lepiej obejrzeć rysunek niż "trawić" suche liczby. Mam nadzieję, że komuś się to przyda. Wykresy dla wody mogę również zamieścić z podziałem na przedziały (dla większej czytelności), ale nie chcę spamować, więc czekam na ewentualne zapotrzebowanie.
Załączniki
Balling - woda.jpg
woda w funkcji Blg
Balling - cukier.jpg
cukier w funkcji Blg
Balling - gęstość.jpg
gęstość w funkcji Blg
Balling - alkohol.jpg
alkohol w funkcji Blg
Balling - tabela.jpg
Tabela przeliczeń stopni Ballinga

yoyo
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2014-09-24, 23:33

Post autor: yoyo » 2016-12-17, 00:00

http://www.bimber.info/forum/download.php?id=8830

Tak sobie patrzyłem i coś mi się dane z tej tabelki kupy nie trzymają.
Do nastawu na 20 % 456g cukru w litrze, czy plus litr wody?

voytecw
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2016-11-17, 11:23

Post autor: voytecw » 2016-12-17, 11:09

yoyo pisze:Tak sobie patrzyłem i coś mi się dane z tej tabelki kupy nie trzymają.
Do nastawu na 20 % 456g cukru w litrze, czy plus litr wody?
Tak jak w nagłówku tabeli - kilogramy cukru na litr roztworu (czyli objętość całości, po rozpuszczeniu cukru).

yoyo
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2014-09-24, 23:33

Post autor: yoyo » 2016-12-17, 11:35

To dalej mi nie pasuje...
według tej tabeli na litr roztworu na 20,30% (33Blg) potrzeba 508g cukru...
a według moich obliczeń 20*17*1=340 to na litr roztworu na 20.30% trzeba 340g cukru

Awatar użytkownika
Interceptor
50%
50%
Posty: 181
Rejestracja: 2016-11-24, 01:10

Post autor: Interceptor » 2016-12-17, 12:00

yoyo

Musisz pamiętać o gęstości. 1kg cukru + 1kg wody to nie jest 2L roztworu. To jest 1,63 L

Tutaj masz jeszcze jedną tabelkę gęstości roztworu wody z sacharozą w %.
Załączniki
111111111212.jpg
Ostatnio zmieniony 2016-12-18, 12:48 przez Interceptor, łącznie zmieniany 1 raz.

yoyo
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2014-09-24, 23:33

Post autor: yoyo » 2016-12-17, 21:57

Tak tylko tam jest napisane w kolumnie cukier na litr roztworu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez yoyo, łącznie zmieniany 1 raz.

andrzejg11
90%
90%
Posty: 771
Rejestracja: 2009-03-03, 18:32

Re: Tabele, wykresy, instrukcje itp.

Post autor: andrzejg11 » 2018-03-16, 14:41

Cześć
Poszukuję tabeli stężenia objętościowego (i/lub wagowego i/lub molowego) mieszaniny etanol-wodna w zależności od temperatury wrzenia.
Zazwyczaj date takie dostępne są są jako zależność tempr. wrzenia od stężenia. Tu chodzi o zależność odwrotną.
W szczególności chodzi mi o dokładne wartości ww. stężeń dla temperatur wrzenia od 80-99.5 stopnia co 0.5 stopnia, a więc stężeń dla temperatur wrzenia równych dokładnie 80.00, 80.50, 81.00... 90.00,90.50.91.00 itd. aż do 100 stopni.
Może ktoś pomóc?
W kolumnie znajdują się półki, a reszta jest opinią.
pozdrawiam - andrzejg11

Awatar użytkownika
kmarian
60%
60%
Posty: 242
Rejestracja: 2017-01-27, 21:14
Lokalizacja: Beskid Niski

Re: Tabele, wykresy, instrukcje itp.

Post autor: kmarian » 2018-03-16, 17:36

Takie coś może być? Jakość kiepska, nie byłem w stanie lepszego wkleić.
Załączniki
Temp.jpg

andrzejg11
90%
90%
Posty: 771
Rejestracja: 2009-03-03, 18:32

Re: Tabele, wykresy, instrukcje itp.

Post autor: andrzejg11 » 2018-03-16, 19:42

Dzięki
Lecz nie do końca to jest to, co potrzebuję.
Zależy mi aby mieć dokładne wartości stężeń dla wartości temperatur wrzenia równych wartościom całkowitym i ewentualnie połówkowym
w takiej postaci:

T.wrzenia
mieszaniny
-----------------------------
od 80.00 stopni
........
91.0 stopni | -stężenie
91.5 stopni | -stężenie
92.0 stopni | -stężenie
92.5 stopni | -stężenie
.... itd do 100 stopni

Oczywiście mile widziane będą wartości pośrednie
W każdym razie dzięki , skomponuję tą tabelę z tymi, które już posiadam i ewentualnie będę wyliczał aproksymacje.
No i ponawiam prośbę do Kolegów
W kolumnie znajdują się półki, a reszta jest opinią.
pozdrawiam - andrzejg11

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Tabele, wykresy, instrukcje itp.

Post autor: laurentp » 2018-03-16, 21:16

No ja się oparłem na "tabeli Akasa" co 1*C w zakresie 83*C-100*C.
A pomiędzy aproksymacja prostą.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

Awatar użytkownika
kmarian
60%
60%
Posty: 242
Rejestracja: 2017-01-27, 21:14
Lokalizacja: Beskid Niski

Re: Tabele, wykresy, instrukcje itp.

Post autor: kmarian » 2018-03-17, 13:52

A to by nie było? Jest od 79,4 stopni C i dodatkowo w tym wątku. Skrócona wersja co 1/2 stopnia w własnym zakresie.
viewtopic.php?p=132962#p132962

jowkon
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2017-07-20, 00:16

Re: Tabele, wykresy, instrukcje itp.

Post autor: jowkon » 2021-03-15, 12:12

Angel's Share w zaleznosci od rozmiaru beczki.
Straty objetosci i stezenia.
Załączniki
Screen Shot 2021-03-15 at 10.46.02.png
Screen Shot 2021-03-15 at 10.44.15.png

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości