Kolejne kroki z kolumną AAbratek z OVM

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
maleństwo
40%
40%
Posty: 58
Rejestracja: 2015-10-29, 15:45
Lokalizacja: SH

Post autor: maleństwo » 2016-01-26, 13:30

Pomyliłem się - 2l/h czyli 33,3 ml/min.
Grzeję mocą ok. 2450 W

:) - 2 litry na minutę :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez maleństwo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-01-26, 16:22

Różni się i 0,3 od czego?

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2016-01-26, 17:58

0,3 to uchyb na tym termometrze w trakcie procesu.

Na moje oko za dużo odbierasz. Jak policzyłeś te półki? Pytam, bo nic nie piszesz o wysokości.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2016-01-27, 09:21

Myślę, że przy mocy 2450W i zachowując R/R w stosunku (przynajmniej) 1/4 ciężko będzie z nastawu odparować taką ilość alkoholu aby odbierać te 33,33ml/min. No chyba że pracując na wyższych stężeniach. Gdzieś jest na forum tabela,w której można zobaczyć jaka ilość alkoholu (przy określonej mocy grzania i %wsadu ) jest odparowana. To może być powodem podwyższonej temperatury na 10 półce.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

Awatar użytkownika
maleństwo
40%
40%
Posty: 58
Rejestracja: 2015-10-29, 15:45
Lokalizacja: SH

Post autor: maleństwo » 2016-01-28, 12:45

A więc odpowiadam:
- wysokość termometrów w kolumnie: 1 - 24 cm nad buforem (moja tzw. 10 półka), 2 - 94 cm nad buforem (moja tzw.40 półka), OVM na wys 104 cm, 3 termometr w głowicy 134 cm
- różnica 0,3 stopnia to różnica w trakcie całego procesu na termometrze na mojej 10 półce. Czyli np. zaczynam z odczytem 77.9 a jak kończę 78.2, potem następuje wzrost do temp. zbliżonej z KEGa.

Poczyniłem testy i po zmianie odbioru na 1 litr/h temperatura na 10 półce wraca do początkowej i jest stabilna. Jednakże odbiór z prędkością ca. 1 litr to dla mnie za wolno.
Czy jeśli podciągnę moc (obecnie od stabilizacji lecę na 70% mocy sterownika - mam dwie grzałki 2 i 1,5 kW) na powiedzmy 80% dostarczę z kega tyle par że temp. będzie stabilna przy odbiorze ca. 1,8 - 2 l/h?
Wsad to cukrówka ok. 13-15%
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez maleństwo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-01-28, 15:50

Jak dla mnie kolego to Ty za szybko odbierasz i stąd Twój problem. 2l/h to lecisz jak przecinak :)

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2016-01-28, 16:53

Jemioł ma chiba rację. Twoja rura, a raczej jej średnica nie predestynuje Cię do odbioru z taką prędkością. Koledzy z większym doświadczeniem poradzą Ci, z jaką maksymalną prędkością będziesz mógł pracować. Ja mam rurę 60,3mm i dla mnie maks odbioru z OVM to 1l /h.

boxer1981228
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2015-02-12, 15:36

Post autor: boxer1981228 » 2016-01-28, 17:05

Frog pisze:Ja mam rurę 60,3mm i dla mnie maks odbioru z OVM to 1l /h.
Coś nie za mało z tym 1 l/h? Jeszcze jak pracowałem na miedzianej fi 54 to na początku bez problemu odbierałem nawet 1,3 l/h ze stabilnymi temperaturami i grzejąc mocą około 2,3 kW.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez boxer1981228, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2016-01-28, 17:23

Nie próbowałem więcej, to fakt, ale w przeważającej większości wypadków rektyfikuję tylko raz, więc wolę "trąkilnie".

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-01-28, 18:22

Skoro skręcenie odbioru pomaga to odpowiedź już znasz. Próbuj 1,5l\h ale nie polecam. Robiłem szybko i smak niestety nie ten. Zrób to powoli i z dokładnym odbiorem przedgonu - zobaczysz co to dobry spirytus.

maria-n
100%
100%
Posty: 1365
Rejestracja: 2008-07-15, 14:52

Post autor: maria-n » 2016-01-28, 20:33

Cześć
Koledzy. Odbierać należy z taką prędkością, by temperatura na samym dole kolumny (u mnie 15 cm) była cały czas stabilną. Jedni będą mieli 20, drudzy 25, a jeszcze inni ok. 30 ml/min! Wszystko zależy od indywidualnych cech danej kolumny (średnica rury, dostarczana moc, rodzaj i upakowanie wypełnienia, i.t.p), oraz od %-ści wsadu.
PS
Trochę prywaty; Zbynekk, odbierz tel.!

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2016-01-29, 08:33

Na dzień dobry trzeba określić przy jakiej mocy grzania zaczyna zalewać kolumnę. A później to już z górki ....... :D
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

Cerevisiae

Re: Kolejne kroki z kolumną AAbratek z OVM

Post autor: Cerevisiae » 2017-04-18, 12:00

Właśnie odpaliłem sobie OVM i zauważyłem dziwne zjawisko.
Robiłem wstępną, szybką rektyfikację bez trzymania szczególnego reżimu. Ogólnie wszystko jest OK, nie ma problemów ze stabilizacją, utrzymaniem temperatury na 10 półce, urobek leci jak trzeba z jakością jak trzeba.
W pewnym momencie trochę za szybko odbierałem, temp. 10 półki poszła lekko w górę i postanowiłem ustabilizować kolumnę. Temperatura w kegu wynosiła 96 stopni, a po zakręceniu zaworu OVM w celu stabilizacji ta temperatura w kegu po kilku minutach zmniejszyła się do 95 stopni. Co najmniej 2 razy to przetestowałem i za każdym razem temp w kegu spadała 1 stopień po stabilizacji w trakcie odbioru. Skąd taki objaw? Z temp na 10 półce żadnych anomalii nie było.
Przy LM nie notowałem czegoś takiego. Dodam, że przy okazji także wydłużyłem kolumnę do 150 cm wypełnienia.

M

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Re: Kolejne kroki z kolumną AAbratek z OVM

Post autor: Akas » 2017-04-18, 20:29

Na szybko to widzę tylko dwa czynniki:
1. spadek ciśnienia o 0,03 bar w kolumnie (raczej niemożliwe)
2. wzrost % etanolu kegu (zdarza się taki efekt przy niedużym zalaniu kolumny i następnie zmniejszeniu mocy grzania)

Pytanie.
Jak mierzysz tempr. w kegu. Jest to pomiar płynu, czy pary?

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Re: Kolejne kroki z kolumną AAbratek z OVM

Post autor: stratos » 2017-04-18, 20:46

Saccharomyces pisze:
2017-04-18, 12:00
Właśnie odpaliłem sobie OVM i ....
To chyba naturalne.
Zamykasz zaworek, czyli pary muszą się skroplić w całości w kolumnie. Tym samym zaczyna więcej flegmy ściekać z kolumny do kotła. I to powoduje nieznaczny spadek temperatury w kotle, gdyż grzałka grzejąc z tą samą mocą ma więcej "roboty" z nagrzaniem bardziej obfitego strumienia napływającej flegmy.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości