Zmywak w nowej konfiguracji
Nie, nie robię masówki, robię dla siebie + dla przyjaciół.
Nie jestem doświadczony, robię od niedawna mam za sobą 6*keg 50l jako odpęd, ale robiony z zachowaniem sztuki i 4* surówki. Ale są osoby które destylują na zmywakach rok i więcej i nic się z nimi nie dzieje, mój znajomy na ZP destyluje już 2 lata na zmywakach, i nic się z nimi nie stało, jego i moje zmywaki z Lidla.
Nie jestem doświadczony, robię od niedawna mam za sobą 6*keg 50l jako odpęd, ale robiony z zachowaniem sztuki i 4* surówki. Ale są osoby które destylują na zmywakach rok i więcej i nic się z nimi nie dzieje, mój znajomy na ZP destyluje już 2 lata na zmywakach, i nic się z nimi nie stało, jego i moje zmywaki z Lidla.
Dodam, że nigdy ich nie wyciągałem, po procesie płukałem prysznicem i przed procesem też, ale to była tak moja fanaberia, jaki ja byłem zły gdy na forum ktoś napisał, że zmywaki mu się rozlatują i postanowiłem wyciągnąć, były jak nowe, ale nie umiałem ich wtedy tak rozczochrać i upchać jak Jorg, Jorg to stary forumowicz co mało pisze. Robił mi maszynkę i przygotowywał te zmywaki, on ich nie wytrawia, nie pamiętam, ale chyba zmywarka, piekarnik i zmywarka, a zmywaki jak to on mówi szorowaki z lidla tanie.
Co rozumiesz przez lepsze parametry?magas37 pisze:....by nie myśleć, gdy na forum ktoś poruszy temat, czy zmywaki oddają coś do destylatu, po czasie wyszło, że mają lepsze parametry.
Jeżeli chodzi o % to moim zdaniem zmywaki co najmniej dorównują średniej klasy sprężynkom. A pokutujący pogląd, że trzeba minimum 150cm zmywaków by osiągnąć 96% to mit. Wystarczy dużo mniej.
Jeżeli chodzi o smak to na Forum jak na razie spotkałem się z opiniami, że sprężynki dają lepszy smak. Ale to piszą właściciele sprężynek więc nawet podświadomie mogą nieco konfabulować by usprawiedliwić wydanie kilku stówek. A dla przeciwwagi czytam pozytywne a nawet bardzo pozytywne oceny trunków wytworzonych przez kolegów pracujących chyba (sądząc po ich innych postach) na zmywakach np. Spiryt.
Twoja wypowiedź jest chyba pierwszą wypowiedzą obecnego użytkownika sprężynek nie wieszającego psów na zmywakach.
I jeszcze jedno. Mi zmywaki nieco ściemniały gdzieś na 10cm od miedzi na dole kolumny gdy próbowałem destylować zaoctowany nastaw. Ale myślę, że sprężynki też by ściemniały. Miedź była czarna. Nie polecam ratowania takiego nastawu.
Poczytaj na ilu centymetrach sprężynek można uzyskać 96%+, tu nie ma o czym dyskutować, spiryta wódkę to oceniałem i opisywałem między innymi ja, ale ja oceniając brałem pod uwagę, że jest to wódka po jednokrotnej rektyfikacji na zmywakach, gdyby mi np. taką wódkę Legion przysłał i napisał zobacz jaka dobra wóda mi wyszła, to by nie dostał pozytywnych opinii, bo wtedy przy ocenie już mam inne wymagania, po prostu przy ocenie wódki od spiryta, pamiętałem jaką wódkę ja robiłem po jednej destylacji na zmywakach.Szlumf pisze:
Co rozumiesz przez lepsze parametry?
Jeśli gdzieś napisałem, że zmywaki mają lepsze parametry, to widocznie, gdzieś nie postawiłem przecinka, zaraz poszukam i przepraszam, to nie jest prawdą, nawet jeśli tak napisałem, to myślałem odwrotnie, że po czasie wyszło, że sprężynki mają lepsze parametry, a ja wymieniając nie miałem tej świadomości, chodziło mi o wymianę wypełnienia, które będzie zrobione w 100% z kwasiaka.
[ Dodano: 2014-03-19, 00:14 ]
Już widzę, zjadłem wyraz, tak powinien post wyglądać, przepraszam
[ Dodano: 2014-03-19, 00:14 ]
Już widzę, zjadłem wyraz, tak powinien post wyglądać, przepraszam
magas37 pisze: To nie jest prawda, miałem zmywaki w rurze z dwa lata, nic mi nie czarniały, do dziś gdzieś leżą i wyglądają jak nowe, wymieniłem na sprężynki tylko dla spokoju, by nie myśleć, gdy na forum ktoś poruszy temat, czy zmywaki oddają coś do destylatu, po czasie wyszło, że sprężynki mają lepsze parametry.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
A pokaż no Kolego gdzie wyczytałeś te ciekawe informacje? Być może niezbyt uważnie śledzę forum.Szlumf pisze:A pokutujący pogląd, że trzeba minimum 150cm zmywaków by osiągnąć 96% to mit.
Po to podaje się konkretne wartości, aby potencjalny user miał jakiś poziom odniesienia. I te 150cm zmywaków jest moim zdaniem taką optymalną wartością, przy której możemy mówić o osiągnięciu jakiś satysfakcjonujących rezultatów. I nie piszę tu o wydajemisię operatora, ale o wyniku, którym nie powstydzili by się najlepsi koledzy z tego forum. Mi też kiedyś wydawało się, że na 90cm szorowaków po jednym przebiegu wychodzi extra towar.Szlumf pisze:Jeżeli chodzi o smak to na Forum jak na razie spotkałem się z opiniami, że sprężynki dają lepszy smak. Ale to piszą właściciele sprężynek więc nawet podświadomie mogą nieco konfabulować by usprawiedliwić wydanie kilku stówek. A dla przeciwwagi czytam pozytywne a nawet bardzo pozytywne oceny trunków wytworzonych przez kolegów pracujących chyba (sądząc po ich innych postach) na zmywakach np. Spiryt.
A zaś co się tyczy SPP, to nie ma tu żadnej konfabulacji. Magas już wspominał, zobacz ile potrzeba zmywaków, a ile SPP aby osiągnąć ten sam wynik. To jest główna zaleta sprężynek. Same w sobie nie dają lepszego destylatu tylko dlatego, że są sprężynkami. Większość z nas ma ograniczenie w postaci wysokości pomieszczenia, a dzięki sprężynkom możemy na tej samej wysokości uzyskać lepszy towar - ENTER.
I przy okazji - moje zmywaki po kilku latach nie zrobiły się czarne. Potem pojedyńcze sztuki pracowały jako podparcie (w sumie będzie to chyba z 9 lat) i też nie wykazują oznak "zmęczenia". Foto potrzebne?
Wyczytać nie wyczytałem bo jakoś nie znalazłem pomimo intensywnego szukania żadnych badań zmywaków oprócz testów Akasa i Radiusa na krótkim wypełnieniu. Niewątpliwie są to bardzo wartościowe badania porównawcze ale, moim zdaniem, nie w pełni oddają to co dzieje się w długiej kolumnie. Na przykład w badaniach Akasa dla krótkiego wypełnienia najwyższy % był dla gorącego refluksu a w moich i Lesgo przy długich kolumnach dla zimnego.Citizen Kane pisze: A pokaż no Kolego gdzie wyczytałeś te ciekawe informacje? Być może niezbyt uważnie śledzę forum.
Po prostu sam zrobiłem kilka doświadczeń dla różnej wysokości wypełnienia zmywakowego i różnego ułożenia zmywaków. Opis jednego z nich jest tu http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... &start=945. Dodam jeszcze, że w innym eksperymencie dla 120cm zmywaków pociętych otrzymałem 96,4%. Alkoholomierz nielegalizowany 90-100% z Gomaru. Pomiar w temperaturze wzorcowej 20C. Podobnie jak Stratos testowałem go na 3 próbkach kupnego spirytusu i rozrzut był od 95% do 95,5%.
Więc albo te 150cm to mit albo mam walnięty alkoholomierz. A może jakiś błąd w metodyce badania?
Może ktoś to zweryfikuję przeprowadzając własne doświadczenia w warunkach opisanych w cytowanym poście?
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Coś się uczepił tego mitu, którego potwierdzenia, jak sam napisałeś, nie znalazłeś. Więc o jakim micie jest tu mowa.Szlumf pisze:Więc albo te 150cm to mit albo mam walnięty alkoholomierz.
Piszesz o pociętych zmywakach. Czy przeciętny user stosujący to wypełnienie, przygotowuje go w ten sposób? Śmiem twierdzić, że raczej nie. Inna sprawa, czy pocięty zmywak możemy nazwać zmywakiem? To coś jak określić, że zamiast sprężynek używa się wypełnienia z drutu. I dla jasności, nie jestem przeciwnikiem zmywaków. Po prostu uważam, że są lepsze wypełnienia i jest to fakt niezaprzeczalny.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 67 gości