Druga destylacja z kawą
Druga destylacja z kawą
Witam
Czy próbował ktoś dodać do kega przy drugiej destylacji kilka łyżek parzonej kawy, lub rozpuszczalnej ? Ciekawi mnie czy zostanie zapach lub posmak.
Planowałem zrobić to tak:
1. Reaktyfikować na Aabratku dwa kegi 50l
2. Odebrany spirytus rozcieńczyć 1l 95% na 3l wody i dodać powiedzmy na keg 50l z 5 łyżek mielonej kawy.
3. Odebrać przedgon na całej kolumnie po czym wygasić sprzęt i dać głowice na katalizator i dalej ciągnąc na otwartym zaworku.
Co koledzy myślicie ma to jakiś sens ?
Czy próbował ktoś dodać do kega przy drugiej destylacji kilka łyżek parzonej kawy, lub rozpuszczalnej ? Ciekawi mnie czy zostanie zapach lub posmak.
Planowałem zrobić to tak:
1. Reaktyfikować na Aabratku dwa kegi 50l
2. Odebrany spirytus rozcieńczyć 1l 95% na 3l wody i dodać powiedzmy na keg 50l z 5 łyżek mielonej kawy.
3. Odebrać przedgon na całej kolumnie po czym wygasić sprzęt i dać głowice na katalizator i dalej ciągnąc na otwartym zaworku.
Co koledzy myślicie ma to jakiś sens ?
Ostatnio zmieniony 2015-08-15, 19:29 przez Daro1003, łącznie zmieniany 1 raz.
Można w podobny sposób robić tzw. przekropy lub "białe nalewki".
Bierze się aromatyczny surowiec, zalewa bardzo dobrym spirytusem rozcieńczonym do 60-70%, maceruje kilka dni i na pot stilla.
Później można rozcieńczyć i delikatnie dosłodzić.
Robiłem z kawy, kakao, czarnych porzeczek, czarnego bzu i malin.
Wychodzą zacne napitki, polecam.
Mała uwaga, po każdym surowcu (zwłaszcza po kawie) czeka cię baaaaardzo dokładnie szorowanie sprzętu, zapach potrafi się przedostać do następnych wsadów.
Bierze się aromatyczny surowiec, zalewa bardzo dobrym spirytusem rozcieńczonym do 60-70%, maceruje kilka dni i na pot stilla.
Później można rozcieńczyć i delikatnie dosłodzić.
Robiłem z kawy, kakao, czarnych porzeczek, czarnego bzu i malin.
Wychodzą zacne napitki, polecam.
Mała uwaga, po każdym surowcu (zwłaszcza po kawie) czeka cię baaaaardzo dokładnie szorowanie sprzętu, zapach potrafi się przedostać do następnych wsadów.
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Kolega Fenol zaproponował bardzo skuteczną metodę produkcji wódek smakowych stosowaną przez Polmos i inne koncerny alkoholowe. Dodam tylko, że odbiór z pot stila prowadzi się metodą organoleptyczną rozdzielając przedgon, serce i pogon. Nastepnie uzyskane produkty miesza się w odpowiednich proporcjach z wodą. Pogon w większości wraca do następnej destylacji
Maceracja trwa kilka dni. Maceruje się różne zestawy świerzych owoców i ziół z 60% spirytusem najwyższej jakości.Destyluje się wszystko razem bez odcedzania. Cały macerat spuszcza się grawitacyjnie do miedzianego kotła pot stila z łabędzią szyją
Technologię oglądałem w jednym mazowieckim Polmosie.
Nie powiem gdzie bo mnie już tam nie zapraszają
Maceracja trwa kilka dni. Maceruje się różne zestawy świerzych owoców i ziół z 60% spirytusem najwyższej jakości.Destyluje się wszystko razem bez odcedzania. Cały macerat spuszcza się grawitacyjnie do miedzianego kotła pot stila z łabędzią szyją
Technologię oglądałem w jednym mazowieckim Polmosie.
Nie powiem gdzie bo mnie już tam nie zapraszają
Ostatnio zmieniony 2015-08-15, 21:49 przez zbyszek1281, łącznie zmieniany 1 raz.
Bardzo ciekawy sposób.
Możesz kolego Fenol podać jakieś proporcje ? Dla czarnego bzu, kawy i malin by mnie interesowało ponieważ mam dostęp właśnie do tych surowców. Jeśli chodzi o kawę jaką proponujesz rozpuszczalną czy parzoną ?
Co do czyszczenia sprzętu myślałem o zakupie kega 30l właśnie do takich celów. Może i warto by pomyśleć o typowym pot-stilu o takim przeznaczeniu.
Możesz kolego Fenol podać jakieś proporcje ? Dla czarnego bzu, kawy i malin by mnie interesowało ponieważ mam dostęp właśnie do tych surowców. Jeśli chodzi o kawę jaką proponujesz rozpuszczalną czy parzoną ?
Co do czyszczenia sprzętu myślałem o zakupie kega 30l właśnie do takich celów. Może i warto by pomyśleć o typowym pot-stilu o takim przeznaczeniu.
Żadna tajemnica, pomysł wziąłem od Ćwierczakiewiczowej.Daro1003 pisze:Bardzo ciekawy sposób.
Możesz kolego Fenol podać jakieś proporcje ? Dla czarnego bzu, kawy i malin by mnie interesowało ponieważ mam dostęp właśnie do tych surowców. Jeśli chodzi o kawę jaką proponujesz rozpuszczalną czy parzoną ?
Przy "nalewkach" z kawy i z kakao brałem po 0,5kg na 2L 70% spirytusu.
Do destylacji jeszcze 0.5l wody.
Destylacja powolna (po kropelce) z podziałem na frakcje
Rozcieńczanie, kupaż i dosładzanie (glukozą) do smaku.
Przy "nalewce" czarny bez+malina było po około 0,7kg owoców i 2L 96% spirytusu, dalej jak wyżej.
Bardzo ważna jest jakość surowców
spirytusu, musi być idealny (po rozcieńczeniu ciepłą wodą do 20% i natychmiastowej próbie żadnych smrodków i obcych smaków ).
kawa - ziarnista świeżo palona i świeżo mielona, aromat ma urywać łeb
kakao - czarne gorzkie, (bez mleka, cukru, wypełniaczy i innych gooowien aromatyczno-smakowych) w składzie ma być tylko proszek kakaowy, ja używałem van Houtena.
maliny - jesienne aromatyczne, mogą być naturalnie podeschnięte.
czarny bez - oczywiście odszypułkowany i przebrany, bez zielonych części.
I to jest poprawne podejście przy większych wsadach, mały keg i krótka kolumna bez wypełnienia załatwia sprawę.Daro1003 pisze: Co do czyszczenia sprzętu myślałem o zakupie kega 30l właśnie do takich celów. Może i warto by pomyśleć o typowym pot-stilu o takim przeznaczeniu.
Do eksperymentów idealnie sprawdza się szklany zestaw do destylacji prostej
Nie mam doświadczenia w szkle ani zbyt pojecia. Możesz kolego polecić jakiś zestaw żebym miał jakies rozeznanie ponieważ chciałby właśnie sklecić sprzęt pod coś takiego. Jakie powinno byc wyprowadzenie z kega?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Daro1003, łącznie zmieniany 1 raz.
U mnie sprawdza się 30L keg i 1m miedziana kolumna bez wypełnienia z prostą chłodnica, a jeśli chodzi o szkło, to 6L kolba kulista, nasadka destylacyjna i chłodnica prosta całość z połączeniami szlifowanymi.Daro1003 pisze:Nie mam doświadczenia w szkle ani zbyt pojecia. Możesz kolego polecić jakiś zestaw żebym miał jakies rozeznanie ponieważ chciałby właśnie sklecić sprzęt pod coś takiego.
SzczelneDaro1003 pisze: Jakie powinno byc wyprowadzenie z kega?
Chłodnicę tez masz miedziana? A jakie masz polaczenia elementów lutowane?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Daro1003, łącznie zmieniany 1 raz.
Chyba zakupie kompletny juz zestaw. Kolumna plus ocieplony keg 30l z grzałka 2x2kW ta do grzania wsadów owocowych z regulatorem i zaworem spustowym 1 cal to koszt 1 100zl i do tego jeszcze mam ochotę na papuge i byłby fajny sprzęcik do robienia różnych smakowych trunków.
Jak zacznę kombinować z kupnem mega następnie muszę szukac spawacza itd za dużo problemów lepiej kupic gotowy zestaw.
Jak zacznę kombinować z kupnem mega następnie muszę szukac spawacza itd za dużo problemów lepiej kupic gotowy zestaw.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości