Gorycz Bimbru

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
proti1
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2014-08-16, 19:40

Gorycz Bimbru

Post autor: proti1 » 2014-08-16, 20:49

Witam.
Prosze o pomoc.
Od jakiegoś czasu robiłem nastaw cukrowy i czasem po destylacji wychodził mi bimber bardzo smaczny a czasem wrecz wstretny bardzo gorzki. Od czego to zalezy ? Za każdym razem proces przechodzi takie same warunki temperatury. Pierwsze 100 ml z 30-stki kega odlewam i koncze proces przy 80 stopniach temp na szczycie kolumny. A moze mozna pozbyc sie tej goryczy? Bardzo prosze o jakies informacje. Z góry dziekuje.

Ernest1
30%
30%
Posty: 38
Rejestracja: 2012-10-07, 17:25

Post autor: Ernest1 » 2014-08-17, 14:00

Kolego podałeś zbyt mało informacji, żeby konkretnie ci odpowiedzieć.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-08-17, 20:03

Czy twoja kolumna kolego jest kolumną rektyfikującą, czy po prostu rurą, którą nazywasz kolumną. Pytam, bo nic nie piszesz o stabilizacji kolumny, jeśli jednak masz normalną kolumnę, która prawidłowo działa, to robisz wszystko źle, chyba że stabilizuje ci się pokazując na szczycie 79,9 stopnia. Z opisu jednak wynika, że robisz na prostym aparacie, może na replice kolumny, lub masz kolumnę, ale nie potrafisz się nią obsługiwać.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-08-17, 23:43

Raczej na prostym aparacie nie robi, bo na prostym aparacie to proces zaczyna się od prawie 80°C na szczycie.
Chcąc zrobić bimber moim zdaniem stabilizacja kolumny więcej psuje niż daje dobrego.
Chcąc zrobić dobry bimberek z cukrówki, pierwszy odpęd warto zrobić z wypełnieniem miedzianym. Natomiast dodatkowo warto przelecieć drugi raz na długiej rurze z wypełnieniem stalowym dając wsad około 30%.
Jadąc drugi raz warto jechać bez stabilizacji, tak jak na prostym aparacie i wylać pierwsze 150-200 ml oraz jechać do około 88-90°c na głowicy, kiedy to moc odpędzanego bimberku będzie w granicach 65%. Wtedy należy zakończyć. Można resztę odebrać do kolejnej destylacji.
Potem całość rozcieńczamy do 45%-48%, dodajemy na 2,5 litra paczkę śliwek z Biedronki, ewentualnie 1/3 laski wanilii, oraz 2 x 2 cm kory cynamonu.
Czekamy 3 miesiące i cieszymy się super produktem. :slinka
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

Awatar użytkownika
garnacha
101%
101%
Posty: 171
Rejestracja: 2006-05-10, 09:15

Post autor: garnacha » 2014-08-18, 12:12

OLO 69 pisze: Jadąc drugi raz warto jechać bez stabilizacji, tak jak na prostym aparacie i wylać pierwsze 150-200 ml oraz jechać do około 88-90°c na głowicy, kiedy to moc odpędzanego bimberku będzie w granicach 65%.
Masz na myśli destylację prostą bez refluksu czy rektyfikację?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez garnacha, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-08-18, 17:40

Wydaje mi się, że ten kolega nie jest na tym etapie, że z premedytacją chce robić bimberek taki jak Ty OLO 69 robisz do specjalnych celów, stawiam, że kolega proti1 chce zrobić ,,czystą'' i raz mu wychodzi gorzka, a raz nie.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-08-18, 19:27

garnacha pisze:Masz na myśli destylację prostą bez refluksu czy rektyfikację?
Pozdrawiam
Mam na myśli destylację prostą, bez refluksu na kolumnie.
Pzdr.
OLO 69

proti1
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2014-08-16, 19:40

Post autor: proti1 » 2014-08-18, 19:44

Koledzy. Moja aparatura jest prosta. Rura o długosci okolo 150 cm i srednicy okolo ø 70. Wypełniona jest wiórami nierdzewnymi do długosci 1 metra. Pozniej jest termometr i zimne palce 5 sztuk i na samym szczycie drugi termometr i wyjscie na chłodniczke. Kombinowałem z wypełnieniem. Raz szkłane, raz ceramiczne ale nierdzewne wydaje mi sie najbardziej trafne. Co do temperatury to sugeruje sie bardziej termometrem który jest pod palcami ponieważ szybciej sie ustabilizuje temperatura i widac dokłanie jak rosnie po jednej dziesiątej stopnia niż nad palcami. Nad palcaami bardzo sie chwieje i widac ze słabo dokładnie wskazuje ponieważ gdy zmienie przepływ wody lub stopniowo z czasem jak leci zimniejsza woda to temperatura bardzo sie zmienia. Ogrzewam to wszystko taboretem gazowym gdzie jestem w stanie dokłanie go wyregulowac.
Prosze o dalsze komentarze i z góry dziekuje.
Co do 3 miesiecy leżakowania to nie ma szans :mrgreen: góra tydzien :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-08-18, 20:06

Jakie komentarze, nic nie napisałeś, co zamierzasz uzyskać, jaki % cię interesuje, jaką masz temperaturę po stabilizacji, gdy zaczynasz odbierać. Jedyne co jest pewne, to że masz kolego słabe wypełnienie, a temperatura podczas odbioru spirytusu powinna być stała, od początku do końca. Po stabilizacji kolumny odbierasz przedgon, a potem rozkręcasz taboret na max i nie odbierasz szybciej niż 2l/h, powinieneś poczytać elementarz.

proti1
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2014-08-16, 19:40

Post autor: proti1 » 2014-08-21, 19:26

KOLUMNA SIE STABILIZUJE PRZY 78,5 ST C. ODBIERAM PRODUKT O MOCY OKOLO 93 PROCENT I TAK CIAGNE DO PRZEKROCZENIA 80 ST C BO POZNIEJ IM WYZSZA JEST TEMP TO SŁABSZY I BARDZIEJ GORSZY PRODUKT LECI. MIMO TO JEST BARDZO GORZKI. CO DO WYPEŁNIENIA NIE WIEM JAKIE POWINNO BYC NAJBARDZIEJ ODPOWIEDNIE BO CO JEDNA OSOBA TO INACZEJ TWIERDZI. LICZYŁEM NA JAAKAS POMOC A NIE CHCIALEM BYC OSOBĄ ATAKOWANĄ. MOZE I JESTEM POCZATKUJACY ALE CHYBA JEST POTO FORUM BY COS SIE DOWIEDZIEC LUB ROZWIAC SWOJE WATPLIWOSCI :(

POZDRAWIAM

[ Dodano: 2014-08-21, 19:28 ]
AHA PRODUKT MOZE MIEC NAWET 50 PROCENT BY NIE BYL GORZKI :|

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-08-21, 19:34

Jeśli czujesz się atakowany na forum, to znaczy, że widzimy inaczej rzeczywistość. Temperatura ma stać w miejscu, zbyt szybko odbierasz, zwolnij odbiór, a podkręć grzanie na ful przy tym wypełnieniu i grzaniu na ful nie odbieraj szybciej niż 2l/h. Z czasem wypełnienie zmień na sprężynki pryzmatyczne.

[ Dodano: 2014-08-21, 19:44 ]
Może teraz kiedy zaczynasz zrób inny nastaw zamiast cukrówki, spirytus będzie smaczniejszy http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ight=ry%BF .

proti1
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2014-08-16, 19:40

Post autor: proti1 » 2014-08-21, 20:58

Oki dzieki.
Sprężynki pryzmatyczne miedziane czy nierdzewne?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-08-21, 21:03

Takie i takie 20-30cm miedzianych reszta nierdzewnych, tylko kup dobre sprężynki, wtedy będzie ci leciał spirytus powyżej 96%.

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2014-08-24, 15:01

magas, na tym sprzęcie 96% to tylko przez jakiś czas poleci, i to jeszcze na rozdzielonym obiegu wody - inaczej nie ma szans.
Ostatnio zmieniony 2014-08-24, 15:43 przez franta, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 26 gości