Jak opanować kolumnę

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
leon
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2007-01-25, 23:18

Post autor: leon » 2007-04-26, 00:22

Inżynier. Jak on sobie dołoży zimny palec i wypełni do samej góry to mu żadne refluksy zewnętrzne nie będą potrzebne. Od zimnego palca efektowniejsza jest chłodniczka z rurki. A tak przy okazji. Kto wymyślił te refluksy zewnętrzne w małych kolumnach. Z technicznego punktu widzenia to jest bzdura. Skroplić coś poza kolumną żeby doprowadzić do środka. To przecież prościej skroplić od razu w kolumnie. Leon

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2007-04-26, 07:15

leon pisze:Kto wymyślił te refluksy zewnętrzne w małych kolumnach.
Prawdopodobnie Nixon / Stone.

leon
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2007-01-25, 23:18

Post autor: leon » 2007-04-26, 10:17

Masz jakąś gwarancję ze sie nie mylił? Bo ja nie mm. Ktoś sobie zrobił i opisywał dzialanie. Wyszło że działa byle jak i potrzebne są następne komplikacje żeby może działało. A jak jest chłodniczka w środku to działa zawsze. Ja logicznego uzasadnienia stosowania takich rozwiązań nie znalazłem. Może Ty je znasz. Leon

krzysiek007
50%
50%
Posty: 183
Rejestracja: 2007-04-03, 16:42

Post autor: krzysiek007 » 2007-04-26, 10:55

Witam.
AAbratek pisze:to żadna "wyższa szkoła" tylko działania z podstawówki
Znalazłem, i razem z synem (IV klasa podstawówki) policzyłem. Nie umiał mi tylko powiedzieć ile AMG scukrzy podczas fermentacji. Powiedział, że zapyta się w szkole.

@CK
Podzielę to na mniejsze partie i zbadam dokładnie%

@INŻYNIER
Myślałem,że to takie oczywiste. Jednak nie. Pomysł ciekawy i godny przemyślenia.

Dziękuję za wszystkie uwagi.
Pozdrawiam.
Krzysiek007

Ps.Teraz udaję się do innego działu, gdzie dowiem się, ile% powinny mieć zaciery do destylacji, bo moje nie są chyba optymalne. Być może nieznajomość tego tematu prowokowała pytanie: Dlaczego tak mało destylatu?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2007-04-26, 14:39

krzysiek007 pisze:Podzielę to na mniejsze partie i zbadam dokładnie%
W zasadzie nie musisz. Jeśli nie mierzyłeś końcówki, tylko wszystko razem, to odpowiedź na pytanie - dlaczego do końca nie spada procent jest oczywista. Tego mniejszego procentu jest w ogólnej ilości na tyle mało, że w niewielkim stopniu obniża wskazanie całkowite.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-04-26, 14:43

krzysiek007 pisze:Znalazłem, i razem z synem (IV klasa podstawówki) policzyłem. Nie umiał mi tylko powiedzieć ile AMG scukrzy podczas fermentacji. Powiedział, że zapyta się w szkole.
Nie wiem czy w twojej sytuacji taka ironia jest właściwa :roll: - jeszcze niedawno, podstawówka miała 8 klas i działania na procentach każdy musiał mieć opanowane do końca tej ostatniej.
AMG scukrzy tyle ile trzeba :twisted:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

wojtek1987
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2007-04-26, 20:03
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: wojtek1987 » 2007-04-26, 20:08

Witam!

Otóż dzis testowalem moją świeżo zrobioną kolumne i oto co mnie niepokoi:

Po podgrzaniu wody do 99st C zaczęły leciec pierwsze krople(to nie jest problem) a nastepnie po ok. 2 minutach temperatura zaczeła gwałtownie padac do ok 70st C. Grzałka byla cały czas włączona na tej samej mocy, kolumna jak i boiler ocieplone. Nie wiem co jest.

A jak juz sie zdecydowalem napisac, to dodam ze dzis otrzymalem drożdże ION Bayanus i gdy dodalem ich do cieplej , osłodzonoej wody juz po ok 3 minutach zaczęły "gazowac" !!!
Pierwszy raz widze cos takiego
Jestem zadowolony.
I jeszcze jedno.
zrobilem zacier z kompotów i dżemów. dżemy i geste soki (galaretka z miksowałem z taką samą iloscią wody, wiec wychodzi mi ok 50% soki,dzemy itp i 50% woda. Czy tak moze byc?
Czy nie za mało cukru czy nie za duzo?

P.S. To mój pierwszy post na tym forum!
Juz dosyc mialem OLIWKI:)
Mialem problemy z zalozeniem konta: po przepisaniu kody wyskakiwal komunikat o błędnym kodzie ale po 3 dniach sie udało:)

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!!
Ostatnio zmieniony 2007-04-27, 05:04 przez wojtek1987, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lopes
101%
101%
Posty: 273
Rejestracja: 2006-01-08, 19:23
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: lopes » 2007-04-26, 20:38

witam nowego
i jak każdy nowy zacznij od dokładnego czytania forum tam masz odpowiedzi na każde prawie pytanie jeśli chodzi o ,,kapanie"
pozdro

Awatar użytkownika
degustator
40%
40%
Posty: 67
Rejestracja: 2006-07-14, 08:27
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Post autor: degustator » 2007-04-26, 20:38

@Wojtek 1987
Daj więcej danych o swojej kolumnie i przybliż cały proces.
degustator
________________________________________

Doświadczenie powiększa naszą mądrość nie zmniejsza jednak naszej głupoty.

Awatar użytkownika
Pafcio
50%
50%
Posty: 177
Rejestracja: 2006-05-08, 22:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Pafcio » 2007-04-26, 20:50

@wojtek1987
I jeśli nie masz, to koniecznie kup cukromierz (zwany też winomierzem). Może być ten z Biowinu - są w większości supermarketów typu Castorama, Obi itp. Będziesz mógł łatwo stwierdzić, czy masz za słodko, czy też wręcz przeciwnie. To naprawdę jadna z drobniejszych i jednocześnie ważniejszych inwestycji. A jak będziesz chciał robić winko, to rzecz wręcz niezbędna. Tak "na oko" nikt na forum nie jest w stanie Ci odpowiedzieć na Twoje pytanie. Areometr też jest wskazany, ale te z biowinu to nieprzydatny szmelc.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2007-04-26, 20:53

wojtek1987 pisze:Czy nie za mało cukru czy nie za duzo?
Witaj na forum!

A co do pytania, to brak szklanej kuli :wink: przydałby się natomiast cukromierz
Masz możliwość regulacji grzania, może za duża dawka energii spowodowała takie zachowanie się kolumny.

Awatar użytkownika
lopes
101%
101%
Posty: 273
Rejestracja: 2006-01-08, 19:23
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: lopes » 2007-04-26, 21:01

witam
ja zrozumiałem że wojtek1987 próbował swoją kolumnę na czystej wodzie ale może się mylę
pozdro

wojtek1987
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2007-04-26, 20:03
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: wojtek1987 » 2007-04-26, 21:14

Witam!

Co do cukromierza to "prawie" kupilem:)
Kupilem chlodnice, alkoholomierz i nie wiem jak mi wylecialo z glowy zeby zamowic cukrómierz....:(

Co do mojej kolumny to rura KO 55mm wysokos 70cm ( wiem ze malo ale tylko taki był na stanie) grzeje cos podobnego do KEG'a z tym ze zrobione z sokownika. Grzanie elektryczne- grzałka wewnętrzna ( mocy nie znam cos miedzy 1200-1600 W).
Reflux zewnetrzny i zimny palec 7cm od góry kolumny. Wypełnienie - zmywaki:)

Dziękuje za tak szybką reakcje!!
Pozdrawiam!!

[ Dodano: 2007-04-26, 21:16 ]
@ LOPES
Ni emyliles sie, testowalem na wodzie z kranu:) Jednak balem sie puscic juz zacier na niesprawdzonycm sprzecie ( przecieki itp) i jak chyba widze dobrze na trym wyszedłem:)
I chcialem to wszytko "przeczyscic:)

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2007-04-27, 06:47

Postąpiłeś bardzo dobrze puszczając na sprzęt wodę. Robi się to m.in. właśnie po to, aby wykryć ewentualne przecieki. Pamiętam, że kiedy na swojej kolumnie dałem po raz pierwszy wodę, też coś mi nie pasowało. Sytuacja wyklarowała się po puszczeniu na rurę zacieru. Grzanie to tej średnicy rury mogłoby być nawet trochę większe, ale do pierwszej destylacji nie ubijaj wypełnienia zbyt mocno. Wyeliminujesz tym samym jeden z potencjalnych problemów - zalewanie.

wojtek1987
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2007-04-26, 20:03
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: wojtek1987 » 2007-04-27, 21:37

Witam!
Dzis tak sobie powoli przemyslałem moją kolumne i poczytałem inne problemy na forum i dochodze do wniosku ( nie wiem czy słusznego) ze przyczyną spadku temperatury moze byc właczenie chlodzenia. Wodę mam tak podłaczoną ze najpierw idzie przez zimny palec a nastepnie do chlodnicy. Termometr mam na samej górze kolumny wiec jak odpale chlodzenie ( zimny palec jakies 7 cm pod termometrem) to czy mozliwe jest że to własnei on chlodzi mi tak te pary i dlatego temp spada? Wydaje mi sie to jako TAKO :D logiczne. Ale zeby sie upewnic zwracam sie z tym pytaniem do bardziej doswiadczonych ode mnie czyli szanownych użytkowników tego forum;)

Pozdrawiam!!

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości