Czysta bez zapachu

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2015-12-21, 12:10

Chcesz, nazywaj to opisem sytuacyjnym, ale weź pod uwagę, że inni mogą to nazywać testem. Jak we wszystko co zostało napisane w internetach czy gdziekolwiek, można wierzyć lub nie. To kwestia indywidualna. Ja wierzę jednak w człowieka i nie zakładam z góry, że ktoś chciałby mnie oszukać. Wychodząc z tego założenia, dlaczego mam nie wierzyć, że napisana jest prawda. Oczywiście biorę tu pod uwagę subiektywizm takiego 'opisu' i doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że ktoś inny (w tym ja) / inne gremium mogłoby ustawić trunki w innej kolejności. Na pewno jednak ślepy test będzie dla mnie zawsze bardziej wiarygodny niż taki, w którym wiemy, jaki trunek właśnie degustujemy.
Ostatnio zmieniony 2015-12-21, 12:48 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 1 raz.

Keram
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2009-02-01, 17:34
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Keram » 2015-12-21, 12:33

Celem tego być może ułomnego "testu" czy degustacji
było sprawdzenie jak bardzo domowy wyrób odbiega
in plus/minus od produktów z wyższej półki w ocenie
"przeciętnych" konsumentów w warunkach pozbawionych
magii pięknej butelki i wizerunku luksusowej marki.

Nie twierdzę, że mój domowy wyrób jest obiektywnie
lepszy od Belvedere i Grey Goose.

Wynik wskazuje moim zdaniem na to, że w warunkach
domowych możemy wykonać wyrób, który może być
trudny do rozróżnienia od produktu "luksusowego"
przez przeciętnego konsumenta "kieliszka chleba".

maria-n
100%
100%
Posty: 1365
Rejestracja: 2008-07-15, 14:52

Post autor: maria-n » 2015-12-21, 15:18

No to jak mam rozumieć Twoje słowo cyt. "wydajemisie"?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2015-12-21, 15:31

Masz dwie wódki. Jedna zrobiona jest z cukru, druga z glukozy. Testujesz te trunki wiedząc, w którym kieliszku jest jaki alkohol. Wcześniej czytałeś, że ktoś pisał o glukozówce, że jest lepsza. Próbujesz i na zasadzie wydajemisie stwierdzasz, że faktycznie - jest lepsza. Wynik mógłby być inny, gdybyś nie był świadomy tego co próbujesz.

maria-n
100%
100%
Posty: 1365
Rejestracja: 2008-07-15, 14:52

Post autor: maria-n » 2015-12-21, 15:41

No dobra, nie będziemy dalej w to brnąć. Ale to, o czym teraz Napisałeś zrozumiałem z kolei, jako sugestię. Lub inaczej, sugerowanie się na podstawie czegoś.

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: stratos » 2015-12-21, 20:17

"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2015-12-21, 23:02

Drugi komentarz- dalej nie czytałem:
Gość: ooo 3 lata temu Oceniono 112 razy 88
Niemcy mimo przeciętnych piw zrobili z piwa narodowe dobro.
Francuzi mimo bardzo kiepskich win zrobili z wina narodowe dobro
Amerykanie mimo słabego bimbru z kukurydzy zrobili z Whiskey narodowe dobro
Polacy mimo bardzo dobrej wódki zrobili z wódki narodowy kompleks.

To samo tyczy się polskiej kuchni.

Wódkę trzeba umieć pić. Zawsze pijemy pod ciepłe dania i zakąski w umiarkowanej ilości.

Ludzie zacznijcie sami wreszcie myśleć bo niedługo trzeba wam będzie mówić jakim papierem toaletowym trzeba się podcierać.
:wallangry :wallangry :wallangry
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2015-12-22, 09:00

Zbyszko, gdzie ty tego "geniusza" co go cytujesz znalazłeś? :roll:
OK znalazłem
pozdrawiam - inżynier

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: stratos » 2015-12-27, 19:42

Może troszeczkę od tematu, ale myślę że godne uwagi.
http://www.geekweek.pl/galerie/4381/teg ... =7#zdjecie
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: stratos » 2016-01-14, 10:06

Mam wyniki badania etanolu.
Załączniki
f nr 05 do PO 16 wyd_8, 2016 W-516.doc
(211 KiB) Pobrany 365 razy
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2016-01-14, 11:08

stratos :brawo
stratos pisze: Po 4 latach intensywnych doświadczeń nie osiągnąłem jakości sklepowej.
Jak nie, jak tak?
Ostatnio zmieniony 2016-01-14, 11:13 przez Frog, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-01-14, 11:08

.doc
A jakiś inny, łatwiej strawny format. :?

Awatar użytkownika
kula
101%
101%
Posty: 575
Rejestracja: 2010-08-16, 10:00
Lokalizacja: z pod lasu
Kontaktowanie:

Post autor: kula » 2016-01-14, 12:01

stratos pisze:Mam wyniki badania etanolu.
Możesz opisać jak robiłeś nastaw i jak przebiegał proces (stabilizacja, zalewanie, moc grzania...), oraz czy jest to wycinek serca czy z próbka odlana z całości serca?

Edit
No i najważniejsze pytanie. Ile razy destylowane?
Ostatnio zmieniony 2016-01-14, 20:09 przez kula, łącznie zmieniany 2 razy.
Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2016-01-14, 13:15

Opisz dokładniej również sprzęt na jakim to uzyskałeś. Kurna, "zazdraszczam" takiej jakości :wallangry .

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: stratos » 2016-01-14, 21:09

Wymagania jakościowe dla spirytusu rektyfikowanego - tabela XIX-2
http://moonshine_still.republika.pl/przemyslowo3.html

Porównam swoją próbkę z danymi dla spirytusu luksusowego.

Moc spirytusu.
Norma - nie mniej niż .......96,5%
Próbka ............................96,4%

Aldehyd octowy.
Norma - nie więcej niż .......0,0100 grama/litr
Próbka - mniej niż .............0,0016 grama/litr

Octan etylu.
Norma - nie więcej niż ........0,0300 grama/litr
Próbka - mniej niż ..............0,0009 grama/litr

Metanol.
Norma - nie więcej niż ........0,0300 grama/100cm3
Próbka ..............................0,0004 grama/100cm3

Propanol.
Norma - nie więcej niż .................. nie określono
Próbka - mniej niż ..............0,0012 grama/litr

Izobutanol.
Norma - nie więcej niż....................nie określono
Próbka - mniej niż ..............0,0009 grama/litr

Alkohol amylowy
Norma - nie więcej niż....................nie określono
Próbka - mniej niż ..............0,0013 grama/litr

Fuzle ogółem.
Norma - nie więcej niż ........0,0050 grama/litr
Próbka - mniej niż ..............0,0013 grama/litr

Norma dal "fuzli ogółem" zaczerpnięta ze sprawozdania z przeprowadzonych badań.



"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości