Alembik miedziany- opinie i jak czyścić?

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
palecx
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2012-09-17, 12:26

Alembik miedziany- opinie i jak czyścić?

Post autor: palecx » 2013-12-31, 13:44

Ostatnio modne w sklepach są alembiki portugalskie czy innej narodowości i to od jakiegoś czasu. Zastanawiam się czy ktoś już korzysta? Jak się to-to sprawdza? jakie wady/zalety? U nas jednak króluje kwaśna stal, a w większości "ciepłych" krajów (Grecja, Arabskie, Gruzja no i Szkocja też), jednak do owocówek stosują miedź. Przeglądałem ostatnio "internety" szukając sprzętu greckiego - tam nawet w domowych nieprofesjonalnych warunkach wykorzystują miedź i to na piecach opalanych drewnem :) znalazłem producenta myślę że jest ich wielu, macie jakieś doświadczenia/namiary?
2) jak już mamy miedź to jak ją czyścić, szczególnie chłodnicę?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez palecx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 261
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2013-12-31, 17:30

Woda utleniona plus kwasek cytynowy.

gość69
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2010-09-13, 09:53
Lokalizacja: znikąd

Post autor: gość69 » 2013-12-31, 21:18

Jeszcze do tego ciepła woda i działa cuda, miedź czyści się w kilkanaście sekund.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6093
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-12-31, 22:42

Duże elementy często czyszczę ręcznie, zmywak cyk, cyk, parę sekund i czyste, potem wodą spłuczę.

palecx
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2012-09-17, 12:26

Post autor: palecx » 2014-01-01, 21:21

Super. Dzięki :-) A używa ktoś takiego całego w Cu?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez palecx, łącznie zmieniany 1 raz.

SIVEK
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2013-12-20, 14:12

Post autor: SIVEK » 2014-01-04, 19:44

Musisz pooglądać filmiki i fora amerykańskie, tam prawie wszystko w miedzi robią, tak na mniejszą jak i na skale przemysłowa, wiec chyba nie robili by sobie pod górkę jeśli by to nie miało wpływu na efekt końcowy produktu, a i z czyszczeniem nie może być problemu, bo raczej nie możliwe, żeby wszystko wyłączali na tydzień żeby wyczyścić :) Kwestia tylko, co chcesz osiągnąć, jak obojętne co, byle sponiewierało, to szkoda kasy :) jak zwracasz uwagę na walory smakowe i zapachowe, miedź jak najbardziej warta przemyślenia, nawet, jak raz do roku przyjdzie ci wszystko wymyć :)

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6093
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-01-05, 00:05

SIVEK pisze: miedź jak najbardziej warta przemyślenia, nawet, jak raz do roku przyjdzie ci wszystko wymyć :)
Jak się raz do roku pędzi to się zgodzę, powinni się tu raczej wypowiadać koledzy co mają miedziane kolumny, albo chociaż skraplacze :wink:

maria-n
100%
100%
Posty: 1249
Rejestracja: 2008-07-15, 14:52

Post autor: maria-n » 2014-01-05, 00:16

Odpowiada ten, co ma skraplacz z Cu. Nie mam z nim, żadnego kłopotu. Po prostu nie czyszczę, bo nie widzę potrzeby. Nic się na nim nie odkłada takiego, co miałoby samo spaść. Jest cały czas "jadalny". Zauważyłem tylko, że różnie z tą czystością bywa. Raz jest czyściejszy do połowy długości, innym razem cały jednakowego koloru. To według mnie przemawia za tym, że trochę Cu w kolumnie warto mieć. Gdyby się z nastawu, ba, z drugiego przebiegu, nie wytrącało, nie byłoby zmian koloru skraplacza.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6093
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-01-05, 00:33

Mam tak samo, też nie widzę potrzeby by go czyścić, ale gdy jadę na krótkiej rurze bez wypełnienia smakówki, by je zagęścić do drugiego puszczenia, to czubek skraplacza jest czarny, tak czarny, że aż oleisty, brudzący. Z lenistwa go nie wytrawiałem tylko zmywakiem podczyszczam, minutę może to trwa, wiem że w środku nie dojdę, ale do drugiej destylacji mam sprężynki miedziane i wtedy mam już wszystko wytrawione. Wracając do zmian koloru, to wytrawione sprężynki miedziane, takie lśniące na maxa, potrafią zmienić kolor na całkiem inny już po przepłukaniu wodą.
Ostatnio zmieniony 2014-01-05, 14:27 przez magas, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
zdzichu
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2013-01-21, 22:53

Post autor: zdzichu » 2014-01-05, 08:29

Magas raz piszesz, że czyścisz ręcznie i masz czyste, innym razem, że tylko po wierzchu i jest ok. A na końcu, ze nie widzisz potrzeby.
Trochę mi to miesza w głowie.
To w końcu czyścimy, czy nie ma takiej potrzeby?
"...cogito ergo sum..."

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6093
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-01-05, 22:25

zdzichu pisze:Magas raz piszesz, że czyścisz ręcznie i masz czyste, innym razem, że tylko po wierzchu i jest ok.
Gdy czyści się ręcznie miedzianą kolumnę w środku, ale tylko po wierzchu ( :mrgreen: ), to można uznać, że jest wyczyszczona czyż nie i nie ma potrzeby trawienia, ze skraplaczem to już inna bajka, czyszczę zmywakiem z wierzchu i ile się uda w środku, ale tu czysta nie będzie, trawienie jest dokładniejsze, wypełnienie można tylko trawić, gdybym miał możliwość wszystko czyścić zmywakiem nic bym nie trawił. By uprzedzić pytanie przez twoje alter ego, gdy destyluje się na długiej rurze cukrówkę, to nie ma potrzeby trawienia skraplacza, nie czyściłem go bardzo długo gdy kupiłem kolumnę, zmieniał różnie kolor, Jorg mi uświadomił, że to się trawi, ale w smaku różnicy nie było. Tak naprawdę to mało wiemy o miedzi, dlatego chciałem poczytać co mają do powiedzenia koledzy co używają miedzianych kolumn, nie ci co powielają informacje, które przeczytali na forum. Każdemu się wydaje, ale tylko wydaje, że już o miedzi wie wszystko, katalizator, bla, bal, trawienie to, tak i tak, ale gdy nagle zacznie płukać po procesie smakówek krótką rurę wypełnioną miedzią i woda, która powinna być czysta leci żółta wtedy zaczyna się wszystko odnowa, czy wolno miedź traktować samym kwasem, czy spłuczę wodą miedziany, czy może jednak konieczny jest po kwasie perhydrol, ale po perhydrolu często ma gorszy kolor niż po samym kwasie, to może włożę później do kwasu i znów lśni, a co z miedzianami, które po kwasie, a może dać u góry troszkę sprężynek z kwasiaka :mrgreen: .

Awatar użytkownika
zdzichu
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2013-01-21, 22:53

Post autor: zdzichu » 2014-01-05, 23:28

Wow - ale adrenalina. Zdanie na 9 linijek.
Magas nie bierz sobie tego tak do siebie. Ja tylko zadałem to pytanie czytając różniące się informacje i licząc, że dowiem się czegoś nowego poza powielaniem informacji.
Ja z kolei widząc, że miedź pokrywa się nalotem to ją po prostu czyszczę. I staram się robić to dokładnie. Pamiętam ze szkoły, ze miedź pokrywa się związkami blokując dalszy dostęp środowiska zewnętrznego. Tracąc prawdopodobnie w ten sposób właściwości katalityczne. I to jest najważniejszy powód jej czyszczenia. Bo, że miedź ma dobroczynny wpływ na destylat to przekonałem się o tym osobiście. I to nie jest powielanie informacji.
Do mycia używam myjki ultradźwiękowej. Nic żółtego mi po tym nie leci. A miedzi powraca pierwotny kolor.
"...cogito ergo sum..."

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6093
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-01-06, 00:12

Jak alembik wsadzić w myjkę oto jest pytanie, jak chcesz coś nowego to poczytaj o furfurolu, który też ma związek z miedzią, ale to do innego tematu, bo związek pośredni.

Awatar użytkownika
zdzichu
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2013-01-21, 22:53

Post autor: zdzichu » 2014-01-06, 07:28

A teraz na wierzch wypłynął furfural :!: Czytałem, czytałem - tylko nie bardzo rozumiem jak to ma sie do naszego sprzętu/ Może przełożyłbyś to na chłopski język?
No to w końcu jak traktować tę miedż żeby była zdatna w 100% do naszych celów :?:
Faktycznie - lekki offtop się zrobił... Ale chyba ma związek z konserwacją? Nawet alembików.
"...cogito ergo sum..."

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6093
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-01-06, 11:13

Co można czyścić mechanicznie to czyszczę mechanicznie, a co trzeba trawić, trawię kwasem fosforowym z wodą, potem perhydrol.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: karol1410 i 1 gość