Alembik miedziany- opinie i jak czyścić?

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
palecx
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2012-09-17, 12:26

Post autor: palecx » 2014-01-06, 17:58

Dzięki za podjęcie tematu :-) Na co dzień mam Aabratka, a chciałem się pobawić w smakówki i tradycyjne tematy typu ouzo. Właśnie problem z czyszczeniem zaczyna się tam, gdzie nie ma dostępu: chłodnica i szyjka alembika, a wiem, że po dłuższym użytkowaniu robi się syf i psuje smak - dziadkowy sprzęt mi się przypomina. Nigdy go nie czyścił i efekty były słabe.

[ Dodano: 2014-01-07, 19:45 ]
magas37 pisze: trawię kwasem fosforowym z wodą, potem perhydrol.
Jakie rozcieńczenie kwasu?Jak długo ? Skąd kwas wreszcie?:>
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez palecx, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości