Jak opanować kolumnę
Inżynier. Jak on sobie dołoży zimny palec i wypełni do samej góry to mu żadne refluksy zewnętrzne nie będą potrzebne. Od zimnego palca efektowniejsza jest chłodniczka z rurki. A tak przy okazji. Kto wymyślił te refluksy zewnętrzne w małych kolumnach. Z technicznego punktu widzenia to jest bzdura. Skroplić coś poza kolumną żeby doprowadzić do środka. To przecież prościej skroplić od razu w kolumnie. Leon
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Masz jakąś gwarancję ze sie nie mylił? Bo ja nie mm. Ktoś sobie zrobił i opisywał dzialanie. Wyszło że działa byle jak i potrzebne są następne komplikacje żeby może działało. A jak jest chłodniczka w środku to działa zawsze. Ja logicznego uzasadnienia stosowania takich rozwiązań nie znalazłem. Może Ty je znasz. Leon
-
- 50%
- Posty: 183
- Rejestracja: 2007-04-03, 16:42
Witam.
@CK
Podzielę to na mniejsze partie i zbadam dokładnie%
@INŻYNIER
Myślałem,że to takie oczywiste. Jednak nie. Pomysł ciekawy i godny przemyślenia.
Dziękuję za wszystkie uwagi.
Pozdrawiam.
Krzysiek007
Ps.Teraz udaję się do innego działu, gdzie dowiem się, ile% powinny mieć zaciery do destylacji, bo moje nie są chyba optymalne. Być może nieznajomość tego tematu prowokowała pytanie: Dlaczego tak mało destylatu?
Znalazłem, i razem z synem (IV klasa podstawówki) policzyłem. Nie umiał mi tylko powiedzieć ile AMG scukrzy podczas fermentacji. Powiedział, że zapyta się w szkole.AAbratek pisze:to żadna "wyższa szkoła" tylko działania z podstawówki
@CK
Podzielę to na mniejsze partie i zbadam dokładnie%
@INŻYNIER
Myślałem,że to takie oczywiste. Jednak nie. Pomysł ciekawy i godny przemyślenia.
Dziękuję za wszystkie uwagi.
Pozdrawiam.
Krzysiek007
Ps.Teraz udaję się do innego działu, gdzie dowiem się, ile% powinny mieć zaciery do destylacji, bo moje nie są chyba optymalne. Być może nieznajomość tego tematu prowokowała pytanie: Dlaczego tak mało destylatu?
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
W zasadzie nie musisz. Jeśli nie mierzyłeś końcówki, tylko wszystko razem, to odpowiedź na pytanie - dlaczego do końca nie spada procent jest oczywista. Tego mniejszego procentu jest w ogólnej ilości na tyle mało, że w niewielkim stopniu obniża wskazanie całkowite.krzysiek007 pisze:Podzielę to na mniejsze partie i zbadam dokładnie%
Nie wiem czy w twojej sytuacji taka ironia jest właściwa - jeszcze niedawno, podstawówka miała 8 klas i działania na procentach każdy musiał mieć opanowane do końca tej ostatniej.krzysiek007 pisze:Znalazłem, i razem z synem (IV klasa podstawówki) policzyłem. Nie umiał mi tylko powiedzieć ile AMG scukrzy podczas fermentacji. Powiedział, że zapyta się w szkole.
AMG scukrzy tyle ile trzeba
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
-
- 0%
- Posty: 6
- Rejestracja: 2007-04-26, 20:03
- Lokalizacja: Olsztyn
Witam!
Otóż dzis testowalem moją świeżo zrobioną kolumne i oto co mnie niepokoi:
Po podgrzaniu wody do 99st C zaczęły leciec pierwsze krople(to nie jest problem) a nastepnie po ok. 2 minutach temperatura zaczeła gwałtownie padac do ok 70st C. Grzałka byla cały czas włączona na tej samej mocy, kolumna jak i boiler ocieplone. Nie wiem co jest.
A jak juz sie zdecydowalem napisac, to dodam ze dzis otrzymalem drożdże ION Bayanus i gdy dodalem ich do cieplej , osłodzonoej wody juz po ok 3 minutach zaczęły "gazowac" !!!
Pierwszy raz widze cos takiego
Jestem zadowolony.
I jeszcze jedno.
zrobilem zacier z kompotów i dżemów. dżemy i geste soki (galaretka z miksowałem z taką samą iloscią wody, wiec wychodzi mi ok 50% soki,dzemy itp i 50% woda. Czy tak moze byc?
Czy nie za mało cukru czy nie za duzo?
P.S. To mój pierwszy post na tym forum!
Juz dosyc mialem OLIWKI:)
Mialem problemy z zalozeniem konta: po przepisaniu kody wyskakiwal komunikat o błędnym kodzie ale po 3 dniach sie udało:)
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!!
Otóż dzis testowalem moją świeżo zrobioną kolumne i oto co mnie niepokoi:
Po podgrzaniu wody do 99st C zaczęły leciec pierwsze krople(to nie jest problem) a nastepnie po ok. 2 minutach temperatura zaczeła gwałtownie padac do ok 70st C. Grzałka byla cały czas włączona na tej samej mocy, kolumna jak i boiler ocieplone. Nie wiem co jest.
A jak juz sie zdecydowalem napisac, to dodam ze dzis otrzymalem drożdże ION Bayanus i gdy dodalem ich do cieplej , osłodzonoej wody juz po ok 3 minutach zaczęły "gazowac" !!!
Pierwszy raz widze cos takiego
Jestem zadowolony.
I jeszcze jedno.
zrobilem zacier z kompotów i dżemów. dżemy i geste soki (galaretka z miksowałem z taką samą iloscią wody, wiec wychodzi mi ok 50% soki,dzemy itp i 50% woda. Czy tak moze byc?
Czy nie za mało cukru czy nie za duzo?
P.S. To mój pierwszy post na tym forum!
Juz dosyc mialem OLIWKI:)
Mialem problemy z zalozeniem konta: po przepisaniu kody wyskakiwal komunikat o błędnym kodzie ale po 3 dniach sie udało:)
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!!
Ostatnio zmieniony 2007-04-27, 05:04 przez wojtek1987, łącznie zmieniany 1 raz.
- degustator
- 40%
- Posty: 67
- Rejestracja: 2006-07-14, 08:27
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
@wojtek1987
I jeśli nie masz, to koniecznie kup cukromierz (zwany też winomierzem). Może być ten z Biowinu - są w większości supermarketów typu Castorama, Obi itp. Będziesz mógł łatwo stwierdzić, czy masz za słodko, czy też wręcz przeciwnie. To naprawdę jadna z drobniejszych i jednocześnie ważniejszych inwestycji. A jak będziesz chciał robić winko, to rzecz wręcz niezbędna. Tak "na oko" nikt na forum nie jest w stanie Ci odpowiedzieć na Twoje pytanie. Areometr też jest wskazany, ale te z biowinu to nieprzydatny szmelc.
I jeśli nie masz, to koniecznie kup cukromierz (zwany też winomierzem). Może być ten z Biowinu - są w większości supermarketów typu Castorama, Obi itp. Będziesz mógł łatwo stwierdzić, czy masz za słodko, czy też wręcz przeciwnie. To naprawdę jadna z drobniejszych i jednocześnie ważniejszych inwestycji. A jak będziesz chciał robić winko, to rzecz wręcz niezbędna. Tak "na oko" nikt na forum nie jest w stanie Ci odpowiedzieć na Twoje pytanie. Areometr też jest wskazany, ale te z biowinu to nieprzydatny szmelc.
Pozdrawiam
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
-
- 0%
- Posty: 6
- Rejestracja: 2007-04-26, 20:03
- Lokalizacja: Olsztyn
Witam!
Co do cukromierza to "prawie" kupilem:)
Kupilem chlodnice, alkoholomierz i nie wiem jak mi wylecialo z glowy zeby zamowic cukrómierz....
Co do mojej kolumny to rura KO 55mm wysokos 70cm ( wiem ze malo ale tylko taki był na stanie) grzeje cos podobnego do KEG'a z tym ze zrobione z sokownika. Grzanie elektryczne- grzałka wewnętrzna ( mocy nie znam cos miedzy 1200-1600 W).
Reflux zewnetrzny i zimny palec 7cm od góry kolumny. Wypełnienie - zmywaki:)
Dziękuje za tak szybką reakcje!!
Pozdrawiam!!
[ Dodano: 2007-04-26, 21:16 ]
@ LOPES
Ni emyliles sie, testowalem na wodzie z kranu:) Jednak balem sie puscic juz zacier na niesprawdzonycm sprzecie ( przecieki itp) i jak chyba widze dobrze na trym wyszedłem:)
I chcialem to wszytko "przeczyscic:)
Co do cukromierza to "prawie" kupilem:)
Kupilem chlodnice, alkoholomierz i nie wiem jak mi wylecialo z glowy zeby zamowic cukrómierz....
Co do mojej kolumny to rura KO 55mm wysokos 70cm ( wiem ze malo ale tylko taki był na stanie) grzeje cos podobnego do KEG'a z tym ze zrobione z sokownika. Grzanie elektryczne- grzałka wewnętrzna ( mocy nie znam cos miedzy 1200-1600 W).
Reflux zewnetrzny i zimny palec 7cm od góry kolumny. Wypełnienie - zmywaki:)
Dziękuje za tak szybką reakcje!!
Pozdrawiam!!
[ Dodano: 2007-04-26, 21:16 ]
@ LOPES
Ni emyliles sie, testowalem na wodzie z kranu:) Jednak balem sie puscic juz zacier na niesprawdzonycm sprzecie ( przecieki itp) i jak chyba widze dobrze na trym wyszedłem:)
I chcialem to wszytko "przeczyscic:)
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Postąpiłeś bardzo dobrze puszczając na sprzęt wodę. Robi się to m.in. właśnie po to, aby wykryć ewentualne przecieki. Pamiętam, że kiedy na swojej kolumnie dałem po raz pierwszy wodę, też coś mi nie pasowało. Sytuacja wyklarowała się po puszczeniu na rurę zacieru. Grzanie to tej średnicy rury mogłoby być nawet trochę większe, ale do pierwszej destylacji nie ubijaj wypełnienia zbyt mocno. Wyeliminujesz tym samym jeden z potencjalnych problemów - zalewanie.
-
- 0%
- Posty: 6
- Rejestracja: 2007-04-26, 20:03
- Lokalizacja: Olsztyn
Witam!
Dzis tak sobie powoli przemyslałem moją kolumne i poczytałem inne problemy na forum i dochodze do wniosku ( nie wiem czy słusznego) ze przyczyną spadku temperatury moze byc właczenie chlodzenia. Wodę mam tak podłaczoną ze najpierw idzie przez zimny palec a nastepnie do chlodnicy. Termometr mam na samej górze kolumny wiec jak odpale chlodzenie ( zimny palec jakies 7 cm pod termometrem) to czy mozliwe jest że to własnei on chlodzi mi tak te pary i dlatego temp spada? Wydaje mi sie to jako TAKO logiczne. Ale zeby sie upewnic zwracam sie z tym pytaniem do bardziej doswiadczonych ode mnie czyli szanownych użytkowników tego forum;)
Pozdrawiam!!
Dzis tak sobie powoli przemyslałem moją kolumne i poczytałem inne problemy na forum i dochodze do wniosku ( nie wiem czy słusznego) ze przyczyną spadku temperatury moze byc właczenie chlodzenia. Wodę mam tak podłaczoną ze najpierw idzie przez zimny palec a nastepnie do chlodnicy. Termometr mam na samej górze kolumny wiec jak odpale chlodzenie ( zimny palec jakies 7 cm pod termometrem) to czy mozliwe jest że to własnei on chlodzi mi tak te pary i dlatego temp spada? Wydaje mi sie to jako TAKO logiczne. Ale zeby sie upewnic zwracam sie z tym pytaniem do bardziej doswiadczonych ode mnie czyli szanownych użytkowników tego forum;)
Pozdrawiam!!
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości