Jedna czy dwie rektyfikacje?
-
- 30%
- Posty: 37
- Rejestracja: 2015-02-15, 05:54
- Lokalizacja: Polska
Jedna czy dwie rektyfikacje?
To moje drugie pytanie tutaj, więc proszę o wyrozumiałość, początkujący jestem
Czytam to forum i widzę, że część osób robi dwie rektyfikacje. Jeśli dobrze zrozumiałem to urobek z pierwszej rozcieńcza się i przepuszcza przez kolumnę raz jeszcze. Rozumiem, że robi się to dla poprawy smaku i jakości, ale czy to jest konieczne? Produkt po jednokrotnej rektyfikacji nie nadaje się do spożycia?
Czytam to forum i widzę, że część osób robi dwie rektyfikacje. Jeśli dobrze zrozumiałem to urobek z pierwszej rozcieńcza się i przepuszcza przez kolumnę raz jeszcze. Rozumiem, że robi się to dla poprawy smaku i jakości, ale czy to jest konieczne? Produkt po jednokrotnej rektyfikacji nie nadaje się do spożycia?
Produkt po jednokrotnej rektyfikacji nadaje się jak najbardziej do spożycia. I jest tym lepszy im lepszego surowca użyliśmy do zrobienia nastawu.
Jeśli ktoś punktuje w idealnie czysty (klasy luksusowej) spirytus to niestety ale musi poddać produkt z pierwszego gotowania ponownej rektyfikacji. Przeważnie robi sie tak z nastawami najbardziej popularnymi - czyli cukrówkami.
Są to wybory indywidualne i zależą od subiektywnych preferencji smakowych.
Jeśli ktoś punktuje w idealnie czysty (klasy luksusowej) spirytus to niestety ale musi poddać produkt z pierwszego gotowania ponownej rektyfikacji. Przeważnie robi sie tak z nastawami najbardziej popularnymi - czyli cukrówkami.
Są to wybory indywidualne i zależą od subiektywnych preferencji smakowych.
-
- 30%
- Posty: 37
- Rejestracja: 2015-02-15, 05:54
- Lokalizacja: Polska
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Oczywiście, że nie. Ale czemu nie spróbować jak uda mi się coś tanio wykombinować? Może proces będzie dla mnie łatwiejszy do opanowania w przypadku n.p. zbożówek? Może odkryję coś przydatnego do zastosowania także w innych aparatach?
W tym roku muszę jeszcze lepiej poznać kolumnę półkową. Zbieram materiały na większą wersję by spróbować odbioru z półek. Ale zimą pewnie sklecę coś podobnego do alembika. Główne zarysy konstrukcji już mam w głowie. Pozostała lektura i dopracowanie szczegółów. Pewnie nie będzie z miedzi bo za droga. Kusi mnie szkło, ale najprostsza w wykonaniu, najtańsza i najbliższa oryginalnym będzie stal nierdzewna.
A jeżeli chodzi o "słuszne drogi" to najlepsza wódka z jabłek jaką piłem powstała na potstilu z dwoma słoikami. Po prostu poezja smaku i zapachu. Mi do jej jakości jeszcze daleko ale wytwórca robi to od 40 lat i doskonale zna swój sprzęt. Tak więc moim zdaniem aparat jest drugorzędny. Najważniejszy jest operator i jego wiedza.
W tym roku muszę jeszcze lepiej poznać kolumnę półkową. Zbieram materiały na większą wersję by spróbować odbioru z półek. Ale zimą pewnie sklecę coś podobnego do alembika. Główne zarysy konstrukcji już mam w głowie. Pozostała lektura i dopracowanie szczegółów. Pewnie nie będzie z miedzi bo za droga. Kusi mnie szkło, ale najprostsza w wykonaniu, najtańsza i najbliższa oryginalnym będzie stal nierdzewna.
A jeżeli chodzi o "słuszne drogi" to najlepsza wódka z jabłek jaką piłem powstała na potstilu z dwoma słoikami. Po prostu poezja smaku i zapachu. Mi do jej jakości jeszcze daleko ale wytwórca robi to od 40 lat i doskonale zna swój sprzęt. Tak więc moim zdaniem aparat jest drugorzędny. Najważniejszy jest operator i jego wiedza.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Zaprawdę powiadam Ci: droga którą zmierzasz jest drogą prostą i co ważne z"górki" a i wiatru w oczy nie masz .Szlumf pisze:....
A jeżeli chodzi o "słuszne drogi" to.....
Kosztelowicę zrobiłeś zajebistą, a że ze śliwką nie wyszło , może następnym razem się uda. Każdy destylat smakowy trzeba traktować jak nowy, nieznany i szukać "smaka" przy różnym rozstrzeleniu temperatur. Jeden owoc odda dobroć tuż po przedgonie natomiast inny tuż przed pogonem i tu szukałbym "dziury w całym".
Rozwijaj skrzydła. Powodzenia.
czytam nie pytam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 87 gości