Budowa kolumny destylacyjnej
-
- 20%
- Posty: 25
- Rejestracja: 2006-10-13, 19:50
regulacja mocy grzałki przydaje się tak samo jak regulacja mocy palnika. Zalewasz kolumne, przykręcasz moc i czekasz aż zawartość kolumny opadnie pozostawiając warstwe filmu, a później podnosisz moc do poziomu pracy, regulując przy okazji pierwszego uruchomienia sprzętu prędkosć chłodziwa i stabilizujesz kolumne. To tak w skrócie. 22 litry, to może być trochę za mało na zasilenie dwóch cali i jeszcze przy takiej długości. Nie oznacza to iż nie zadziała, ale to trochę tak, jak by na Stara zapakować tylko jedną lodówkę i jechać nim 200 km.leszekpiotrek pisze:nierozumiem poco regulacja mocy a kociołek ma pojemność 22l
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.
Witam wszystkich ,poczynajac o budowie kolumny do tej pory mialem do czynienia prostą leśną konstrukcją baniak,pusta rurka idąca do chłodnicy. Na str http://bimber.ovh.org/images/slobo_2_1_kolumna.jpg jest rura wypełniona tymi zmywakami.Narazie zadowoliłbym się szkicem jak i gdzie idzie woda chłodząca i goraca para w tej kolumnie?Mowa tu o zimnych palcach ,głowicy.Najlepszy byłby rusunek kolorowy
np.woda w kol niebieskiem a para w zółtym.Szukalem i nic takiego nie znalazłem takiego nie znalazłem tylko lytowy wymmieniik ciepła.
np.woda w kol niebieskiem a para w zółtym.Szukalem i nic takiego nie znalazłem takiego nie znalazłem tylko lytowy wymmieniik ciepła.
Oczywiste, że teoretyzuję . Nigdy nie gotowałem, a tym bardziej w kociołku o pojemności 22 l z grzałką 1,5 kW. Dlatego do obliczeń przyjąłem 20 litrów 15% nastawu o cieple właściwym 3919 J/kgK, przy różnicy temperatur 75 stopni, zakładając sprawność grzałki zanurzonej w cieczy na 100% i izolację kociołka oraz kolumny.a_priv pisze: Czy to są Twoje obserwacje praktyczne, czy też tylko teoretyzujesz?
Pozdrawiam
Żyję by pić, piję by paść, padam by wstać, wstaję by pić, piję by żyć ...
-
- 20%
- Posty: 25
- Rejestracja: 2006-10-13, 19:50
Radzę ci pozostać przy tym, co zamierzałeś - masz już przecież tą rurę. Grzałka ma odpowiednią moc dla prowadzenia destylacji, pod warunkiem izolacji cieplnej urządzenia. Gdy kiedyś uznasz, że czas nagrzewania jest zbyt długi, to po prostu wymienisz grzałkę.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Żyję by pić, piję by paść, padam by wstać, wstaję by pić, piję by żyć ...
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć konkretnie jaka powinna być temperatura grzania zacieru a jaką temperature najlepszą powinny miec opary, które bedą z chładzane, aby wyszedł dobry alkohol. A przy okazji podam przepis może już go znacie.
"Prosty spirytus z cukru"
Około 2 kilogramów cukru rozpuścić w 10 litrach ciepłej wody, nastpnie dodać 100g dziurawca i poczekać aż temperatura roztworu osiągnie około 25 stopni Celsjusza. Rozpuścić 75g drożdży w szklance letniej wody, dodać do zacieru i fermentować przez 6 dni. Po tym czasie roztwór gotowy jest do destylacji, w wyniku której powinniśmy uzyskać około 2 litrów 70 procentowego spirytusu.
Chciałbym się dowiedzieć konkretnie jaka powinna być temperatura grzania zacieru a jaką temperature najlepszą powinny miec opary, które bedą z chładzane, aby wyszedł dobry alkohol. A przy okazji podam przepis może już go znacie.
"Prosty spirytus z cukru"
Około 2 kilogramów cukru rozpuścić w 10 litrach ciepłej wody, nastpnie dodać 100g dziurawca i poczekać aż temperatura roztworu osiągnie około 25 stopni Celsjusza. Rozpuścić 75g drożdży w szklance letniej wody, dodać do zacieru i fermentować przez 6 dni. Po tym czasie roztwór gotowy jest do destylacji, w wyniku której powinniśmy uzyskać około 2 litrów 70 procentowego spirytusu.
Wszystko jest możliwe!jaron50 pisze:...czy użycie rury kominowej jest możlwe
W środku takiej rury kominowej można prostym sposobem wykonać półki rektyfikacyjne z talerzyków blaszanych (np. Made in Pakistan) wytłaczanych z chińskiej lub pakistańskiej nierdzewki. Do tego bambusowy refluks i odzież ochronna w stylu mundurka Mao .
Jest tylko jeden szkopuł: do kolumny o takiej średnicy trzeba by podłączyć kocioł i palenisko od małego parowozu .
Pozdrawiam
Winiarek
Zacier musi wrzeć, a o temperaturze wrzenia nie ty decydujesz, tylko %% alkoholu w nim zawarte. Opary opuszczają kocioł w temperaturze wrzenia, a następnie przechodząc przez wypełnienie kolumny schładzają się - aż do temp. około 78 stopni i wchodzą do chłodnicy.szafeczka pisze:jaka powinna być temperatura grzania zacieru a jaką temperature najlepszą powinny miec opary
Radzę poczytaj to forum dogłębnie, a znajdziesz odpowiedzi na wiele wątpliwości - między innymi dowiesz się jakie powinny być proporcje składników zacieru.
Pozdrawiam
Żyję by pić, piję by paść, padam by wstać, wstaję by pić, piję by żyć ...
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 54 gości