Czysta bez zapachu

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
solohan
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2015-10-20, 20:27

Post autor: solohan » 2016-01-19, 10:48

Posty trochę zboczyły z tematu głownego. Czy mołgby moderator część tych wpisow przenieść pod nowty temat, np. Bezpieczeństwo?

Awatar użytkownika
kula
101%
101%
Posty: 575
Rejestracja: 2010-08-16, 10:00
Lokalizacja: z pod lasu
Kontaktowanie:

Post autor: kula » 2016-01-19, 13:00

maria-n pisze:Cześć
Kol. Kula napisał 40°. to może być trochę mało, gdy woda na wylocie głowicy ma 70°. Najlepiej ją zmierzyć i zastosować termostat na 5-10° wyżej.
Mierząc temperaturę powietrza na końcu chłodnicy 40C jest ok. Powyżej tej temperatury następuje gwałtowny skok temperatury powietrza co oznacza, że mamy niedostateczny przepływ wody przez skraplacz.
Dla pomiaru temperatury wody chłodzącej będą to dużo wyższe wartości. Swoją droga nie polecam pomiaru temperatury wody w chłodnicy. Mierząc temperaturę wody poza głowicą możemy się nie dowiedzieć, że brakuje wody w chłodnicy.
Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

maria-n
100%
100%
Posty: 1365
Rejestracja: 2008-07-15, 14:52

Post autor: maria-n » 2016-01-19, 16:36

To też napisałem -pomiar lub termostat, w otworze odpowietrzającym głowicę!

zaba287
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2009-11-09, 10:32

Post autor: zaba287 » 2016-01-29, 09:20

maria-n pisze:Cześć
Najprościej za pomocą hydrostatu np, od pralki automatycznej. To jest takie urządzenie które posiada membranę. Z jednej jej strony podaje się ciśnienie, druga ma zamocowany trzpień, który w razie zadziałania ciśnienia ......
itd...
KOLEDZY!!
Nie widzicie przyjemności w obserwowaniu jak kapie nasz długo oczekiwany produkt :) !!!???
Ja tam nie bawię się w "przemysłówkę" - nastawić, włączyć - wyłączyć - rozcieńczyć .....
Smakuję prawie każdą kropelkę.... i cieszę się tym co "ukręciłem"... a przy okazji kontroluję proces rektyfikacji..
Mam nadzieję, że jest kilku "smakoszy-pasjonatów" w NASZYM gronie.... !!!

Pozdrawiam ciepło!

maria-n
100%
100%
Posty: 1365
Rejestracja: 2008-07-15, 14:52

Post autor: maria-n » 2016-01-29, 09:46

Cześć
Nie Przewidujesz, że kiedyś, podczas trwania ukochanego procesu dopadnie Ciebie, przepraszam za wyrażenie - "sraczka"?

zaba287
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2009-11-09, 10:32

Post autor: zaba287 » 2016-01-29, 09:57

Taaa... ale na moje szczęście mam w domu konesera, który w razie "W" mnie zastępuje... Czasami razem siedzimy i podziwiamy ten jakże wspaniały proces tworzenia... :)

Pozdrawiam

_cytat
Ostatnio zmieniony 2016-01-29, 14:38 przez zaba287, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: stratos » 2016-03-02, 09:01

Wódka czysta 40%.

Poprawiłem niedoskonałości związane z metalicznym posmakiem i wysłałem kolejną próbkę do naszego forumowego kolegi Bogusława celem oceny.
Po niżej treść otrzymanej korespondencji:


Stratos nr 2:


Ocena w wg zgodności rynkowej wg wytycznych z Polmosów

Klarowność 0,5 /0,5
Barwa 0,5 /0,5
Zapach 3,5 /3,5
Smak 5 /5
Zgodność 0,5 /0,5

Razem 10/10

Recenzja właściwa:

Przed dolaniem wody

Aromat: ziemniaki z ogniska, bardziej wyrazisty niż w jedynce od Ciebie

Nuta górna: kminek, rozmaryn, może nawet i koper włoski, więcej
cytrusów też, troszkę spirytusowości, na finiszu wanilia


Nuta dolna: wanilia, mniej cytrusów

Smak: bardziej słodka niż jedynka, wchodzi w rejestry lekko likierowa
tych, bardzo gęsta, długi finisz z
przyprawami, głównie pieprz, ale może i odrobinę papryki.


Po dolaniu wody na 30%
Nadal kminkowa, rześka, ale lekka cytryna, nie ma metalu, nuta dolna
przyjemnie ziołowa
Smak jest wybitnie ziemniaczany, najbliżej do dobrego aquavitu ze
Skandynawii, metaliczności nie odnajduję, ale za to sporą aksamitność,
choć finisz ma ostrzejszy niż we wcześniejszej wersji



Boguś
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

maria-n
100%
100%
Posty: 1365
Rejestracja: 2008-07-15, 14:52

Post autor: maria-n » 2016-03-02, 14:50

Cześć
Kol. Stratos - nie mam nic przeciwko temu opisowi, ale myślę, że merytorycznie bardziej by pasował w kategorii "Hyde Park"

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2016-03-02, 18:25

Mamy temat degustatornia, widać, że opis czystej wódki, bo taki mało rozbudowany w smaki i zapachy, do tego wklejony w temacie czystej bez zapachu.

Awatar użytkownika
Dziev
40%
40%
Posty: 93
Rejestracja: 2006-05-26, 21:31
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Dziev » 2016-03-02, 20:10

Przez przyzwoitość nie napiszę gdzie ja odnajduję "Sporą aksamitność" ;).
Degustatornia ?
Ostatnio zmieniony 2016-03-02, 23:11 przez Dziev, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2016-03-02, 23:08

stratos pisze:Wódka czysta 40%.

Poprawiłem niedoskonałości związane z metalicznym posmakiem i wysłałem kolejną próbkę do naszego forumowego kolegi Bogusława celem oceny.
Po niżej treść otrzymanej korespondencji:
Poniżej możesz dostać tylko joby, tak tylko joby.
Kol. Bogi nie raczył zaszczycić nas swoimi trunkami, no może w tym roku się opamięta i prześle "coś" o degustacji.
A Ty jeżeli masz coś godnego do degustacji to po prostu prześlij jakąś słuszną ilość i wtedy okaże się co ta próbka jest warta.
Nic nie ryzykujesz, jak to ktoś kiedyś powiedział:
Prawdiwa cnota krytyk się nie boi :twisted:
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2016-03-19, 23:52

Słowo się rzekło, kobyłka......
a o próbkach ani widu.... :twisted:
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: stratos » 2016-03-20, 08:26

@zbyszko

Kolega @Boguś, który oceniał mój wyrób redaguje pismo branżowe i jest w moich oczach osobą kompetentną i obiektywną.
http://spirits.com.pl/aqua-vitae-eksklu ... lkoholach/


Podaj tylko namiary na człowieka, który zawodowo zajmuje się oceną trunków i jeśli wyrazi taka osoba chęć dokonania oceny i opublikowania wyników, to natychmiast wysyłam jej próbki.

Jeśli zaś będziesz przypadkiem w okolicach Mławy, to zawsze możesz do mnie przyjechać.
Serdecznie zapraszam.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2016-03-20, 22:52

stratos pisze: Kolega @Boguś, który oceniał mój wyrób redaguje pismo branżowe i jest w moich oczach osobą kompetentną i obiektywną.
http://spirits.com.pl/aqua-vitae-eksklu ... lkoholach/
Podaj tylko namiary na człowieka, który zawodowo zajmuje się oceną trunków
Kolega Boguś nie zajmuje się zawodowo ocenianiem trunków, nie rób żartów i niech Bóg nas chroni przed samozwańczymi expertami, oceniaczami, co robią 20 letnią starkę w pół roku, najlepsze nalewki ze skażonego spirytusu, a opisy przez nich wódki super czystej jak wynika z danych chromatografu, mają więcej smaków niż ich opisy alkoholi w których naprawdę jest wiele smaków i aromatów, alkoholi które leżały w beczce wiele lat, a wcześniej były oddestylowane z bardzo wieloma pozytywnymi zanieczyszczeniami.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez magas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: stratos » 2016-05-05, 21:07

Ten Pan:
http://tomaszkoleckimajewicz.pl/

Z takimi referencjami:
Mistrz Polski Sommelierów w latach 2007, 2008, 2009 oraz 2010. Uczestnik finałów Mistrzostw Europy i Świata Sommelierów - Sofia 2008, Santiago 2010, Strasburg 2010. Reprezentant Polski na Mistrzostwa Świata Sommelierów Tokio Japonia 2013. Główny sommelier grupy restauracyjnej pod szyldem Magdy Gessler. Właściciel projektu wineconsultant.pl
Kierując się kryteriami przyjętymi w tym artykule:
http://www.logo24.pl/Logo24/56,125390,1 ... ry,,1.html

Dokonał oceny mojej wódki.

Treść korespondencji:
Recenzja przesłanych próbek.

Zapach intensywny, swoisty, ziołowo - warzywny, lekko korzenny w tle.
W ustach złożona, pobudzająca, zdecydowana, krągła i wytrawna, pełna charakteru.
Wyraźnie korzenna, z wiodącymi nutami pieprzu i kminku, słono-słodkawym
tłem akcentów warzywnych i grzybowych, oraz świeżym, cytrusowym podbiciem
w trwałym, silnym zakończeniu.

Ocena - 20 punktów

Pozdrawiam serdecznie
Tomasz Kolecki
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 99 gości