Czysta bez zapachu
Mierząc temperaturę powietrza na końcu chłodnicy 40C jest ok. Powyżej tej temperatury następuje gwałtowny skok temperatury powietrza co oznacza, że mamy niedostateczny przepływ wody przez skraplacz.maria-n pisze:Cześć
Kol. Kula napisał 40°. to może być trochę mało, gdy woda na wylocie głowicy ma 70°. Najlepiej ją zmierzyć i zastosować termostat na 5-10° wyżej.
Dla pomiaru temperatury wody chłodzącej będą to dużo wyższe wartości. Swoją droga nie polecam pomiaru temperatury wody w chłodnicy. Mierząc temperaturę wody poza głowicą możemy się nie dowiedzieć, że brakuje wody w chłodnicy.
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
itd...maria-n pisze:Cześć
Najprościej za pomocą hydrostatu np, od pralki automatycznej. To jest takie urządzenie które posiada membranę. Z jednej jej strony podaje się ciśnienie, druga ma zamocowany trzpień, który w razie zadziałania ciśnienia ......
KOLEDZY!!
Nie widzicie przyjemności w obserwowaniu jak kapie nasz długo oczekiwany produkt !!!???
Ja tam nie bawię się w "przemysłówkę" - nastawić, włączyć - wyłączyć - rozcieńczyć .....
Smakuję prawie każdą kropelkę.... i cieszę się tym co "ukręciłem"... a przy okazji kontroluję proces rektyfikacji..
Mam nadzieję, że jest kilku "smakoszy-pasjonatów" w NASZYM gronie.... !!!
Pozdrawiam ciepło!
Taaa... ale na moje szczęście mam w domu konesera, który w razie "W" mnie zastępuje... Czasami razem siedzimy i podziwiamy ten jakże wspaniały proces tworzenia...
Pozdrawiam
_cytat
Pozdrawiam
_cytat
Ostatnio zmieniony 2016-01-29, 14:38 przez zaba287, łącznie zmieniany 3 razy.
- stratos
- 101%
- Posty: 682
- Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
- Lokalizacja: Północne Mazowsze
- Kontaktowanie:
Wódka czysta 40%.
Poprawiłem niedoskonałości związane z metalicznym posmakiem i wysłałem kolejną próbkę do naszego forumowego kolegi Bogusława celem oceny.
Po niżej treść otrzymanej korespondencji:
Poprawiłem niedoskonałości związane z metalicznym posmakiem i wysłałem kolejną próbkę do naszego forumowego kolegi Bogusława celem oceny.
Po niżej treść otrzymanej korespondencji:
Stratos nr 2:
Ocena w wg zgodności rynkowej wg wytycznych z Polmosów
Klarowność 0,5 /0,5
Barwa 0,5 /0,5
Zapach 3,5 /3,5
Smak 5 /5
Zgodność 0,5 /0,5
Razem 10/10
Recenzja właściwa:
Przed dolaniem wody
Aromat: ziemniaki z ogniska, bardziej wyrazisty niż w jedynce od Ciebie
Nuta górna: kminek, rozmaryn, może nawet i koper włoski, więcej
cytrusów też, troszkę spirytusowości, na finiszu wanilia
Nuta dolna: wanilia, mniej cytrusów
Smak: bardziej słodka niż jedynka, wchodzi w rejestry lekko likierowa
tych, bardzo gęsta, długi finisz z
przyprawami, głównie pieprz, ale może i odrobinę papryki.
Po dolaniu wody na 30%
Nadal kminkowa, rześka, ale lekka cytryna, nie ma metalu, nuta dolna
przyjemnie ziołowa
Smak jest wybitnie ziemniaczany, najbliżej do dobrego aquavitu ze
Skandynawii, metaliczności nie odnajduję, ale za to sporą aksamitność,
choć finisz ma ostrzejszy niż we wcześniejszej wersji
Boguś
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
Przez przyzwoitość nie napiszę gdzie ja odnajduję "Sporą aksamitność" .
Degustatornia ?
Degustatornia ?
Ostatnio zmieniony 2016-03-02, 23:11 przez Dziev, łącznie zmieniany 1 raz.
Poniżej możesz dostać tylko joby, tak tylko joby.stratos pisze:Wódka czysta 40%.
Poprawiłem niedoskonałości związane z metalicznym posmakiem i wysłałem kolejną próbkę do naszego forumowego kolegi Bogusława celem oceny.
Po niżej treść otrzymanej korespondencji:
Kol. Bogi nie raczył zaszczycić nas swoimi trunkami, no może w tym roku się opamięta i prześle "coś" o degustacji.
A Ty jeżeli masz coś godnego do degustacji to po prostu prześlij jakąś słuszną ilość i wtedy okaże się co ta próbka jest warta.
Nic nie ryzykujesz, jak to ktoś kiedyś powiedział:
Prawdiwa cnota krytyk się nie boi
czytam nie pytam
- stratos
- 101%
- Posty: 682
- Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
- Lokalizacja: Północne Mazowsze
- Kontaktowanie:
@zbyszko
Kolega @Boguś, który oceniał mój wyrób redaguje pismo branżowe i jest w moich oczach osobą kompetentną i obiektywną.
http://spirits.com.pl/aqua-vitae-eksklu ... lkoholach/
Podaj tylko namiary na człowieka, który zawodowo zajmuje się oceną trunków i jeśli wyrazi taka osoba chęć dokonania oceny i opublikowania wyników, to natychmiast wysyłam jej próbki.
Jeśli zaś będziesz przypadkiem w okolicach Mławy, to zawsze możesz do mnie przyjechać.
Serdecznie zapraszam.
Kolega @Boguś, który oceniał mój wyrób redaguje pismo branżowe i jest w moich oczach osobą kompetentną i obiektywną.
http://spirits.com.pl/aqua-vitae-eksklu ... lkoholach/
Podaj tylko namiary na człowieka, który zawodowo zajmuje się oceną trunków i jeśli wyrazi taka osoba chęć dokonania oceny i opublikowania wyników, to natychmiast wysyłam jej próbki.
Jeśli zaś będziesz przypadkiem w okolicach Mławy, to zawsze możesz do mnie przyjechać.
Serdecznie zapraszam.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
Kolega Boguś nie zajmuje się zawodowo ocenianiem trunków, nie rób żartów i niech Bóg nas chroni przed samozwańczymi expertami, oceniaczami, co robią 20 letnią starkę w pół roku, najlepsze nalewki ze skażonego spirytusu, a opisy przez nich wódki super czystej jak wynika z danych chromatografu, mają więcej smaków niż ich opisy alkoholi w których naprawdę jest wiele smaków i aromatów, alkoholi które leżały w beczce wiele lat, a wcześniej były oddestylowane z bardzo wieloma pozytywnymi zanieczyszczeniami.stratos pisze: Kolega @Boguś, który oceniał mój wyrób redaguje pismo branżowe i jest w moich oczach osobą kompetentną i obiektywną.
http://spirits.com.pl/aqua-vitae-eksklu ... lkoholach/
Podaj tylko namiary na człowieka, który zawodowo zajmuje się oceną trunków
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez magas, łącznie zmieniany 1 raz.
- stratos
- 101%
- Posty: 682
- Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
- Lokalizacja: Północne Mazowsze
- Kontaktowanie:
Ten Pan:
http://tomaszkoleckimajewicz.pl/
Z takimi referencjami:
http://www.logo24.pl/Logo24/56,125390,1 ... ry,,1.html
Dokonał oceny mojej wódki.
Treść korespondencji:
http://tomaszkoleckimajewicz.pl/
Z takimi referencjami:
Kierując się kryteriami przyjętymi w tym artykule:Mistrz Polski Sommelierów w latach 2007, 2008, 2009 oraz 2010. Uczestnik finałów Mistrzostw Europy i Świata Sommelierów - Sofia 2008, Santiago 2010, Strasburg 2010. Reprezentant Polski na Mistrzostwa Świata Sommelierów Tokio Japonia 2013. Główny sommelier grupy restauracyjnej pod szyldem Magdy Gessler. Właściciel projektu wineconsultant.pl
http://www.logo24.pl/Logo24/56,125390,1 ... ry,,1.html
Dokonał oceny mojej wódki.
Treść korespondencji:
Recenzja przesłanych próbek.
Zapach intensywny, swoisty, ziołowo - warzywny, lekko korzenny w tle.
W ustach złożona, pobudzająca, zdecydowana, krągła i wytrawna, pełna charakteru.
Wyraźnie korzenna, z wiodącymi nutami pieprzu i kminku, słono-słodkawym
tłem akcentów warzywnych i grzybowych, oraz świeżym, cytrusowym podbiciem
w trwałym, silnym zakończeniu.
Ocena - 20 punktów
Pozdrawiam serdecznie
Tomasz Kolecki
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 99 gości