Witam wszystkich.
Ostatnio zabrałem się do swojej pierwszej przyjemności destylacji. Destylacja na sprzęcie:
keg 30 l; grzałka 2 x 2 kW ; katalizator 20 cm + wypełnienie sprężynki miedziane,
kolumna fi 60,3 wysokość 140 cm + wypełnienie sprężynki stal nierdzewna, głowica aabratek.
Wszystko odbywało się zgodnie z podaną instrukcją na forum. Wszystko przebiegało pomyślnie. Podgrzanie, stabilizacja, przedgon, do następnego pędzenia, destylat właściwy, pogon. Destylat ( pędzenie cukrówki ) właściwy 95% więc bardzo ładnie.
Pytanie jest następujące, jak mogę uzyskać walory smakowe na swoim sprzęcie z zacierów owocowych? Nawet jeżeli ma to się odbywać kosztem % ...
Jeżeli chodzi o uzyskanie wysokoprocentowego spirytusu to myślę że nie będzie z tym problemu.
Mam już przygotowane wina owocowe i zależy mi abym mógł uzyskać bimber o walorach smakowych i zapachowych.
Proszę o odpowiedź bądź odesłanie na podobny temat, ponieważ podobnego tematu nie mogłem się doszukać.
Proszę kolegów o cierpliwość i wyrozumiałość, jestem początkujący.
Za odpowiedzi dziękuje.
pozdrawiam.
Jak uzyskać walory smakowe podczas pędzenia.
-
- 10%
- Posty: 16
- Rejestracja: 2014-04-29, 11:59
- Lokalizacja: Mazury
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ca&start=0
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... B6liwowica
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... B6liwowica
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... B6liwowica
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... B6liwowica
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... B6liwowica
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... B6liwowica
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ght=brandy
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ght=brandy
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ght=winiak
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ght=koniak
Tak dla przykładu. Czytanie chwilę zajmie..........
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... B6liwowica
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... B6liwowica
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... B6liwowica
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... B6liwowica
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... B6liwowica
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... B6liwowica
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ght=brandy
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ght=brandy
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ght=winiak
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ght=koniak
Tak dla przykładu. Czytanie chwilę zajmie..........
-
- 10%
- Posty: 16
- Rejestracja: 2014-04-29, 11:59
- Lokalizacja: Mazury
Parę tematów przeczytałem, gdy znajdzie się trochę czasu doczytam resztę. Czyli pewnie późno (czekają już jabłka, potem czarny bez, może żyto, maliny a do tego praca). Ale odpowiedzi za bardzo nie znalazłem.
Proszę więc o jakieś wskazówki. Nie pytam o przepisy a o sposób pędzenia.
Z tego co czytałem i tak jak myślałem przydałaby się krótka kolumna.
Czyli najlepiej katalizator 20 cm + załóżmy krótka kolumna 20-40 cm + niewielkie wypełnienie i pędzimy uzyskując mniejsze stężenie alkoholu i większy bukiet smakowy oraz zapachowy. Oczywiście pamiętając o pogonach (powolny odbiór do oddzielnych butelek, parę tygodni leżakowania i wybranie najlepszych i dodanie do destylatu.
Co wy na to?
A może sam katalizator i głowica?
Podzielcie się swoimi doświadczeniami.
Dzięki i pozdrawiam.
Proszę więc o jakieś wskazówki. Nie pytam o przepisy a o sposób pędzenia.
Z tego co czytałem i tak jak myślałem przydałaby się krótka kolumna.
Czyli najlepiej katalizator 20 cm + załóżmy krótka kolumna 20-40 cm + niewielkie wypełnienie i pędzimy uzyskując mniejsze stężenie alkoholu i większy bukiet smakowy oraz zapachowy. Oczywiście pamiętając o pogonach (powolny odbiór do oddzielnych butelek, parę tygodni leżakowania i wybranie najlepszych i dodanie do destylatu.
Co wy na to?
A może sam katalizator i głowica?
Podzielcie się swoimi doświadczeniami.
Dzięki i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kosmopolityka, łącznie zmieniany 1 raz.
Z moich doświadczeń i spostrzeżeń odnośnie owocówek jest tak :
1."Pure" kolumna 180cm (zimne palce nieaktywne)z wypełnieniem na całej wysokości zmywaki.
proces prowadzony powali ale za to jednokrotnie
efekt: urobek w mocy powyżej 80 voltów. Staram sie przestrzegać BHP "w czasie destylacji nie chlejemy" zresztą mi to w tym momencie zawsze śmierdzi i smak ma ostry. Jednak po jakiś 2 tygodniach zaczyna nabierać to przyjemy zapach i mięć delikatny owocowy smak. Taki jakby szlachetny trunek się robi . W takim ustawieniu procesu dla swojego podniebienia osiągam najlepsze efekty.
2"stara dziadkowa szkoła" Natomiast jeśli chodzi o śliwki to wole taka brudna wersje gdzie kolumnę skracam do 40 cm z wypełnieniem. Proces prowadzony jednokrotnie trochę szybciej jednak umiarkowanie.
Efekt: Bardzo intensywny smak i zapach ostrzejszy. Ale śliwowica taka ma dla mnie być.
Jeszcze jedna zasada której się trzymam
Rektyfikacja to jedno tu wyciska sie ostatnie % ze wsadu. Ale przy owocówkach gdy temp zaczyna choć lekko rosnąc na długiej kolumnie mowie "gaz stop". Nie interesuje mnie ze z zawartości kega jeszcze by wyszły 2 flachy. Lepiej mięć więcej owocu na pokrycie tych strat niż tracić na jakości
1."Pure" kolumna 180cm (zimne palce nieaktywne)z wypełnieniem na całej wysokości zmywaki.
proces prowadzony powali ale za to jednokrotnie
efekt: urobek w mocy powyżej 80 voltów. Staram sie przestrzegać BHP "w czasie destylacji nie chlejemy" zresztą mi to w tym momencie zawsze śmierdzi i smak ma ostry. Jednak po jakiś 2 tygodniach zaczyna nabierać to przyjemy zapach i mięć delikatny owocowy smak. Taki jakby szlachetny trunek się robi . W takim ustawieniu procesu dla swojego podniebienia osiągam najlepsze efekty.
2"stara dziadkowa szkoła" Natomiast jeśli chodzi o śliwki to wole taka brudna wersje gdzie kolumnę skracam do 40 cm z wypełnieniem. Proces prowadzony jednokrotnie trochę szybciej jednak umiarkowanie.
Efekt: Bardzo intensywny smak i zapach ostrzejszy. Ale śliwowica taka ma dla mnie być.
Jeszcze jedna zasada której się trzymam
Rektyfikacja to jedno tu wyciska sie ostatnie % ze wsadu. Ale przy owocówkach gdy temp zaczyna choć lekko rosnąc na długiej kolumnie mowie "gaz stop". Nie interesuje mnie ze z zawartości kega jeszcze by wyszły 2 flachy. Lepiej mięć więcej owocu na pokrycie tych strat niż tracić na jakości
Wypić czy nie wypić - Jesce po klopelce
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 93 gości