Budowa kolumny destylacyjnej
Dla mnie lepiej by było mieć rurę 60mm. Nie musiałbym tracić tak dużo czasu jak dla rury 50mm. Wydaje mi się, że 50mm i odbiór na poziomie 1-1,2 litra to za wolno. Proces trwałby bardzo długo jak na moje oko.
Znowu z kolei dla 60mm musiałbym zwinąć nową chłodnicę bo powiem szczerze, że zwinąłem ją dla fi 50, ma 35cm długości całkowitej z rurki miedzianej fi10(3,5metra) i w środku rdzeń z rury fi 28.
Może jakieś sugestie?
Aha jeszcze jedno, na kolumnie planowałem robić drugie gotowanie. Czyli pierwsze zbiorcze na pot stilu, a drugie na kolumnie. Czy to coś zmienia w tej całej sprawie?
Znowu z kolei dla 60mm musiałbym zwinąć nową chłodnicę bo powiem szczerze, że zwinąłem ją dla fi 50, ma 35cm długości całkowitej z rurki miedzianej fi10(3,5metra) i w środku rdzeń z rury fi 28.
Może jakieś sugestie?
Aha jeszcze jedno, na kolumnie planowałem robić drugie gotowanie. Czyli pierwsze zbiorcze na pot stilu, a drugie na kolumnie. Czy to coś zmienia w tej całej sprawie?
@Masato
Kolumna wykonana w systemie VM/LM o średnicy rury 50mm. z E-ARC daje odbiór na poziomie 2.5-2.7 litra na godzinę, gotowego produktu 96,5%, o bardzo wysokiej jakości konsumpcyjnej.
Koszt zainstalowania E-ARC to:
1. sterownik 170zł
2. elektrozawór 140zł.
Korzyści otrzymane dzięki temu to 2.7l/godz.
zamiast 1.2/l. na godzinę sposobem tradycyjnym.
Decyzja należy do Ciebie.
Odnośnie drugiego gotowania, jest ono jak najbardziej zalecane i wtedy jakość destylatu jest doskonała.
Kolumna wykonana w systemie VM/LM o średnicy rury 50mm. z E-ARC daje odbiór na poziomie 2.5-2.7 litra na godzinę, gotowego produktu 96,5%, o bardzo wysokiej jakości konsumpcyjnej.
Koszt zainstalowania E-ARC to:
1. sterownik 170zł
2. elektrozawór 140zł.
Korzyści otrzymane dzięki temu to 2.7l/godz.
zamiast 1.2/l. na godzinę sposobem tradycyjnym.
Decyzja należy do Ciebie.
Odnośnie drugiego gotowania, jest ono jak najbardziej zalecane i wtedy jakość destylatu jest doskonała.
sverige2
Czy mam rozumieć, że to eARC to jakaś kosmiczna technologia co tak przyspiesza prędkość destylacji. Bo u mnie to zwykła wygoda wyłącznie , a zwiększenie prędkości odbioru odbija się na jakości.
Jarosław kiedy Ty odpuścisz ?
Kol masato tu masz tabele i z niej możesz się zorientować ile uzyskasz dobrego urobku. Nie tyle średnica jest ważna co moc, bo moc dobierasz do średnicy. Jak użyjesz za dużej mocy do danej średnicy to Ci zaleje kolumnę.
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ght=#85916
Jarosław kiedy Ty odpuścisz ?
Kol masato tu masz tabele i z niej możesz się zorientować ile uzyskasz dobrego urobku. Nie tyle średnica jest ważna co moc, bo moc dobierasz do średnicy. Jak użyjesz za dużej mocy do danej średnicy to Ci zaleje kolumnę.
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ght=#85916
Tylko po co bawić się z pot stillem. Na kolumnie za pierwszym razem uzyskujesz 96% i jak jesteś mniej wymagający to zastępuje Ci sklepowe napoje, a jeśli masz wyczulone kubki smakowe to powtarzasz zabawę i wtedy możesz konkurować z każdą sklepową
Ostatnio zmieniony 2011-09-29, 21:08 przez Brzydal, łącznie zmieniany 1 raz.
To raz w życiu sprawdź jak smakuje 3krotna destylacja na pokrzywach i zrozumiesz o czym mówię. Potem osądzaj. Każdy ma swoje zdanie, jednemu pasuje kaszanka, a innemu baleron nie wnikam. Piszę o swoich przemyśleniach i tym co już zrobiłem.
Na forum zalogowałem się w celu otrzymania konkretnych odpowiedzi.
Wydaje mi się, że ten temat to nie miejsce na spory i od tego jest priv.
Na forum zalogowałem się w celu otrzymania konkretnych odpowiedzi.
Wydaje mi się, że ten temat to nie miejsce na spory i od tego jest priv.
Jak włożę chłodnicę średnicy 50mm do 60mm rury to pary alkoholu nie skroplą się tak jak powinny. Dużo wolnej przestrzeni zostanie obok. Chyba, że się mylę?
Proste pytanie? Czy takie rozwiązanie jak w rys poniżej zakłóci pracę kolumny 60mm.
Czy lepiej włożyć chłodnicę o średnicy 50mm w rurę o średnicy 60mm w środku i pozostawić?.
Ewentualnie jeżeli oba z tych rozwiązań są złe, mogę już targnąć się na rurkę fi10mm i zwinąć z niej nową chłodnicę dla 60mm.
Zajrzałem tutaj http://www.homedistiller.org/cond_calc.htm
Czy: Jacketed Condensor (eg tube condensor) approx 850 W/m2C to jest oznaczenie normalnej chłodnicy/skraplacza w kolumnie?
Proste pytanie? Czy takie rozwiązanie jak w rys poniżej zakłóci pracę kolumny 60mm.
Czy lepiej włożyć chłodnicę o średnicy 50mm w rurę o średnicy 60mm w środku i pozostawić?.
Ewentualnie jeżeli oba z tych rozwiązań są złe, mogę już targnąć się na rurkę fi10mm i zwinąć z niej nową chłodnicę dla 60mm.
Zajrzałem tutaj http://www.homedistiller.org/cond_calc.htm
Czy: Jacketed Condensor (eg tube condensor) approx 850 W/m2C to jest oznaczenie normalnej chłodnicy/skraplacza w kolumnie?
To nie tyle średnica chłodnicy jest ważna co jej powierzchnia, dlatego nikt nie odpowie Ci czy o takiej czy innej średnicy będzie wystarczająca. Jest taki temat na forum o obliczaniu chłodnic.
Rada to nie rób sukienki na chłodnice, która chcesz dodatkowo uszczelnić tylko samą zwinięta rurkę zapakuj do kolumny i luźno przykryj bez uszczelniania.
Rada to nie rób sukienki na chłodnice, która chcesz dodatkowo uszczelnić tylko samą zwinięta rurkę zapakuj do kolumny i luźno przykryj bez uszczelniania.
@masato żeby chłodnica miała lepszy kontakt z parami trzeba powiększyć powierzchnie styku par z chłodnicą. Można to zrobić za pomocą zmywaka umieszczonego miedzy i na zwojach spirali, spróbuj jak to będzie konieczne. Zmniejszając powierzchnie wpływu par do chłodnicy tylko pogorszysz jej działanie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości