Rektyfikacja - produkcji burbonu

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
opu
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2012-12-15, 10:29

Rektyfikacja - produkcji burbonu

Post autor: opu » 2014-01-26, 11:34

Chciał bym wiedzieć czy jest sens podejmować się wytworzenia burbonu po przez rektyfikacje a nie metodę pot-still. Czy przy rektyfikacji zostanie słodki posmak kukurydzy czy zginie on w czasie tego procesu. Wiem że jeśli chcemy zachować aromat i smak najlepszy jest do tego pot-still. Ja jednak posiadam machinę z kolumną 120cm wypełnioną druciakami. zastanawiam się czy warto bawić się w zacieranie kukurydzy itp. jeśli nie zostanie nawet aromat po całym procesie. Czy ten słodki posmak burbonu jest nadawany podczas zacierania i fermentacji czy to dodatek karmelu w fazie końcowej?

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2014-01-26, 12:27

Kukurydza po destylacji prostej pozostawia właśnie takie wrażenie słodyczy.

amanda_ru
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2012-05-14, 11:20

Post autor: amanda_ru » 2014-01-27, 08:29

Prowadź proces z pełnym odbiorem a jego prędkość reguluj mocą grzania i będziesz miał wynik jak z pot stilla.

Tomasek
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2013-09-22, 10:43

Post autor: Tomasek » 2014-01-27, 16:36

Bardzo błędne stwierdzenie. Do pot stila dodając jedna czy odpowiednio więcej półek uzyskuje się większa moc, ale jednocześnie traci się pewne smaki i zapachy. Jest to bardzo złożony proces. Np kształt głowy alembiku ma istotny wpływ na smak whisky czy tez innych destylatów.

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2014-01-27, 18:21

@amanda_ru
Dobrze gadasz. Ja bym dodał jeszcze, że początek i końcówkę zrobić z pełnym wykorzystaniem kolumny, a serce pojechać bez refluxu ze zmniejszonym grzaniem.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez inżynier, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam - inżynier

Tomasek
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2013-09-22, 10:43

Post autor: Tomasek » 2014-01-27, 19:49

Czy to autorski odbiór smakówiek? A może jakieś pozycje z literatury potwierdzające ten sposób?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-01-27, 20:48

Pytanie tylko jaki destylat chce uzyskać, bo rektyfikacja jak napisał z posmakiem słodyczy, to mi się kojarzy jakby chciał jechać na bardzo wysoki%, a jeśli liczy, że zrobi czystą 96% z lekkim posmakiem słodyczy, może się przeliczyć. Nigdy nie robiłem, ale zbyszko i bnp przerobili dużo kukurydzy na spirytus i nie byli zachwyceni czystą kukurydzianą.

[ Dodano: 2014-01-27, 20:54 ]
Z drugiej strony przecież może z kolumną robić co chce, czystą, burbon, jak burbon nie wyjdzie to puści raz jeszcze, ważne jest by robić kilka procesów i wykorzystywać to dobro, które niesie ze sobą wykorzystanie odwaru do kolejnej fermentacji.

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2014-01-27, 20:56

@Magas, za słodki posmak odpowiedzialny jest resztkowy glikol, kolumna go spokojnie przepuszcza. Poznanie możliwości kolumny jest podstawą destylacji, niektórzy koledzy mają krótkie kolumny do smakówek, a ja "długość" kolumny reguluję refluxem. Przy testach porównawczych mogę stwierdzić, że mój destylat jest pozbawiony syfów lekkich i ciężkich, a smak i zapach owocu zostaje niczym nie tłumiony (destyluję 3 razy), no właśnie, jak raz zbytnio oczyściłem, to wlałem z powrotem wszystko do kega i pojechałem jeszcze raz.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez inżynier, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam - inżynier

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-01-27, 21:02

Nigdy nie robiłem kukurydzy, ale czytając opracowania, jakieś artykuły, ciągle natykam się na tekst, że bez wykorzystania przy kukurydzy odwaru z poprzedniej destylacji do fermentacji, słodycz nie wyjdzie taka jaką oczekujemy.

Tomasek
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2013-09-22, 10:43

Post autor: Tomasek » 2014-01-27, 21:17

@opu nie ma uniwersalnego sposobu na zrobieniu burbony, a tym bardziej naukowego opisu. Jest to tak złożony proces, począwszy od składników, a skończywszy na leżakowaniu.
Pewnie , że możesz jechać bez refluksu na pełnym wypełnieniu, jak tez wyjąć cześć wypełnienia, lub nawet zostawiając dosłownie 2-3 zmywaki w całej rurze. Podstawa to nie przeciągnąć procentów i temperatury w zbiorniku.

[ Dodano: 2014-01-27, 21:31 ]
@inżynier napisał
niektórzy koledzy mają krótkie kolumny do smakówek, a ja "długość" kolumny reguluję refluxem
.
i daję taki sam efekt smakowy i procentowy?

Czyli z długiej rury powiedzmy 150 cm wypełnionej sprężynkami, regulujac refluksem uzyskam to samo co z 50cm rury wypełnionej miedzią? :abaras

Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Post autor: lech.zywiec » 2014-01-27, 21:31

inżynier pisze:Poznanie możliwości kolumny jest podstawą destylacji, niektórzy koledzy mają krótkie kolumny do smakówek, a ja "długość" kolumny reguluję refluxem. Przy testach porównawczych mogę stwierdzić, że mój destylat jest pozbawiony syfów lekkich i ciężkich, a smak i zapach owocu zostaje niczym nie tłumiony.(destyluję 3 razy)
no właśnie, jak raz zbytnio oczyściłem, to wlałem z powrotem wszystko do kega i pojechałem jeszcze raz
Destylujesz na ocieplonej kolumnie?

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2014-01-27, 21:52

lech.zywiec pisze: Destylujesz na ocieplonej kolumnie?
Oczywiście
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez inżynier, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam - inżynier

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2014-01-28, 17:13

Nie każda kukurydza da "dobry" w smaku destylat.

Awatar użytkownika
ryba82
101%
101%
Posty: 391
Rejestracja: 2009-11-16, 08:14

Post autor: ryba82 » 2014-01-28, 18:50

Potwierdzam słowa Kolegi Inżyniera jeśli chodzi o kolumnę z wypełnieniem.
Nastawy owocowe oraz zbożowe destyluję/rektyfikuję z powodzeniem na kolumnie która posiada 180 cm wypełnienia.
Pozdrawiam.
Człowiek nie wielbłąd i napić się musi.

gary1966
60%
60%
Posty: 253
Rejestracja: 2013-08-18, 16:00

Post autor: gary1966 » 2014-01-28, 22:09

ryba82 pisze: Nastawy owocowe oraz zbożowe destyluję/rektyfikuję z powodzeniem na kolumnie która posiada 180 cm wypełnienia.
Czy konfiguracja wypełnienia (Cu/KO) dla owocówki/zboża jest identyczna jak dla cukru/glukozy?
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 32 gości