Strona 3 z 5

: 2015-10-25, 19:48
autor: Citizen Kane
Stan kaca różne osoby różnie określają. Często przewijają się tu zdania, że po fest piciu nie miałem kaca, taka dobra gorzałka była. Nie wierzę w to absolutnie. Można mieś mniejsze lub większe objawy dnia wczorajszego, ale występują zawsze. Niech ktoś mi powie, że po wypiciu pół litra na głowę, ma na drugi dzień takie samopoczucie jakby szklankę coli wypił z wieczora 8)

: 2015-10-25, 19:48
autor: Władek
Skoro o wojsku i kacu, to jedyną w tamtych czasach dostępna wódką, o ile można było to tak nazwać, była WISTULA, :wallangry , zwykły kac to pikuś.

: 2015-10-25, 19:53
autor: maria-n
Cześć
Ponieważ temat to, "Na górze czy na dole" dodaję, bo zapomniałem. Ja, jak już kiedyś pisałem, mam miedź na górze. Bo wychodzę z założenia, że miedź ma czyścić, to co mam pić, a nie to, co spływa do baniaka! Nawet jeśli zakładać, że miedź ma "nie puścić", wszelkiego "barachła" do góry, to efektywność działania miedzi na dole, będzie w stosunku do góry, coraz szybciej spadać, bo na dole jest coraz więcej syfu. A na górze coraz więcej czystego etanolu.

: 2015-10-25, 19:54
autor: robol69
Citizen Kane pisze:Niech ktoś mi powie, że po wypiciu pół litra na głowę, ma na drugi dzień takie samopoczucie jakby szklankę coli wypił z wieczora 8)
Znam takich co wódki "sklepowej" nie zaliczaja do spożycia dnia poprzedniegi. :wallangry

: 2015-10-25, 20:27
autor: inżynier
No to, żeby zaciemnić obraz trochę bardziej dorzucę swoje:
pierścionki miedziane z rurki fi 6 na górze kolumny, bo podobnie jak Maria-n uważam, że miedź ma reagować ze związkami siarki, które jakimś cudem dotarły na górę kolumny.
Odczucia po spożyciu nawet sporych ilości swojej czystej mam podobne do tych po spożyciu porządnej sklepowej.
Czy związki miedzi mają szansę dostać się wraz z parami alkoholu do chłodnicy?
....wątpię.

: 2015-10-25, 20:45
autor: robol69
inżynier pisze:No to, żeby zaciemnić obraz trochę bardziej dorzucę swoje
Nie no, jak już inżynier zaciemnia sprawę to ja odpuszczam.
Powiem tylko tyle, odkąd przesiadłem się z kolumny 1,2 na 2,2 wiem że jest różnica na +.
A miedź moczy się w roztwrze kwasu i jest nieużywana od roku conajmniej.

: 2015-10-25, 22:44
autor: maria-n
@robol
Pełna zgoda, Masz po prostu więcej półek, to musi przełożyć się na jakość. Jest tylko jeden mały - nie - duży problem, wysokość pomieszczenia. Co niejednokrotnie jest nie do pokonania. Niestety mnie też dotyka ten problem.

: 2015-10-26, 00:25
autor: zbyszko
maria-n pisze:Cześć
Koledzy, ja to "widzę" jeszcze inaczej....
Ja również używam miedzi szczególnie do smakówek. Przez parę lat miedź siedziała tuż pod skraplaczem, kaca nie doświadczałem. Dziś mam inną kolumnę i z przyczyn technicznych katalizator jest na dole, kaca również nie doświadczam.
Pierwszy aabratek na jakim pracowałem należał do kolegi którego już nie ma z nami a jest właśnie wykształconym i praktykującym chemikiem.
Jego kolumna miała skraplacz miedziany a tuż pod nim katalizator, czymś się musiał chyba kierować.

: 2016-01-09, 22:27
autor: Baku
Czyli jak ostatecznie, miedź na górze? Na dole? A może wymieszać? ; ] Albo warstwowo :P

W wykształceniu również mam sporo z chemika ale to nie koniecznie argumentuje cokolwiek - aspektów które trzeba by wziąć pod uwagę jest tak wiele ze z punktu widzenia teoretycznego raczej się nie da wyciągnąć wniosku - najlepiej jakby ktoś tą samą partię substratu przedestylował na tej samej kolumnie w partiach podzielonych na różne wypełnienia :P hehehe

miedź

: 2016-02-14, 20:59
autor: hes46
Szanowni koledzy
W mojej kolumnie-rura fi 60 długości 1,5 m- katalizator miedziany [siatka o oczku 0,6 mm]
znajduje się mniej więcej w środku kolumny. O kacu nigdy nie słyszałem.

: 2016-02-14, 22:02
autor: Frog
Baku pisze:Czyli jak ostatecznie, miedź na górze? Na dole? A może wymieszać? ; ] Albo warstwowo :P
Ani wymieszać, ani warstwowo. Miedź na pewno będziesz czyścił częściej i inaczej :).
Ja mam miedź na dole. Żyję. Kaca, odkąd sam robię, nigdy nie miałem.

: 2016-02-14, 22:34
autor: magas
Nie macie kaca, bo kac to kara za przerwę w piciu, a wy się dobrowolnie karze nie poddajecie.

: 2016-02-15, 20:42
autor: stratos
Baku pisze:Czyli jak ostatecznie, miedź na górze? Na dole?
W łatwo dostępnym miejscu i jednocześnie w takim, gdzie jej można dużo napchać.

: 2016-02-15, 22:03
autor: janik
Mam katalizator 30cm na dole kolumny i z doświadczenia wiem, że taka wysokość jest niepotrzebna :idea: .
Oczywiście wysokość napchania miedzi w rurze ma też związek z kulturą procesu prowadzonej fermentacji i rodzajem wsadu,ale biorąc pod uwagę te wszystkie czynniki to w moim przypadku 20cm robi swoją robotę a pozostała przestrzeń warto uzupełnić wkładem który da nam dodatkowe półki.
Ps. Niektórzy na innych forach schodzą z miedzi z tezą; "dobra jakość wypełnienia kolumny wyczyści końcowy produkt". :idea:
Mnie również kusi ta teza aby wypróbowanie na moim sprzęcie...

: 2016-02-16, 00:23
autor: zbyszko
Kolego !
Poczytaj naszego moda.
OLO 69
pisze że miedź jest potrzebna tylko do pierwszej rektyfikacji, potem tylko sprężyny dla uzyskania jak największej rozdzielczości.