Wymiana wkładu w kolumnie

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
wriko
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2014-11-24, 06:12

Wymiana wkładu w kolumnie

Post autor: wriko » 2016-01-07, 07:40

Witam wszystkich
Jak w temacie. Wymieniam wkład w kolumnie z ceramicznego na sprężynki pryzmatyczne.
Kupiłem, kurier przywiózł. Ale one coś tak pachną jakby olejem maszynowym. Czym je umyć, wyczyścić przed wsypaniem do kolumny? Na razie dwa dni gotuję w wodzie płynem do naczyń, ale ten zapach ciągle jest. Trochę słabszy, ale jednak.
Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 2016-01-07, 22:49 przez wriko, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
KS2507
50%
50%
Posty: 160
Rejestracja: 2012-09-16, 12:07
Lokalizacja: Łomża

Post autor: KS2507 » 2016-01-07, 08:28

Przegotuj w wodzie z Kretem do czyszczenia rur tylko w garnku nierdzewnym bo aluminiowy kret zeżre. :)

wriko
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2014-11-24, 06:12

Post autor: wriko » 2016-01-07, 09:13

Dzięki. Spróbuję kretem.

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2016-01-07, 10:08

Po gotowaniu możesz jeszcze wyprażyć sprężynki w piekarniku na max. temperaturze.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

wriko
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2014-11-24, 06:12

Post autor: wriko » 2016-01-07, 11:27

Zadałem takie samo pytanie sprzedawcy sprężynek, odpowiedział: "Nie polecam tego rozwiązania będzie więcej mycia po Krecie".
Sam nie wiem...

janik
80%
80%
Posty: 430
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2016-01-07, 11:53

Jeżeli chcesz uniknąć stosowania chemii a jeśli masz w zapasie przed i pogony to doskonale się sprawdzą do oczyszczenia sp. z oleju . Następnie dobrze przepłukać w gorącej wodzie i do dzieła. :D

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-01-07, 11:58

A jak konkretnie gotowałeś? Dwa dni w tej samej wodzie?

Powiadom też swojego sprzedawcę, że ług sodowy, to również środek do mycia.

wriko
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2014-11-24, 06:12

Post autor: wriko » 2016-01-07, 12:17

Przedgony mam. Zastosuję. Dzięki
Ostatnio zmieniony 2016-01-07, 22:50 przez wriko, łącznie zmieniany 1 raz.

wriko
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2014-11-24, 06:12

Post autor: wriko » 2016-01-07, 13:08

Dwa dni gotowałem tak: gotowanie, kilka płukań, znów woda z płynem do naczyń i tak w kółko, chyba ze 3 razy dziennie.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-01-07, 13:19

W zasdzie ok. Powtórz gotowanie, następnie zalej sprężyny 10% NaOH. Gotowania nie zalecam, bo to niebezpieczny związek i na zimno. Po kilku godzinach poszejkuj całość i dobrze kilkukrotnie przelej wodą. Przepłukaj sprężyny octem, następnie wodą i powinno być ok.

wriko
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2014-11-24, 06:12

Post autor: wriko » 2016-01-07, 13:48

Rozumiem, i nie rozumiem - "poszejkuj" co to znaczy?

andrea
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2012-03-01, 14:46

Post autor: andrea » 2016-01-07, 13:57

Padumaj... pomieszaj. Od szejkera /shakera/ do mieszania drinków. Wyrażenie jak najbardziej fachowe. :D
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez andrea, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2016-01-07, 15:03

Moje sprężynki były mocno zabrudzone.
Kilkukrotne gotowanie z płynem do mycia naczyń plus wielokrotne płukanie i na koniec gotowanie w kwasku cytrynowym i znowu płukanie pozostawiło nieznaczny zapach oleju. Sprężynki wysypałem na szeroką brytfannę i pozostawiłem odkryte na ponad tydzień. Zapach znikł.

janik
80%
80%
Posty: 430
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2016-01-07, 16:52

Na końcu przepuścić mały nastaw przez nowe wypełnienie i sprężynki są czyściutkie jak dzidziuś po kąpieli :lol: Stracą również metaliczny zapach. :mrgreen:

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2016-01-07, 21:08

Odbierając kolumnę z zasypanymi sprężynkami - nieczyszczonymi - mówiono mi i tak będziesz gotował na dwa razy, samo się oczyści. Miałem keg 30L, zrobiłem nastaw na dwa bryknięcia czyli trzy gotowania. W końcowym efekcie niczego niepokojącego nie było czuć. Może jakiś "smaczniejszy" sort sprężynek się trafił?
edit: a przepraszam, czytając post kwik44 przypomniałem sobie, że również chyba lałem trochę płynu do naczyń i przelewałem wodą z kranu.
Ostatnio zmieniony 2016-01-07, 21:59 przez Pirat, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 82 gości